YARGI BAĞIMSIZLIĞI İÇİN TARİHİ KARAR: DANIŞTAY, AKIN GÜRLEK DAVASINI ESASTAN İNCELEYECEK!
Danıştay, Akın Gürlek’in Adalet Bakanlığı’na atanmasına karşı açılan davada tarihi bir karara imza attı. Atamanın anayasaya aykırı olduğu iddiasını ciddi bulan mahkeme, davayı reddetmeyerek esastan inceleme aşamasına geçti.
Adalet Bakanı Akın Gürlek’in göreve atanma süreciyle ilgili yargı dünyasında kartlar yeniden karılıyor. Gürlek’in bakan olarak atanması hakkında açılan davada Danıştay’dan ezber bozan bir karar geldi. Danıştay 12. Dairesi, hukuki tartışmaların odağındaki atama işleminin esastan incelenmesine hükmetti.
Hukukçular Ayağa Kalktı: "Anayasa İhlal Edildi"
Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Ankara Barosu'na bağlı avukatlar Doğan Erkan, Sait Kıran, Selcik Ulusoy ve İsmail Çelik; Akın Gürlek’in Adalet Bakanlığı’na atanması kararına karşı 16 Şubat’ta Danıştay’da dava açmıştı. Beş tecrübeli hukukçu, dava dilekçelerinde çok kritik bir noktaya parmak bastı.
Dilekçede; Gürlek’in bakan olarak atanmasıyla savcılık görevinin kendiliğinden sona erdiği tezinin “kabul edilemez” olduğu vurgulandı. Hukukçular, böyle bir kabulün doğrudan görevden azlolunmak anlamına geldiğini, bunun da Anayasanın “Hakimler ve savcılar azlolunamaz” hükmünü içeren 139. maddesine açıkça aykırılık teşkil ettiğinin altını çizdi.
"YASAYA VE ANAYASAYA AÇIKÇA AYKIRI"
Cumhuriyet'ten Aytunç Ürkmez'in haberine göre, hazırlanan dilekçede atamanın hukuki sakatlıkları şu sözlerle ifade edildi: “Bakan olarak atanması, kendi isteğinin varlığı olarak yorumlanamaz. Atama işleminden sonra gerçekleşen yemin işlemi, atama anındaki hukuka aykırılığı ortadan kaldırmaz. Atama işlem anı itibarıyla yasaya, anayasaya ve hukuka açıkça aykırılık söz konusudur.”
Anayasanın 76. maddesinde sayılan seçilme yeterliliği kriterlerinin ötesinde, yargının bağımsız bir erk olması ve yargı bağımsızlığının korunması gerektiği hatırlatılan dilekçede; “Açıklanan nedenlerle, atama işlemi 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile anayasaya açıkça aykırı olduğu için iptali gerekmektedir” denildi.
Yürütmeyi Durdurma Talebi: HSK Vurgusu
Dava dilekçesi kapsamında sadece iptal değil, aynı zamanda yürütmenin durdurulması da talep edildi. Gürlek’in sadece Adalet Bakanı değil, aynı zamanda Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla yargı bağımsızlığına ve yargıç güvencesine yönelik hayati işlemler yapacağı hatırlatıldı. Bu nedenle, savunması alınmadan atama kararının acilen durdurulması istendi.
Dava Reddedilmedi: 4’e 1 Oy Çokluğu
Danıştay 12. Dairesi, avukatların sunduğu bu ağır iddiaları içeren dilekçeye ilişkin kararını açıkladı. Yargı çevrelerinde davanın usulden reddedilmesi beklenirken, Dairenin kararı şok etkisi yarattı. Daire, 1’e karşı 4 oyla aldığı kararla; söz konusu avukatların davacı sıfatlarının olduğuna ve davanın esastan incelenmesine karar verdi.
Karar uyarınca, dava dilekçesi cevap verilmek üzere Cumhurbaşkanlığı’na tebliğ edilecek. Yürütmeyi durdurma isteği ise davalı tarafın (Cumhurbaşkanlığı) cevabı geldikten veya yasal cevap süresi geçtikten sonra karara bağlanacak. Danıştay’ın bu hamlesi, atama kararının hukuki meşruiyetinin en üst yargı merciinde masaya yatırılacağı anlamına geliyor.
-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
50 BİN LİRAYA SATILMIŞ: ŞAMPİYON AT SMART LATCH’İN KAVURMA YAPILDIĞI SKANDALDA YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
TÜRKİYE’YE YÖNELEN FÜZELER FARKLI PATERN GÖSTERDİ
ÖĞRENCİLER İÇİN TATİL ZAMANI: OKULLARDA İKİNCİ ARA TATİL BAŞLADI
TARİHİN HOCASI İLBER ORTAYLI HAYATINI KAYBETTİ
TCMB ANKETİ EKONOMİNİN YÖNÜNÜ GÖSTERDİ: ENFLASYON ARTIYOR, DOLAR YÜKSEK KALACAK
İSTİKLAL MARŞI’NI ARAPÇA OKUTTULAR: KARAMAN’DAKİ TÖREN TARTIŞMA YARATTI
“İŞTE BENİM STİLİM” YARIŞMACISI AYŞEGÜL ERASLAN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
TOKAT NİKSAR’DA KORKUTAN DEPREM: 5.5 İLE SALLANDIK, EĞİTİME ARA VERİLDİ!
ABD’DE HALKBANK DAVASI DURDURULDU: ADALET BAKANI GÜRLEK’TEN AÇIKLAMA
DİPLOMA İPTALİ DÜNYAYA TAŞINDI: AVRUPA’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇİN İNCELEME
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
SAVCILIK, İMAMOĞLU’NUN PAYLAŞIMLARININ YAPILDIĞI HESABA SORUŞTURMA AÇTI
SAVAŞ DOĞALGAZI VURDU: NİSAN AYINDA ZAM KAPIDA!
ABD-İSRAİL GERİLİMİ SÜRERKEN HAMANEY’E SALDIRI GİRİŞİMİ
JANDARMA MÜDAHALESİ, TARTIŞMALI KİMLİK KONTROLÜ: İBB DAVASINDA GERİLİM TAVAN YAPTI!
Yükleniyor
MEYDANLAR ADALET ARIYOR: ÖZGÜR ÖZEL’DEN "UTANMAZ ADAMLAR" ÇIKIŞI VE İMAMOĞLU’NDAN TARİHİ MESAJ!
50 BİN LİRAYA SATILMIŞ: ŞAMPİYON AT SMART LATCH’İN KAVURMA YAPILDIĞI SKANDALDA YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN AÇTIĞI DAVADA AKPOLAT BERAAT ETTİ, İTİRAFÇIYA REKOR CEZA
VATANDAŞIN SIFIRI TÜKENDİ: EŞEL MOBİL BİTTİ, ZAM YAĞMURU ŞİMDİ BAŞLIYOR!
GÖKÇEK’TEN TARTIŞMA YARATAN AÇIKLAMA: “BU DÖNEMİN CİHADI CHP İLE BOĞUŞMAK”
TÜRKİYE’YE YÖNELEN FÜZELER FARKLI PATERN GÖSTERDİ
- Cumartesi 15.7 ° / 5.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazar 14.5 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazartesi 13.5 ° / 6.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu


