VEYSEL ULUSOY'DAN, MERKEZ BANKASI BAŞKANINA 'ENFLASYON' TEPKİSİ

VEYSEL ULUSOY

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyona dair yaptığı açıklamalarına tepki gösterdi. Ulusoy, "Bunu babam da biliyor" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporuna ilişkin sunum yaptı.Enflasyondaki yükselişi değerlendiren Kavcıoğlu, "Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ve etkileri halen devam eden pandemiden kaynaklanan enerji, arz kısıtları ve tedarik zinciri aksamaları küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir.

Özellikle, Rusya-Ukrayna çatışmasının Euro bölgesi başta olmak üzere enerji-emtia tedariki ile fiyat ve ticaret kanalları üzerinden olumsuz etkisinin artarak sürüyor olması, küresel büyüme görünümü için risk teşkil etmektedir. Ayrıca, enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun sürebileceği düşüncesi ile alınan ve ülkeler arasında önemli farklılıklar gösteren para politikası kararları finansal koşullarda belirsizliğe yol açarak küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir" dedi.

'BUNLARI KİM SÖYLÜYOR'

Kavcıoğlu'nun enflasyonla ilgili açıklamalarını değerlendiren Ulusoy, "Bunları kim söylüyor? Gerçekten Merkez Bankası başkanı mı? Yoksa birileri dikta edip ona mı söylettiriyor" dedi.

'BUNU BABAM DA BİLİYOR"

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre, "hiç üzerinde çalışılmamış bir metin" diyen Ulusoy, "Benim karamsarlığım bir kat daha artıyor. Cümleler, yapılanmalar, para politikasını anlattığı detaylar ve maliye politikasının dışsal olmasının vurgusu, 'Merkez Bankası'nda ekonomiden anlayan biri yok mu?' düşüncesine itiyor. Bahaneleri; jeopolitik riskler, pandemi, enerji fiyatları, Rusya-Ukrayna sorunu, küresel enflasyon ve arz şoklarına bağlamış. Bunu babam da biliyor. Bunu sizin komşularınız da biliyor. Bunu alt kattaki İbrahim amca da biliyor" ifadelerini kullandı.

'DETAYLI PROGRAMLARI ORTAYA KOYALIM'

"Bunun sonucunda ne yapacağınızı görmek istiyorum" diyen Ulusoy, "Ben ekonomist olarak bu raporda, 'makro ihtiyati tedbirler' demiş onları görmek istiyorum. Yoksa cümleleri ben de biliyorum. Şahap beyin çıkıp söylemesine gerek yok. Beş sayfalık boş cümlelerden öte detaylı programı ortaya koyalım" diye konuştu.