VALİ DOĞAN: HATAY’DA YAŞAYAN SURİYELİ SAYISI 370 BİN 260

Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentte 370 bin 260 Suriyeli yaşadığını, “Yenidoğan her 4 çocuktan 3’ünün Suriyeli olduğu” iddiasının da gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Hatay 12.06.2022 11:52:00 0
VALİ DOĞAN: HATAY’DA YAŞAYAN SURİYELİ SAYISI 370 BİN 260

Doğan, valilikte gazetecilerle bir araya geldiği programda, kentte yaşayan Suriyelilerle ilgili bilgi verdi.Hatay’ın Suriye sınırına komşu olması nedeniyle diğer şehirlere göre daha fazla Suriyeliyi barındırdığını belirten Doğan, “Son günlerde kamuoyunda birtakım söylentilerle Hatay’ın adeta Suriyelilerce işgal edildiği ve benzeri açıklamalar var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin böyle bir şeye müsaade etmesi mümkün değil.” dedi.

Doğan, Hatay’ın göç ve göçmenden en çok etkilenen illerden olduğunu ancak bunun “yürütülemez bir süreç” şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Hatay’ın, Suriyeliler hariç nüfusunun 1 milyon 670 bin 712 olduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu:
“Hatay’da geçici koruma kapsamına alınan 429 bin 121 Suriyeli var. Bunu bizim nüfusumuza orantılandığımızda, bizim gerçek nüfusumuz içerisinde geçici koruma altına alınan kişi sayısı aslında nüfusun yüzde 20’si. Bu rakam çok abartılıyor. ‘Aslında nüfusun 4’te 3’ü Suriyeli, Hatay’ın yüzde 70’i Suriyeli’ diyenler var ancak bunlar gerçeği yansıtmıyor. Hatay’da geçici koruma altındaki Suriyeliler, kentin gerçek nüfusunun yüzde 20’si kadar ancak bunun yanında geçtiğimiz aralık ayında emniyet ve jandarma birimlerimize fiilen bir sayım yaptırdık. Hanelerde sayım yaptırdık. Fiilen Hatay’da yaşayan Suriyeli sayısını tespit ettirdik. Fiilen Hatay’da yaşayan Suriyeli sayısı 370 bin 260. Bu da Hatay nüfusunun yaklaşık yüzde 18’i. Buradan ayrılanlar arasında eğitim, iş, ticaret veya çeşitli sebeplerle Türkiye’nin başka illerine giden veya gönüllü olarak ülkesine geri dönüş yapanlar var.”

Vali Doğan, son 12 ayda Hatay’daki tüm hastanelerde 32 bin 783 doğum gerçekleştiğini, bunlardan 22 bin 779’unun Türk vatandaşlarının bebekleri, 10 bin 4’ünün ise Suriyeli koruma altındaki kişilere ait bebekler olduğunu tespit ettiklerini belirterek “Bu rakam Hatay’da doğan çocukların yaklaşık 4’te 1’ine yakın bir rakama tekabül ediyor. Dolayısıyla öyle abartıldığı gibi ‘doğan çocukların yüzde 70’i Suriyeli, 4’te 3’ü Suriyeli’ ifadesi tamamen yanlıştır, çarpıtmadır. Rakamlarla oynamadır. Gerçek rakamlar bunlar ve kayıtlar tutulmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde gönüllü geri dönüş kapsamında 506 bin 280 kişinin ülkesine döndüğünü aktaran Doğan, bunlardan 259 bin 86’sının Hatay’dan gittiğini belirtti.
Doğan, Suriyelilerin kentte çeşitli suçlara daha fazla karıştığı yönünde algı olduğuna işaret ederek konuşmasına şöyle devam etti:

 “Suriyeliler suçun sebebiymiş gibi algı var. Bizim istatistiklerimizde Hatay’da suça karışan Suriyeli sayısı yüzde 4 civarında. Bu rakam çok düşük bir rakam. Bu suçların da çeşitlerine baktığımızda aile içi küçük sataşmalar ve küçük adli olaylar şeklinde. Bu oran Türkiye’deki asayiş olaylarının çok çok altında bir rakam. Bu insanlar zaten koruma altındaki kişiler oldukları için, herhangi bir suça karıştıklarında sınır dışı ediyoruz. Bu çok önemli. Bunu bildikleri için çok dikkat ediyorlar. Belirlediğimiz kurallara uymaya çalışıyorlar. Biz de valilik olarak ilimizde yaşayan Suriyeli kanaat önderleriyle zaman zaman toplantı yaparak vatandaşlarımızın hassasiyetlerini onlara aktarıyoruz.”Doğan, yasa dışı göçe karşılık sınırda ciddi tedbirler aldıklarını, ayrıca Hatay’ın yeni Suriyeli kaydına kapalı il olduğunu sözlerine ekledi.
 

  • BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    38,05% 0,37
  • EURO

    43,06% 1,20
  • GRAM ALTIN

    3947,38% 1,96
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

ERDOĞAN'DAN ÖZEL'E TAZMİNAT DAVASI: GEREKÇE ŞİŞLİ MİTİNGİNDEKİ KONUŞMA

İMAMOĞLU: RANTA VE MİLLET ALEYHİNE OLAN HER HUSUSA KARŞI DURDUĞUM İÇİN BUGÜN BURADAYIM

İBB SORUŞTURMASI KAPSAMINDA 24 ŞİRKETE KAYYUM ATANDI

AKP'Lİ ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKANI TİRYAKİ İŞÇİLERİN ÇADIRINA SALDIRDI…

EKREM İMAMOĞLU "AKIN GÜRLEK" DAVASINDA SİLİVRİ'DE HAKİM KARŞISINA ÇIKTI: DAVA 16 HAZİRAN'A ERTELENDİ!

GAZETECİLER MURAT AĞIREL VE TİMUR SOYKAN ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

FENERBAHÇE, HİSSELERİNİN YÜZDE 4,8'İNİ YABANCI YATIRIMCIYA SATTI

ÖZGÜR ÖZEL: İBB'YE,CHP'YE, İSTANBUL BAROSU'NA KAYYUM ATANACAK BİLGİSİ GELMİŞTİ…

HBB MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTISI’NI YAPTI

BELEN’DE DÖNÜŞÜMLÜ SU DÖNEMİ SONA ERDİ

TÜRK POLİS TEŞKİLATI 180 YAŞINDA…

BERKAY GEZGİN'İN DE ARALARINDA OLDUĞU 102 GENCE TAHLİYE!

13 YIL SONRA İLK TEMAS: ERDOĞAN, DEM PARTİ HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

GAZETECİLER MURAT AĞIREL VE TİMUR SOYKAN GÖZALTINA ALINDI!

ÇAYIRHAN MADEN OCAĞINDA PATLAMA!

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN AB'YE EKREM İMAMOĞLU UYARISI!

ERDOĞAN'DAN YENİ ATAMALAR! YİĞİT BULUT, ORHAN GENCEBAY, HÜLYA KOÇYİĞİT, ALİ SAYDAM...

CHP'DEN KAYYUM ATANAN ŞİŞLİ'DE 'MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR' MİTİNGİ

DUDUOĞLU SON YOLCULUĞUNA DUALARLA UĞURLANDI.

MAHİR POLAT’A EV HAPSİ

AHMET ÖZER'İN KAYYUM DAVASINDA YENİ GELİŞME

'CHP KURULTAYININ İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ' İDDİASINA YALANLAMA

ERDOĞAN "CUNTACILIĞI" CHP’YE YÜKLEDİ, DEM İLE YARIN GÖRÜŞECEĞİNİ DUYURDU

ÜNİVERSİTELİLER, TUTUKLU ARKADAŞLARI İÇİN 'GENÇLİK DAYANIŞMA SAHNESİ'NDE

CHP’Lİ MULLAOĞLU: HATAY’DA İMAMOĞLU İÇİN İMZA ATANLAR KONTEYNER KENTTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ

MALTEPE HUZUREVİ'NDE ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI: 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

BERHAN ŞİMŞEK DURMUYOR! KONGRE İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

'MAHİR POLAT İLAÇ ALMIYOR' İDDİASINA SERT YANIT!

CHP'Lİ GÜRSEL EROL MECLİS KÜRSÜSÜNDE KONUŞMADAN DURDU

DİN DERSİ ÖĞRETMENİNİN CEP TELEFONUNDAN 20 ÖĞRENCİSİNİN PORNOGRAFİK GÖRÜNTÜSÜ ÇIKTI

Yükleniyor


HBB MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTISI’NI YAPTI

BELEN’DE DÖNÜŞÜMLÜ SU DÖNEMİ SONA ERDİ

CHP’Lİ MULLAOĞLU: HATAY’DA İMAMOĞLU İÇİN İMZA ATANLAR KONTEYNER KENTTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ

PAYAS’TA İÇME SUYU SORUNU TARİH OLUYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇAK HAFRİYAT DÖKÜMÜNE DEV CEZA

HBB, HASTA VATANDAŞLARIN YANINDA

HATAY’DA JANDARMA PERSONELİ VE KIZ ARKADAŞI SAHİLDE ÖLÜ BULUNDU

  • Cumartesi 16.5 ° / 6.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.4 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41