USULSÜZ KİRA ÖDEMELERİNE BÜYÜK CEZA!
CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na son günlerde yapılan kira şikayetleri nedeni ile ekipler harekete geçti. Ev kiralarını elden alan ev sahipleri ya da kontratı düşük gösteren ev sahibi ve kiracılara yönelik ağır cezalar yolda.
Mehmet Şimşek yönetimindeki bakanlık geçtiğimiz yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, "konut ve iş yeri kiralarının banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi" yönünde bir yasa getirmişti. Bunun da üstüne yüzde 25 kira artış sınırının kalkması ve TÜFE’ye göre belirlenen yeni oranlar, bazı ev sahiplerini yeni yollara yöneltti. Vergi yükünü azaltmak isteyen bazı ev sahiplerinin, kira kontratı yapmaktan kaçındığı, evi boş gösterdiği ya da kiranın bir kısmını elden istediği ortaya çıktı.
Bu gelişmelerin ardından kiracılarla ev sahipleri arasında ciddi anlaşmazlıklar yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Son dönemde CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) yapılan şikâyetlerin artış yaşadığı görüldü. Kiracılar bu uygulamanın yasal olmadığını ifade etse de, bazı ev sahiplerinin baskısı nedeniyle sorunlar mahkemeye taşınmaya başladı.
Maliye ekipleri, gelen şikâyetlerin ardından denetimlerini sıkılaştırdı ve saha araştırmalarını genişletti. Vergiden kaçmak için evini boş gösteren, kira kontratı yapmayan veya düşük kira beyanında bulunan ev sahiplerine ağır cezalar uygulanacağı bildirildi.
Ayrıca, banka hesapları ve tapu kayıtları incelenerek elden kira ödemesi yapan kiracılar da cezalandırılacak. Yetkililer, 500 TL’nin üzerindeki kira ödemelerinin yalnızca banka veya PTT yoluyla yapılması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde hem ev sahipleri hem de kiracılar ciddi mali yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren düzenlemeyle, iş yeri kiralamalarında hem kiracı hem de mülk sahibine ceza kesiliyordu. Ancak konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. Temmuz ayında TBMM’de kabul edilen yeni yasa ile kiracıların da cezai sorumluluğu mevzuata eklendi.
Bu kapsamda, kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayanlara, her tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezanın alt limiti 5 bin TL olarak belirlendi. Ancak kiracı, ödemenin elden yapıldığını 5 iş günü içinde yetkili makamlara bildirirse, ceza sadece ev sahibine uygulanacak.
Kaynak:Türkiye Gazetesi
-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,06
-
EURO
51,08% -0,19
-
GRAM ALTIN
6399,48% -0,28
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
İlgili Haberler
GAZETECİLERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE MÜDAHALE: POLİS PARKI ABLUKAYA ALDI
EV SAHİPLERİ DİKKAT: 31 MART SON GÜN, CEZA KAPIDA
CEYLAN ERTEM’DEN KADIKÖY ÇAĞRISI: “GAZETECİLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN”
TİNY HOUSE DAHİL: TARLAYA EV YAPMAK İSTEYENLERİ BEKLEYEN BÜYÜK ENGEL
CHP MİTİNGİNDE SERT ÇIKIŞ: ÖZEL’DEN YALIM GÖRÜNTÜLERİNE VE İKTİDARA TEPKİ
BAHÇELİ SESSİZLİĞİ BOZDU: İZZET ULVİ YÖNTER NEDEN AYRILDI?
DONALD TRUMP: “SANIRIM İRAN’DA REJİMİ DEĞİŞTİRDİK… SIRADA KÜBA VAR”
MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İZZET ULVİ YÖNTER İSTİFA ETTİ
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TARİFEYİ DEĞİŞTİRDİ: YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE
MİLLİ EĞİTİM’DEN EK ATAMA DUYURUSU: BAŞVURULAR 28-30 MART’TA
ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR
İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ
CHP LİDERİNDEN OPERASYON TEPKİSİ: “SALDIRI ALTINDAYIZ”
TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET
ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI
HATAY’IN GÜNDEMİ ANKARA’YA TAŞINDI
ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI
İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI
OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”
Yükleniyor
GAZETECİLERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE MÜDAHALE: POLİS PARKI ABLUKAYA ALDI
BAKAN AKIN GÜRLEK’TEN DİYANET’E: “ÖZELLİKLE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
CEYLAN ERTEM’DEN KADIKÖY ÇAĞRISI: “GAZETECİLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN”
TİNY HOUSE DAHİL: TARLAYA EV YAPMAK İSTEYENLERİ BEKLEYEN BÜYÜK ENGEL
CHP MİTİNGİNDE SERT ÇIKIŞ: ÖZEL’DEN YALIM GÖRÜNTÜLERİNE VE İKTİDARA TEPKİ
AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINDAN İSTİFA KARARI: “MAHKEME SONUCUNU BEKLEYECEĞİM”
ADAYLIĞINI AÇIKLAYAN İŞÇİ NEDEN HEDEFTE?
- Pazartesi 15.5 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Salı 16.9 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Çarşamba 20.1 ° / 7.2 ° Güneşli




