‘USULSÜZ’ EMEKLİLİK ELDE EDENLERİN DOSYALARI İNCELENİYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), usulsüzlük gerekçesiyle 50 bin kişinin maaşının kesildiğini açıkladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşlarının kesilmesiyle ilgili artan şikayetler sonrası bilgilendirme yaptı.Yeniçağ Gazetesi’nin haberine göre, yaklaşık 50 bin kişinin emekli maaşını kestiklerini belirten SGK yetkilileri, Kurban Bayramı’ndan sonra o emeklilerin maaşlarının yatmayacağını açıkladı.SGK, hangi emekli vatandaşların maaşlarının kesildiğini açıkladı ve bu durumun emekliler üzerindeki etkilerini anlattı.
‘USULSÜZ’ EMEKLİLİK ELDE EDENLERİN DOSYALARI İNCELENİYOR
SGK’nin aldığı yeni karar sonrası, geçmişte usulsüz emeklilik hakkı elde edenlerin dosyaları incelemeye alınıyor. SGK müfettişleri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonrası usulsüzlük yaptığı belirlenen emeklilerin maaşları kesilerek hukuki süreç başlatılıyor.
2023 yılı içerisinde bu kapsamda 50 binden fazla emeklinin maaşı kesildi ve haklarında yasal işlem başlatıldı.
SGK’nın geliştirdiği sistemle sahte sigortalar da görülebiliyor. Sahte sigortalar, emeklilik için prim gün sayısını tamamlamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntem. Bu durumda kişiler, herhangi bir işte çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip prim ödeyerek sisteme kayıtlarını oluşturuyorlar.
Bu yolla yapılan usulsüzlükler belirlendiğinde, SGK tarafından o emekli için yasal işlem başlatılıyor.
Sahte sigortalılığın belirlenmesi durumunda, emekli olan kişilerin ilk olarak emekli maaşları kesiliyor. Bununla beraber, önceki ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi isteniyor. Geri ödenecek miktar kişiden kişiye değişmekle beraber uzun yıllar boyunca emekli maaşı alan bazı kişilerden 500 bin TL’ye kadar iade talep edilebiliyor.
SGK’ye geri ödeme yapması gereken kişi, istenen miktarı 30 gün içerisinde ödeyemezse hakkında yasal işlem başlatılıyor ve icra yoluyla bu para tahsil ediliyor.
Bu süreçte, sahte sigortalılık süresi de hesaplanarak kişinin toplam prim gün sayısından düşülüyor. Öte yandan kişi, yeniden emekli olmak istediğinde eksik prim günlerini tamamlamak zorunda kalıyor.
-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İlgili Haberler
DONALD TRUMP: “SANIRIM İRAN’DA REJİMİ DEĞİŞTİRDİK… SIRADA KÜBA VAR”
MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İZZET ULVİ YÖNTER İSTİFA ETTİ
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TARİFEYİ DEĞİŞTİRDİ: YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE
MİLLİ EĞİTİM’DEN EK ATAMA DUYURUSU: BAŞVURULAR 28-30 MART’TA
ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR
İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ
CHP LİDERİNDEN OPERASYON TEPKİSİ: “SALDIRI ALTINDAYIZ”
TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET
ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI
HATAY’IN GÜNDEMİ ANKARA’YA TAŞINDI
ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI
İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI
OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”
KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR
TÜRKİYE’NİN MALİ KARNESİ MASADA: ŞİMŞEK’TEN RİSK AÇIKLAMASI
AKBELEN’DE 5 BİN ZEYTİN AĞACI İÇİN SÖKÜM KARAR
İSTANBUL AÇIKLARINDA KRİTİK OLAY: PETROL TANKERİNE DRON VE İDA SALDIRISI
KALBİMİZ SANTRADA: TÜRKİYE-ROMANYA MAÇINDA İLK 11’LER BELLİ OLDU
CHP’DEN SAVAŞ EKONOMİSİNE KARŞI PAKET: DESTEKLER VE VERGİ DÜZENLEMELERİ
Yükleniyor
DONALD TRUMP: “SANIRIM İRAN’DA REJİMİ DEĞİŞTİRDİK… SIRADA KÜBA VAR”
MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İZZET ULVİ YÖNTER İSTİFA ETTİ
AKIN GÜRLEK’TEN YARGI ELEŞTİRİLERİNE YANIT
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TARİFEYİ DEĞİŞTİRDİ: YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE
ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR
İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ
- Cumartesi 18 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 16.5 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazartesi 15.5 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu




