SOÇİ MUTABAKATI AÇIKLAMASI

SOÇİ MUTABAKATI AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Soçi mutabakatı gayet normal, planlandığı gibi gidiyor" açıkl

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın yapıldığı NATO Karargahı'ndaki, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği'nde gazetecilerle bir araya geldi.
NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında, genel oturumların yanı sıra aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve Yunanistan olmak üzere ikili görüşmeler de gerçekleştirdiğini anlatan Akar, 'Kendi tezlerimizi anlattık, onların görüşlerini dinledik, bazı muğlak kalan alanlarını aydınlatmaya çalıştık. Bizim tavrımız çok açık ve net. Bazı muhataplarımızın aklında bazı düşünceler farklı olarak gelişmiş. Bunların düzeltilmesi için elimizden gelen gayreti gösterdik. Epey mesafe katettiğimizi değerlendiriyorum' diye konuştu.
Akar, Türkiye'nin sınırlarının bir anlamda NATO'nun da sınırlarını ifade ettiğini belirterek, 'Bizim yaptığımız, sadece kendi ülkemizi değil NATO'nun sınırlarını da koruyoruz. Biz orada teröristleri durdurmazsak, bunun yansıması çok açık ve net şekilde görülür. Bunu önlemeye çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.
Muhataplarına, 17 Ekim'de ABD, 22 Ekim'de ise Rusya ile yapılan mutabakatlara ilişkin bilgi verdiğini aktaran Akar, 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman ve fedakar evlatlarının, Mehmetçiğin çalışmasıyla Barış Pınarı Harekatı başarıyla başladı ve gelişti.' dedi.
Akar, başta el yapımı patlayıcılar olmak üzere bölgenin güvenli hale gelmesi için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, 'Bir an önce bölge güvenli hale gelsin ki herkes evine, topraklarına güvenle ve gönüllük esasına göre dönebilsin. Bu manada TSK'ya düşen görev tamamlanmış bulunuyor büyük ölçüde. Oradaki teröristler etkisiz hale getirildi. Bir kısmı da bölgeyi terk etti.' açıklamasında bulundu.
'Türkiye NATO'nun merkezinde'
Türkiye'ye yönelik bazı ithamların bulunduğunu, 'Türkiye nereye gidiyor?' gibi söylemlerin olduğunu anımsatan Akar, 'Türkiye durduğu yerde duyuyor. Biz NATO'nun merkezindeyiz' diye konuştu.
Akar, Türkiye'nin NATO'yla ilgili çalışmalarını ve sorumluluklarını, gerek operasyonlar gerekse tatbikatlar bağlamında eksiksiz yerine getirmeye devam ettiğini vurguladı.
Türkiye'nin tüm faaliyetlerinde hukuki, insani, ekonomik, manevi ve demografik boyutları ayrıntılı bir şekilde çalıştığına işaret eden Akar, 'Herhangi bir şekilde insan haklarının ihlali, kimyasal silah gibi insanlık dışı uygulamaların yapılması asla söz konusu değil. Burada çok ciddi dezenformasyon var.' uyarısında bulundu.
İnsan hakları ihlali iddialarını 'kabul edilemez' olarak nitelendiren Akar, bunun 'ne izi ne de emaresi' bulunduğunu ifade etti.
Akar, benzer bir dezenformasyon sürecinin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı dönemlerinde de yürütüldüğünü anımsatarak, 'Bu yalan haberlerin arkasından hiçbir şey çıkmadı. Bu da, bu iddiaların yanlış olduğunun başka bir ispatı.' diye konuştu.
Etnik ve dini kökene göre ayrımcılığın Türkiye'nin tarihinde ve kültüründe olmadığını belirten Akar, 'Tek hedefimiz teröristler. Bizim orada herhangi bir etnik, dini ya da mezhepsel grubu hedef almamız söz konusu değil. Bu da bizim değerler sistemimiz bakımından söz konusu olmayan bir husus.' açıklamasını yaptı.