SIĞINMACI ÇOCUKLAR DESTEK ALMALI

SIĞINMACI ÇOCUKLAR DESTEK ALMALI

Türkiye’deki sığınmacı çocukların yüzde 60’ında psikiyatrik hastalık tespit edildi. Sonuç, Marmara Üniversitesi’nce 2014’ten bu yana yapılan dört çalışmanın ürünü. İstanbul’daki bir sempozyumda konuşan doktor Veysi Çeri,

Sığınmacı çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu ya da depresyona sıklıkla rastladıklarını aktaran Çeri, bunun da çocuklarda sosyal, akademik ve ailevi işlevsellikte ciddi bozulmalara neden olduğunu belirtti.

‘Kendilerini anlatamıyorlar’
Şu anda Türkiye’de 4 milyonun üzerinde sığınmacı bulunduğuna dikkat çeken Çeri, “Yarısında psikiyatrik bozukluk var. Bir buçuk milyonu çocuk. Çocuklar özelinde bakarsak en az 700 bin mülteci çocuğun, en az bir psikiyatrik hastalığı var” diye konuştu.

Rahatsızlık yaşayanların büyük bölümünün psikiyatri servislerine başvurmadığını, başvursalar da dil bariyeri nedeniyle kendilerini anlatamadıklarını söyleyen Çeri şöyle devam etti: “Önerilen şu, mültecilerin yoğunluklu yaşadığı bölgelerde özelleşmiş çocuk psikiyatrisi servisleri açılmalı, buralara mültecilerin kültürlerini bilen, gönüllük esasına bağlı psikiyatrlar, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve çocuk gelişim uzmanları gidebilir.”