Meralar her geçen yıl ranta kurban gidiyor. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, son 5 yılda 20 bin hektar mera alanının vasfının değiştirildiğini açıkladı.
CHP’li Gürer, “Mera alanları korunamadığı veya amaç dışı kullanıma açıldığı için sorunlar artmakta” dedi.Mera alanları her geçen yıl daralıyor. Son 5 yıda 20 bin hektar mera alanının vasfı değiştirildi. Sadece hayvanların beslenmesi, ot, yem bitkisi üretimi için değil; doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir tarımsal üretim için meralara büyük önem veriliyor. Ancak Türkiye’de 1928’de çayır-mera alanı 46 milyon hektarken günümüzde 15 milyon hektarın altına kadar düştü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkenin toplam alanının yaklaşık yüzde 20’si, tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 38’i olan 14,6 milyon hektar çayır ve mera alanı var. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mera alanlarının sürekli azalmasını Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.
20 BİN HEKTARLIK ALANIN VASFI DEĞİŞTİRİLDİ
Gürer, “Ülkemizde 2019 yılı sonu itibariyle mera niteliği taşıyan alan toplamı ne kadardır? Son beş yılda mera özelliğini yitiren alan ne kadardır? 2019 mera ıslah çalışması yapılan alan ne kadardır? Mera alanlarında tahrip edilen alanların geri kazanımı için yapılan çalışmalar var mıdır?” diye sordu.
Bakan Bekir Pakdemirli, son beş yılda vasıf değişikliği yapılan mera alanın 20 bin hektar olduğunu belirterek, “2019 yılında 634 bin 713 dekar alanda toplam 96 adet mera ıslah ve amenajman projesi uygulanmıştır. Herhangi bir şekilde tahrip edilen meraların geri kazanımı için mera geri dönüşüm projeleri ile mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu.
HAYVANCILIĞIN TEMEL SORUNLARINDAN BİRİ
Gürer ise son 50 yılda ülkemizde mera alanlarının yarı yarıya azaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu:“Mera salt bir hayvan otlama alanı değildir. Doğanın dengesidir. Bu alanda yetişen doğal endemik bitki türleri ile bu alanı kullanan doğada bulunan hayvanlar içinde bir yaşam alanıdır. Bölgeye özgü bitkiler meraların yok edilmesi ile sonu gelmekte. Yaban yaşamı da bu bağlamda zarar görmekte. Meralar boş kalmış alanlar olarak düşünülemez. Korunması özelliği ile sağlanmalıdır. Mera ıslahı da bu bölgeleri tarıma açılan alanlara çevirmemeli.”
Hayvancılığın temel sorunlarından birinin mera alanlarından fayda sağlamamak olarak tanımlayan Gürer, “Mera alanları korunamadığı veya amaç dışı kullanıma açıldığı için sorunlar artmakta. Bu durumun önüne geçebilmek için mera alanlarını korumalı. Yem sıkıntısı besiciler için artarken hayvancılık mera alanlarından daha çok fayda sağlar boyuta taşınmalı” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55