TBMM'de 23 Nisan dolayısıyla düzenlenen özel oturumda konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum" sözleriyle yükselen tansiyon, CHP'li Özel'in Başbakan Binali Yıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplandı. Dün CHP'li 15 milletvekilini saflarına katan İYİ Parti, Meclis'e ilk kez grup olarak katıldı. Oturumda CHP adına söz alan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:
Anayasamızın 6. maddesi egemenlikle ilgilidir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Egemenliğin kullanılması hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Bu bağlamda 24 Haziran'da yapacağımız seçimlerle çocuklarımıza bırakacağı en güzel miras 15 Temmuz'da FETÖ darbecilerine direnmektir. 15 Temmuz şehitlerini rahmetle anıyorum, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. O gece Meclis'te bulunan arkadaşlarımı kutluyorum.
'HİÇ KİMSE MECLİS'İN YETKİLERİNİ BAŞKASINA VEREMEZ'
Kılıçdaroğlu neden 'kontrollü darbe' dediğini anlattı: Onlarca karanlık nokta sayabilirim.15 Temmuz'da darbecilerin başarısız kalması nedeniyle kahraman sıfatını hak eden milletvekili arkadaşlarımızın bir kısmı 20 Temmuz OHAL darbesiyle Meclis yetkilerini devretmişlerdir. Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi mirası kötü bir mirastır. Bunun parçası olmadığımız için son derece mutluyuz.20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum. Bunun mücadelesini vermek boynumuzun borcudur. Sizler yetkilerinizi devredebilirsiniz ama bu Meclis'in yetkilerini hiç kimse başkasına veremez.Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sırasında AK Parti ve MHP sıralarından 'Yuh' ve alkış sesleri yükseldi.TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın araya girmesiyle sona eren tepkilerin ardından Kılıçdaroğlu, 'Beni dinleyeceksiniz', 'Beni dinlemek zorundasınız' ifadelerini kullandı.
'TARİH, MECLİS'İN GASP EDİLEN YETKİLERİNE SES ÇIKARMAYANLARI AFFETMEYECEK'
Konuşması Meclis Başkanı tarafından birkaç kez kesilen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:Seçimlerin 4 ya da 5 yıl içinde olması demokrasi olduğunu göstermez. Güçler ayrılığı 'yoksa sandıktan çıkarım istediğimi yaparım' anlayışını kabul etmiyoruz. Bugün hükümet edenler millete hesap vermeyi bırakın soru önergelerine dahi cevap vermemektedirler. Bu yürütme organının yasama organını tanımaması demektir. Böyle bir tablo bu Meclis'in saygınlığına gölge düşürüz. Ben bundan rahatsız oluyorum. Yasama, yargı, yürütme gücünü bir kişiye teslim ettiğinizde üstünlerin hukuku geçerli olur. Bugün bu tabloyu yaşıyoruz ve bütün dünya tanığıdır. Bu gerçekleri dile getirmek sorumluluğumdur. Kurtuluş savaşını yürüten Meclis'in yetkileri elinden alınmıştır. Meclis'in gasp edilen yetkilerine ses çıkarmayanları tarih affetmeyecek.
BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN 15 TEMMUZ İDDİASINA YANIT
CHP'den darbe komisyonu raporuna itiraz: Siyasi ayağına yer verilmedi, ön raporla açıklanan raporda farklar var.Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında yükselen tansiyon, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, Başbakan Binali Yıldırım'ın 15 Temmuz gecesi Ilgaz Tüneli'ne sığındığını iddia etmesi üzerine daha da arttı.AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş da, Kılıçdaroğlu için 15 Temmuz gecesi 'Bakırköy belediye başkanının evinde kahve içiyordu' dedi.
Özel'in iddialarına yanıt veren Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:'Bu Meclis'e yakışır bir taplantı arzu ederdik. Ana muhalefet partisinin hatibi, şahsımı hedef alan darbe gecesi 'tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı ve emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir. Gerçek şudur, o gece tanklar senin genel başkanına yol verirken bu ülkenin başbakanı kalkan uçakları vurun emrini vermiştir.'
CHP'Lİ ÖZEL: TUTANAKLAR YAZIYOR
Ardından tekrar söz alan Özel, 'O geceye ilişkin sözlerim darbe komisyonu tutanaklarında yer almıştır. Sizin o gece Ilgaz Tüneli'ne saklandığınızı cümle âlem biliyor, tutanaklar yazıyor' ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: REZALET
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin açılışının 98. yılı dolayısıyla özel gündemle toplanan Genel Kuruldaki tartışmalara ilişkin soruya, 'rezalet' yanıtını verdi.Söz sırası İYİ Parti'ye geldiği sırada ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salondan çıktı.
TBMM'de İYİ Parti adına Nuri Okutan kürsüye çıktığında, Cumhurbaşkanlığı, askerler ve yüksek yargı için ayrılan dinleyici locaları boşaldı. MHP'lilerin tamamı, AK Partililerin çoğunluğu salondan çıkarken Bakanlar Kurulu sırasında da sadece İsmet Yılmaz kaldı.
KILIÇDAROĞLU: DEMOKRASİ AYIBI
Erdoğan, Yıldırım ve Bahçeli'nin salonu terk etmesine Kılıçdaroğlu, 'Meclis'i terk etmeleri demokrasi ayıbı, başarıyı içlerine sindiremiyorlar' sözleriyle tepki gösterdi.
'KÜRT İLLERİ NEDİR HANIMEFENDİ?'
Meclis'teki gerginlik HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman arasında geçen diyalogla başka bir boyuta taşındı. Beştaş'ın 'Kürt illerindeki Kürtçe isimler değiştirildi' ifadesine Kahraman'ın yanıtı, 'Türkiye'yi böldürmeyiz' oldu.
Kahraman, 'Türk coğrafyasında yalnızca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti var. Anayasaya üst düzeyde aykırıdır beyanlarınız. Türk illeri, Kürt illerini beyan edeni dışarı almak lazım. Gelin meramınızın böyle olmadığını söyleyin, yoksa sizi TBMM'den çıkaracağım. Kürt illeri nedir hanımefendi? Türkiye'yi böldürmeyiz' diye konuştu.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55