Tarih: 03.03.2020 12:08

KRİTİK UYARILAR

Facebook Twitter Linked-in

Çelebi 15 Temmuz'dan sonra kapatılan askeri hastanelerin, askeri liselerin derhal açılması gerektiğini söyledi. Aydınlık'ta yer alan habere göre askeri hastanelerin tekrar açılacağı iddia edildi. Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ile birleştirilen askeri hastane ayrılıyor.Hastanenin yeni ismi Dağkapı Asker Hastanesi olacak.

CHP PM üyesi, Ergenekon kumpas mağduru eski Teğmen Mehmet Ali Çelebi İdlib'de 34 Mehmetçiğin şehit edilmesinden sonra kritik uyarılarda bulundu. Çelebi 15 Temmuz'dan sonra kapatılan askeri hastanelerin, askeri liselerin derhal açılması gerektiğini söyledi. 

'İdlib’de siyasi hedef Esad rejimi olamaz. Meclis böyle bir yetki vermemiştir.Tezkere savaş değil, terörle mücadele tezkeresidir. Mehmetçik’e yönelik tehdidin sınır ötesi takibi, göçün güvenli bölgede durdurulmasına dairdir. Savaş yetkisi Anayasa 92’ye göre TBMM’ye aittir' bilgisini veren Çelebi şu ifadeleri kullandı:
1 senede subay yetişmez. 
-Askeri liseler tekrar açılmalı, 
-Harp okulu eğitim sistemi yeni nesil savaşlar açısından sorgulanmalı,
-Gayri nizami harp eğitimi önemsenmeli,
-Askeri öğrenci alım komisyonlarında siyaset değil liyakat esas alınmalıdır.
TSK'da atama sisteminin bozulduğunu, ordunun parti ordusu haline getirilmeye çalışıldığını ifade eden Çelebi, 'Bedelli askerlik yapan Damat dahi YAŞ üyesi. 
Ordunun ATAMA sistemi bozulmuştur. 
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ilgili ilgisiz sivillerle doldurulmuştur. 
Bu siyasi müdahaleye açık halde, milli ordu parti ordusu haline gelir, savaş sanatı bilimsel icra edilemez!' dedi.
TSK'daki bozulmalara dikkat çeken Çelebi, 'Ordu yargı sistemi bozulmuştur. Askeri mahkemeler, disiplin mahkemeleri kaldırılmıştır. Disiplin zafiyetinin önüne geçebilmek için;
Askeri mahkemeler korunmalıdır. Askeri Yargıtay Yargıtay’ın; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Danıştay’ın içinde birer daireye dönüştürülmelidir.' ifadelerini kullandı.
Çelebi uyarılarına şöyle devam etti:
Bu kritik süreçte kapatılan askeri hastaneler derhal açılmalıdır. Uzman askeri doktorlar görevlendirilmelidir.
Askeri hastanelerin bir görevi de daima savaşa hazırlık halinde olarak boş yatak, stok ilaç ve malzeme bulundurmaktır. Bunu devlet hastanelerinde sağlamak zordur.
Çelebi'nin bu uyarılarından sonra bugün Aydınlık gazetesinde dikkat çeken bir haber yer aldı. Haberde 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra kapatılan askeri hastanelerin tekrar açılmaya başlanacağı iddia edildi.

Aydınlık'ın haberinde şu ifadeler yer aldı:

15 Temmuz Fetullahçı darbe girişiminin ardından KHK ile sivilleştirilerek Sağlık Bakanlığı’na bağlanan askeri hastaneler geri dönüyor. Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ile birleşen askeri hastanenin ayrılması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Son yapılan toplantılarda, personel ayrımı görüşüldü. Ayrılmanın yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. Hastanenin yeni ismi Dağkapı Asker Hastanesi olacak.

‘ÖNEMİNİ İDLİB’DE DE ANLADIK’

Eski GATA Komutanı Tarık Öztürk, askeri hastanelerin önemine dikkat çekerek, “Askeri sağlık sisteminin yeniden kurulması gerekli” dedi. Öztürk, İdlib’de 33 askerimizin şehit olduğu saldırıya değinerek, şöyle konuştu: “Askeri hastanelerin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Devlet hastanesinin yaşanmışlığı, tecrübesi nedir? Eninde sonunda askeri hastaneler kurulacak.”

‘ASKERİ AMBULANS OLSAYDI...’

Emekli Tabip Albay Doç. Dr. Ece Boylu, sınırımızda yaşananların uzun sürebileceğine işaret etti. Boylu, her an ne olacağının kestirilemediğini, önlem alınması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“İdlib’deki şehitlerimiz var... Askerlerimizin yanında askeri ekipler olsaydı, bu kadar şehidimiz olur muydu? Askeri zırhlı ambulanslarımız birliklerimizle hareket etseydi, bu kadar şehidimiz olur muydu? Yaşananları düşününce üzülüyoruz. Keşke olsaydı dememek için askeri sağlık sisteminin yeniden oluşturulması şart.”

Boylu, ülkemizin jeopolitik konumuna dikkat çekerek ekledi: “Her zaman olaylara gebe bir ülkeyiz, önlem almalıyız.”Boylu, savaş cerrahı yetiştirmenin önemine dikkat çekerek, “Savaş cerrahisi konusu çok önemli. Şarapnel yaralanmaları, bomba patlaması sonucu basınç etkisiyle yaralanmalara müdahale edilmesi için özel eğitim gerekir. Savaş cerrahı yetiştirme konusunda da GATA’ya ihtiyaç var” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —