ERDOĞAN NORMALLEŞME ADIMLARINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüsle ilgili 3 aylık normalleşme planı yaptıklarını açıklayarak, Mayıs ayında yapılacakları anlattı. Buna göre 65 yaş ve üstü 10 Mayıs, 0-14 yaş arası 13 Mayıs, 15-20 yaş arası 15 Mayıs’ta 4 saa

TÜRKİYE 4.05.2020 20:32:14 0
ERDOĞAN NORMALLEŞME ADIMLARINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi video konferans yöntemiyle toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki  Huber Köşkünden toplantıya katıldı ve ardından açıklama yaptı.
Erdoğan normalleşme adımları için 3 aylık plan yaptıklarını söyleyerek, Mayıs ayı planını açıkladı:
- 65 yaş ve üstü 10 Mayıs Pazar günü saat 11.00- 15.00 arasında,
-  0-14 yaş arası 13 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00- 15.00 arasında
-  15-20 yaş arası 15 Mayıs Cuma günü saat 11.00- 15.00 arasında sokağa çıkabilecek
- Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'da iller arası ulaşım sınırlaması kalktı.
- Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacak.
- Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecek. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.
-  Salgın hastanelerin sayıları 1 Haziran’dan itibaren azaltılacak ve hasta kabulüne başlanacak.
- İstanbul, Ankara ve İzmir’de ticari taksiler için tek çift uygulamasını 5 Mayıs itibariyle sonlandırılacak.
- Berberler 11 Mayıs’ta faaliyete geçecek. Alışveriş merkezleri 11 Mayıs’tan itibaren hizmet verecek.
- Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta, MSB'nin atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da başlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:
“Kovid-19 salgınında önemli dönüm noktasına geldik.  Türkiye salgınla mücadelesini 4 ana hedef etrafında yürütmüştür.”
“Gelişmiş ülkelerin çoğu dahi bu başlıklarda kontrolü sağlayamadı. Hastalığın tespiti ve tedavisinden kendi modellerimizi hayata geçirdik. Yeni hasta sayımız binli rakamlarla ifade edilir hale geldi. Buna karşılık iyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor.”
“Sağlık Bakanlığımız bünyesinde oluşturduğumuz bilim kurulunun tavsiye ve değerlendirmesi ışığında tedbirleri aldık… Tüm toplantı etkinlikleri erteledik. İnsanların bir arada bulunduğu işletmelerin faaliyetlerini durdurduk ya da sınırlandırdık. İbadetlerin evden yapılmasını sağladık. Ülke içinde insan hareketliliğini azalttık.”
“Hizmete sunduğumuz destek paketlerinin tutarı 200 milyar lirayı aştı.  4 milyon 400 bin vatandaşımıza biner liralık yardım yaptık. Biz Bize Yeteriz Türkiye kampanyasına  yapılan bağış 1 milyar 910 milyon lirayı buldu.”
“65 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. Yurtlarda 14 gün karantinada tuttuktan sonra evlerine göndermek suretiyle hastalık taşınmanın önüne geçtik.”
“Her konuda kendi kendimize yettik ve 57 ülkeye yardım yaptık. Somali’ye solunum cihazı hibe ettik. ABD başka olmak üzere pek çok ülkeye talep ettikleri tıbbi malzemeleri gönderdik, gönderiyoruz.”
“İlaç ve aşı geliştirme çalışmalarını uluslararası toplumla sürdürüyoruz. Desteğimizi dünya ile paylaştık.”
“65 yaş ve üstü ve 20 yaş altına getirdiğimiz sokağa çıkma yasağı uygulaması  salgının yayılmasını önledi.”
“83 milyon vatandaşımızın her birine mücadele verdiği destek için şahsın ve kabinem adına şükranlarımız sunuyorum.”
“Aldığımız tedbirlerin önemli kısmında 1.5 ayı geride bıraktık. Hayatını sınırlandırmak zorunda kalan tüm insanlarımızın eski günlerini özlediğini biliyoruz. Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız.”
“Salgının daha ne kadar süreceği, ilaçların ne zaman bireylerin kullanımına sunulacağı belli değil. Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacak. Kalabalık yerlerde maske kullanımı, fiziki mesafeye dikkat devam edecek. Uluslararası seyahatlerin ne zaman tam anlamıyla açılacağı belirsizdir. Önümüzdeki süreci sağlının yurt içi ve dışındaki seyrine bağlı olarak yürüteceğiz.”
“ Normalleşme planı hazırladık. Bilim kurulunun görüşleri çerçevesinde şekillendi. Bu takvim Mart ayının ilk günlerine geri dönüş anlamına gelmiyor.”
“Mayıs, Haziran, Temmuz aylarına yayarak yapıyoruz. Mayıs ayı normalleşme planını paylaşıyorum. Sağlık Bakanlığımız rehber dokümanlar hazırlayarak tüm kurumlara göndermeye başladı. “
65 YAŞA SOKAĞA ÇIKMA İMKANI
“İlk müjdemiz; 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve dört saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı da 10 Mayıs Pazar günü saat 11,00 - 15,00 saatleri arasında gerçekleştiriyoruz. 20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacağız. 0,14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs Çarşamba günü, yine 11 - 15 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkarılabilecek.”
“15 - 20 yaş ise, 15 Mayıs Cuma günü yine aynı şartlar ve saatlerde dışarı çıkabilecektir. Sonraki haftalarda da aynı uygulamayı devam ettireceğiz. Dolayısıyla bu hafta sonu da sokağa çıkma sınırlaması uygulamamızı sürdürüyoruz.”
“Bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağı uygulamasını sürdüreceğiz.”
7 İLDE SINIRLAMA KALKTI
“7 ilimizde iller arası ulaşım sınırlandırmasını bitiriyoruz. Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'dır. Diğer 24 ilimizdeki giriş çıkış sınırlaması sürecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ticari taksiler için tek çift uygulamasını 5 Mayıs itibariyle sonlandırıyoruz. Berberler 11 Mayıs’ta faaliyete geçecek. Alışveriş merkezleri 11 Mayıs’tan itibaren 11 Mayıs’tan itibaren hizmet verecek.”
MASKE SATIŞLARINA İZİN GELİYOR
“Maske satışına izin vermeyi planlıyoruz. Üst fiyat belirleyerek halkımızın kullanımına sunacağız.”
TERHİSLER 31 MAYIS’TA
“Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. MSB'nin atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da başlayacak. Salgın hastanelerinin sayıları 1 Haziran'dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacaktır.”
SINAV TARİHLERİNİ AÇIKLADI

Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecekler. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9396,02%1,40
  • DOLAR

    37,96% 0,16
  • EURO

    43,12% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4068,23% 0,16
  • Ç. ALTIN

    6569,86% 0,00

RASİM OZAN KÜTAHYALI, ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ALİ KOÇ İLE GÖRÜŞTÜ

HBB ESKİ BAŞKANI SAVAŞ 21. KURULTAYI HAKKINDA DA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

İMAMOĞLU "YARINDAN TEZİ YOK" DİYEREK AÇIKLADI!

DEVLET BAHÇELİ: CHP’YE KAYYUM HEM DOĞRU DEĞİL HEM DE MÜMKÜN DEĞİLDİR

İMAMOĞLU: YANLIŞIN BEDELİ 50 MİLYAR DOLAR OLDU

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

SELÇUK KOZAĞAÇLI YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’İN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SON DURUM: TEDAVİYE İYİ YANIT VERİYOR

RASİM OZAN KÜTAHYALI HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ERDOĞAN İMZALADI: BAZI FAKÜLTELERİN ADI DEĞİŞTİ, YENİ FAKÜLTELER KURULDU

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA: 12 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE'NİN BÜTÜN DEMOKRATLARI OTOKRATA KARŞI MÜCADELE EDİYOR

ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

AVUKAT SELÇUK KOZAĞAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

TÜRKİYE BU 'YASAK AŞK'I KONUŞUYOR... TUTUKLANDILAR

ARMAĞAN ÇAĞLAYAN 'SIRRI SÜREYYA ÖNDER' YORUMLARINA İSYAN ETTİ!

TARKAN'IN ANNESİ NEŞE TEVETOĞLU HAYATINI KAYBETTİ

AYM'NİN CAN ATALAY KARARI TBMM GENEL KURULU'NDA OKUTULDU

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, AORT DAMARI YIRTILMASI NEDENİYLE AMELİYATA ALINDI

MARAŞ'TA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

BENZİNE ZAM GELİYOR

ERDOĞAN: BİZ TÜRKİYE'NİN İTİBARINI KÜRESEL ÖLÇEKTE ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ…

İSTANBUL VALİSİ GÜL EYLEM YAPAN ÖĞRENCİLERİ UYARDI

TÜRKİYE'NİN KONUŞTUĞU YASAK AŞK SKANDALINDA KAYINVALİDE VE DAMAT CANLI YAYINDA GÖZALTINA ALINDI

3 İL İÇİN KRİTİK UYARI: 15 KATLI BİNALAR VAR VE ZEMİN SIKINTILI

MAHFİ EĞİLMEZ'DEN "FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ" ELEŞTİRİSİ…

ALMANYA'DA İMAMOĞLU İMZALARINA KONSOLOSLUK EL KOYUP YIRTTI

İMAMOĞLU'NDAN İKTİDARA: MİLLETLE İNATLAŞMAYIN!

Yükleniyor


MUTLU YILLAR TÜRKİYE….

 99 YIL ÖNCE BUGÜN TÜRK TARİHİNİN SEYRİ DEĞİŞTİ

HAKAN FİDAN, SURİYE İLE GÖRÜŞTÜ

LİMAK, ULUDAĞ ELEKTRİK'TEKİ HİSSELERİNİ İNGİLİZ ŞİRKETE SATTI

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 1 ASKER ŞEHİT OLDU

ERDOĞAN İLE KOCA ARASINDA 'AŞI' KRİZİ

  • Cuma 28.2 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 10.8 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47