TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

TÜİK’e göre Türkiye ekonomisi 2024 yılının birinci çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü. Büyümenin esasını hane halkının zorunlu tüketim harcamaları oluşturdu, ilk çeyrekte tüketim harcamaları yüzde 7,3 oranında yükseldi.

EKONOMİ 1.06.2024 12:20:00 0
TÜRKİYE EKONOMİSİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 5,7 BÜYÜDÜ

TÜİK Zincirlenmiş Hacim Endeksine göre 2024 birinci çeyrek GSYH verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi 2024 yılının birinci çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü. Verilerde ilk göze çarpanlardan biri, hane halkı tüketimi oldu. Hane halkı tüketim harcamaları ilk çeyrekte yüzde 7,3 oranında yükseldi. TÜİK verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıl aynı çeyreğe göre, yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 7,3; devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,3 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekslerde, bir önceki çeyreğe göre büyüme yüzde 2,4, takvim etkisinden arındırılmış endekste bir önceki yıl aynı döneme göre ise artış yüzde 5,8 olarak belirlendi.

ŞİMŞEK ÜSTÜNE ATLADI

Bakan Mehmet Şimşek büyüme rakamlarını iktidarın ekonomide attığı adımlara bağladı. Şimşek, “Programımız sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonu, düşen cari açık, artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişi dezenflasyona önemli ölçüde katkı sağlayacak" diye konuştu.
Mehmet Şimşek konuşur da TCMB Başkanı Fatih Karahan susar mı? Karahan ekonomik kararlarda istikrardan bahsederken “Piyasa mekanizmasının etkinliğini artıracak ve makro finansal istikrarı sürdürecek adımlar atılmaya devam edilecek” dedi.

GEÇİCİ BİR TABLO

TÜİK’in, 2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin yüzde 5,7’lik büyüme rakamını 7 başlıkta değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu enflasyon beklentisinin kırılmamasından dolayı yurttaşın tüketim talebini önce çekmesine işaret etti. Kozanoğlu yılın ilk ayında parasal sıkılaşma programına rağmen faiz oranlarının enflasyonun üzerinde olmasına dikkat çekerek “Borçlanarak harcamayı teşvik ediyordu” diye konuştu.
Prof. Dr. Kozanoğlu, büyüme rakamının önümüzdeki dönemlerde düşebileceğine vurgu yaparak,  “Önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızının yavaşlamasını, yüksek faizler ve kredi büyümesini sınırlayan makro ihtiyati önlemlerle ekonomik büyüme hızının düşmesini bekleriz. Hatta 2024’ün son çeyreğinde ekonominin durma noktasına gelebileceğini düşünüyorum” dedi.

TÜİK raporunda tek “pozitif” değerlendirme büyüme rakamlarına ilişkin değil. TÜİK raporunda 2024 ilk çeyrekte işgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı üzerine yapılan değerlendirmede yüzde 42,0 oranında bir rakam buldu. Bu rakam emeğin payının arttığını gösteriyor. Prof. Dr. Aziz Çelik bu tabloya bakarken dikkatli olunması gerektiğini söylerken “Öncelikle yılın ilk çeyreği emek gelirlerinde artışın olduğu dönemlerdir. Bu yüzden ilk çeyreklerde işgücü ödemelerinin payı diğer çeyreklere ve yıllık ortalamalara göre daha yüksek olur. O nedenle yıllık verilere bakmakta yarar var” değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Aziz Çelik de tıpkı Kozanoğlu gibi bu tablonun geçici olduğunu söylerken “2024 yılında uygulanacak kemer sıkma politikaları nedeniyle ilk çeyrekteki bu “geçici” yükseliş diğer çeyreklerde düşecek.  Kısacası gelir bölüşümünde ilk çeyrekteki geçici görüntüye dikkatle yaklaşmak lazım” dedi.

YURTTAŞ HİSSEDEMEZ BİLE
Bir yandan kağıt üstünde büyüyen bir ekonomi diğer yandan da giderek artan yoksullaşma. Uzmanlar büyümenin bırakın halka yansımasını hissedilemeyeceği görüşünde. Sermaye büyümeye ve karlarını artırmaya devam ederken halkın yoksullukla sınavı devam ediyor.
Özellikle Mehmet Şimşek politikalarının iyiden iyiye hissedilmeye başlamasıyla birlikte tablo tüm Türkiye için bugünden çok daha kötü olacak.
Yılın ilk üç ayını kapsayan yalancı baharın kısa süre içinde yerini soğuk ve karanlık bir kışa bırakma ihtimali çok yüksek.
 

  • BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

YAŞ KARARLARI SONRASI TSK’DA SÜRPRİZ İSTİFA!

OKUL ÖNCESİ VE İLKOKULLARDA BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI: HÜDAPAR AÇIKLAMA YAPTI

9 KONFEDERASYONDAN ORTAK KARAR: İŞ BIRAKMA EYLEMİ GELİYOR

PUTİN’DEN ALASKA ZİRVESİ SONRASI AÇIKLAMA: “GÖRÜŞMEMİZ YAPICI VE FAYDALI GEÇTİ”

HATAY’DA SURİYE HEYETİYLE TİCARİ İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI

HBB, ÖĞRENCİLERİN OKUL YOLUNU ÜCRETSİZ SAĞLAYACAK

İBB BORSASI İDDİALARI YANDAŞLARI KARIŞTIRDI: NEDİM ŞENER İLE MÜCAHİT BİRİNCİ X’TE KÜFÜRLEŞTİ

SAVCI SAYAN: “CHP’DEN ÖNEMLİ BİR BAŞKAN AKP’YE KATILIYOR”

DÖNMEZ: İSKENDERUN’U BİRLİKTE GÜZELLEŞTİRECEĞİZ

“İMAMOĞLU: ‘VİCDANLARI YARALAYAN HUKUKSUZ OPERASYONLAR DURMALI!’

ÖZGÜR ÖZEL KIRŞEHİR’DE KONUŞTU: İKTİDARIN BASKISINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

CHP’DEN AKP’YE GEÇEN ÖZLEM ÇERÇİOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU

İBB'YE 9. DALGA OPERASYON... İNAN GÜNEY DAHİL ÇOK SAYIDA İSİM HAKKINDA GÖZALTINA ALINDI.

ERDOĞAN’DAN AKP’YE KATILAN BAŞKANA KİLO UYARISI

DİYANET’TEN MİRAS HUTBESİ: ERKEK İKİ, KIZ BİR PAY ALMALI

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ÖZGÜR ÖZEL'E YANIT:YARGI SÜRECİYLE SİYASET KARIŞTIRILAMAZ

AKP'Lİ MÜCAHİT BİRİNCİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AYDIN’DA YENİ DÖNEM: ÇERÇİOĞLU AKP ROZETİ TAKTI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AKP’YE KURULUŞ YILDÖNÜMÜ DOSYASI: BELGE PAYLAŞTI

CHP’Lİ İSİM: ÖZLEM HANIM TELAŞLANDI...

AVUKAT REZAN EPÖZDEMİR TUTUKLANDI

İMAMOĞLU HASTANEYE SEVK EDİLDİ

ERDOĞAN'IN ESKİ HUKUK DANIŞMANINDAN REST…

MEĞER MESELE SADECE AZİZ İHSAN AKTAŞ DEĞİLMİŞ! AKP'NİN ÇERÇİOĞLU'NA VERDİĞİ SÖZ ORTAYA ÇIKTI

ÇERÇİOĞLU VE 8 BELEDİYE AKP YOLUNDA

EKREM İMAMOĞLU İÇİN DİJİTAL İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI: "benimimzam.net"

ERDOĞAN'DAN ÖZEL'E YANIT:CHP’DEKİ İSTİKRARSIZLIĞI ÇOK İYİ BİLİYORUZ

ADALET BAKANI DUYURDU:ÖZEL’İN SÖZLERİ YARGIYA TAŞINDI

HATAY'DA ORMAN YANGINI: BİR MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

CHP LİDERİNDEN ÇERÇİOĞLU’NA: “HARAM ZIKKIM OLSUN”

Yükleniyor


MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

FAİZLER DİBE VURDU: 1 MİLYON TL'NİN GETİRİSİ 33 BİN TL ALTINA DÜŞTÜ

TEMMUZ AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

2026’DA BÜYÜK VERGİ KABUSU: EMLAK VERGİSİNDE BİN KAT ARTIŞ

FAİZ İNDİRİMİ SÜRPRİZİ: POLİTİKA FAİZİ %43’E DÜŞTÜ!

ERDOĞAN İMZAYI ATTI, ÖTV ARTTI: ARAÇ FİYATLARI TIRMANIYOR!

MEHMET ŞİMŞEK'İN YENİ İŞ BULDUĞUNU AÇIKLADI…

  • Cumartesi 34 ° / 20.6 ° Güneşli
  • Pazar 33.4 ° / 20.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 33 ° / 20.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 1 1 0 0 3 3
2.Galatasaray 1 1 0 0 3 3
3.Göztepe 1 1 0 0 3 3
4.Antalyaspor 1 1 0 0 1 3
5.Samsunspor 1 1 0 0 1 3
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
8.Alanyaspor 0 0 0 0 0 0
9.Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0
10.Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0
11.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
12.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
13.Gençlerbirliği 1 0 1 0 -1 0
14.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
15.Kocaelispor 1 0 1 0 -1 0
16.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
17.Gazişehir Gaziantep 1 0 1 0 -3 0
18.Rizespor 1 0 1 0 -3 0