Memur sendikalarının başkanları ile telekonferans yöntemiyle toplantı yapan CHP lideri, “devletin işsiz kalanlara el uzatması”, işsiz kalanların ve işyerini kapatanların kredi borçlarının faizsiz şekilde yeniden yapılandırılması&qu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işsiz kalanların ve işyerini kapatanların kredi borçlarının faizsiz şekilde yeniden yapılandırılmasını ve ödemelerin ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Sosyal devlet dediğimiz kurumun bu işsiz kalanlara elini uzatması lazım” dedi.Kılıçdaroğlu, memur sendikalarının başkanları ile telekonferans yöntemiyle bir toplantı gerçekleştirdi.
Görüşmede, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla Meclis’te gündeme alınması reddedilen “sağlıkta şiddet” konusuna değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Bütün sağlık çalışanları kendilerine şiddet uygulanmasını doğru bulmuyorlar. Bunun cezalandırılması gerektiğini söylüyorlar. İstedikleri aslında bir cümlelik bir yasal düzenleme. Bu kanun teklifini biz verdik. Tabii sonuçta iktidar partisinin de buna evet demesi gerekiyor ki bu yasalaşabilsin. Çünkü çoğunluk AKP ve MHP’nin çoğunluğu. Onlar kabul ettikleri takdirde sağlıkta şiddetin önlenmesiyle ilgili düzenleme de yasalaşabilir.”Koronavirüs nedeniyle yaşanan tıbbi malzeme eksikliğinin planlamadan kaynaklı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, toplantıda özetle şu mesajları verdi:
BELEDİYELERİMİZ ÜCRETSİZ VERİYOR: Belki planlama sağlıklı yapılabilseydi bu malzeme eksikliği giderilebilirdi. Bizim bütün belediyelerimiz maske üretiyorlar ve bunları kendi bulundukları beldelerde ücretsiz dağıtıyorlar. Eğer başka bir beldede yoksa hangi partiden olursa olsun talep geldiğinde oraya da yine ücretsiz veriyorlar.
Hijyen maddeleri üretenler var. Dediğim gibi ama bunu genel bir planlama içinde ele alınsaydı belki bu tür sorunlar daha rahat aşılabilirdi.
KREDİ BORCU: Tüketici kredisi ve kredi kartı borcu olanların özellikle işine son verilenler veya işyeri kapatıldığı için evine gidenler insanların, borcu olduğu zaman bunların bir şekliyle ötelenmesi ya da yeniden yapılandırılması, faizsiz ertelenmesi şeklinde biz düzenleme olmalı. Bunu biz de dile getirdik. Örneğin bir kahveyi kapattınız orada çalışan işçiler var ve bunların da kredi kartı borcu var. Bu çalışanların işine son verildiği için, kahve sahibi kahvesini çalıştıramadığı için gelir elde edemiyor. Gelir elde edemediği için yanında çalışanlara herhangi bir ücret ödeyemiyor. Bu yüzden bunlar borcunu ödeyemeyecek. Buradaki temel sorun şu: bu kişi yoksulluk envanterinde kayıtlı olmadığı için buna yardım da yapılamıyor.
KAPANMASI GEREKİYORDU: 144 bin 690 işyeri kapandı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla kahvehaneler, pastaneler, berberler, kuaförler gibi bunlar kapandı. Kapatmakta haklı mı evet haklı. Çünkü sonuçta salgın hastalıkla mücadele ediyoruz ve dolayısıyla bu tür işyerlerinin kapanması gerekiyor. Berber, kuaför gibi yerlerde işsiz kalanlar 504 bin kişi. Motorlu kurye çalışanlarından 500 bin kişi işsiz kaldı. AVM’lerde çalışıp kapatıldığı için işsiz kalanların sayısı 520 bin kişi. Kapatılan kahvehaneler nedeniyle işsiz kalanların sayısı 259 bin kişi. Okul, üniversite, yurt kantinlerinde çalışıp işsiz kalan 150 bin kişi. Lokanta ve kafelere 1milyon 900 bin kişi işsiz kaldır. Okulların servis araçları çalışmıyor 360 bin servis aracı var. Sokak satıcıları var simitçi gibi, seyyar satıcılar 900 bin kişi. Gündelikçi ev kadınları var 1 milyon kişi. Dolayısıyla sosyal devlet dediğimiz kurumun bu işsiz kalanlara elini uzatması lazım.
FAKİRİN SAĞCISI SOLCUSU OLMAZ: Aile yardımları sigortasını sayın başkanlar sizden istirham ediyorum. Bu işin partisi yok, fakirin sağcısı solcusu mu olur. Bu fakirin, bu yoksulun, bu ihtiyaç sahibinin ihtiyaçlarının insan onurunu koruyarak sağlanması lazım. Onun yoksulluğu afişe edilmeden bir şekilde bizim, sosyal devletin buna katkısı olması lazım. Aileye asgari bir gelir güvencesi sağlanması lazım. Aile yardımları sigortası olsaydı kahvesi kapanan kişi işsiz kaldığında o sigorta ona yardım edecekti.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55