AKADEMİSYENLERE VERİLEN CEZALAR İPTAL EDİLDİ

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde geçen yıl Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınmasına tepki gösterdiği için ceza alan bir akademisyen hakkında mahkeme kararını verdi.

TÜRKİYE 21.06.2020 12:42:05 0
AKADEMİSYENLERE VERİLEN CEZALAR İPTAL EDİLDİ

Rektörlüğün akademisyenler hakkında verdiği kademe ilerleme ve durdurma cezasını hukuka aykırı bulan mahkeme, maaş kesme cezasını da iptal etti. Ayrıca mahkeme akademisyenlerin duruma tepki göstermelerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.
REKTÖRLÜK MAHKEMELİK OLDU
Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Eğitim Sen avukatları Nedim Değirmenci ve Birgül Değirmenci Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün bu uygulamaları hakkında suç duyurusunda bulundu.
Avukatlar rektörlüğün, akademisyenlerin ifade özgürlüğünü kısıtladığını söyledi. Ayrıca avukatlar, rektörlüğün bu işlemlerinin haksız ve hukuka aykırı olduğunu belirterek uygulamaların iptal edilmesini, maaş kesintilerinin de yasal faiziyle birlikte ödenmesini istedi.
ÜNİVERSİTE SAVUNMASI: KÜÇÜK DÜŞÜRDÜLER
Üniversite rektörlüğü ise akademisyenlere verdiği cezayı şu sözlerle savundu: “Bir kısım öğretim üyeleri sosyal medya ve yazılı basında üniversite aleyhine küçük düşürücü paylaşımlar yaptı. Akademisyenler, üniversite tüzel kişiliğinin zedelenmesine yol açıp taşınmama konusundaki iradelerini hukuka aykırı olarak ortaya koydu.”
Rektörlük ayrıca, akademisyenlerin öğrencileri güvenliği bulunmayan binada kalmaya teşvik edecek davranışlarda bulunduklarını, taşınma sürecini ‘kargaşa ortamına soktuklarını’ iddia etti. Saydığı bu gerekçelerden dolayı, disiplin cezası işleminin yasal düzenlemelere uygun olduğunu belirtti.
Hakkında cezai işlemin uygulamaya konulduğu bir akademisyen ise bütün faaliyetlerinin Anayasa tarafından güvence altına alındığının altını çizdi. Bu nedenle kendisine ceza verilemeyeceğini belirten akademisyen tepkisinin de ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu savundu.
MAHKEME: REKTÖRLÜĞÜN UYGULAMALARI HUKUKA AYKIRI
İzmir 5. İdare Mahkemesi avukatların başvurularını karara bağladı. Mahkeme, bu eylemlerin akademisyenlerin kendi düşünce ve görüşlerini ifade etmesi kapsamında olduğu sonucuna vardı. Bu eylemler nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının hukuka aykırı olduğu yönünde karar veren mahkeme, akademisyenin uğradığı maddi kayıpların da faiziyle birlikte iade edilmesini istedi.
NE OLMUŞTU?
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin geçtiğimiz yıl Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ile Devlet Konservatuvarı binalarının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yeniden Narlıdere’den Tınaztepe’ye taşınacağını açıklaması üzerine çalışanlar duruma tepki gösterdi. Aralarında dekanlık ve bölüm başkanlığı gibi idari görev yapmış olanlar da bulunmak üzere, altı öğretim elemanı hakkında duruma tepki gösterdikleri ve bunu sosyal medyada paylaştıkları için soruşturmalar açıldı.Dört öğretim elemanına “kademe ilerlemesini durdurulması” cezası verildi. Altı öğretim elemanından ikisi bu baskılara daha fazla dayanamayıp emekliliklerini isteyip ve okuldan ayrıldı. Ayrıca akademisyenler hakkında maaş kesme cezası verildi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

'AİLE YILI' AFİŞİNE TEPKİ! KIZ ÇOCUĞA BAŞÖRTÜ, ERKEK ÇOCUĞA TAKKE TAKTILAR

AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

AKP'NİN YASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANINA ASKER İHRAÇ ETME YETKİSİ!

İSRAİL, GAZZE'DEKİ İŞGALİ KALICI HALE GETİRECEK SALDIRILARIN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

MEHMET ŞİMŞEK DUYURDU: VERGİ DENETİM SÜRECİNDE YENİ DÖNEM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU NEDENİYLE TUTUKLANAN 1 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

BEYKOZ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA İDDİANAME HAZIRLANDI…

TUTUKLANAN GAZETECİ FURKAN KARABAY'IN X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

BERKİN ELVAN'IN KATİLİ POLİS FATİH DALGALI'NIN ALDIĞI 16 YILLIK HAPİS CEZASI ONANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İZMİR MİTİNGİ İÇİN ÇAĞRI…

BAKIRHAN'DAN LOZAN AÇIKLAMASI…

İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN CANLI YAYINDA BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER!

'İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASININ İPTALİ HUKUKSUZ' DEDİ, KARDEŞİ GÖREVDEN ALINDI

DEVA PARTİSİ’NDEN İSTİFA ETMİŞTİ: SEDA KAYA ÖSEN CHP’YE KATILIYOR

BOŞANMA AŞAMASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

HATAY İLE İDLİB VE LAZKİYE KARDEŞ ŞEHİR OLDU

SAYIŞTAY, MEMURLARA VERİLEN GİYİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ “KAMU ZARARI” SAYDI

ÖZEL: TERÖRSÜZ TÜRKİYE'Yİ KİM SAVUNUYORSA BİR FAZLASINI BİZ SAVUNUYORUZ…

ERDOĞAN: TÜRK'Ü KÜRT'TEN AYIRIRSAN, ARAP'TAN AYIRIRSAN YALNIZ KALIR

RUSYA-UKRAYNA HEYETLERİ TÜRKİYE'DE: ZELENSKİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY TUTUKLANDI

RUS HEYETİ İSTANBUL’DA: MÜZAKERELER BAŞLIYOR, TRUMP VE PUTİN KATILMAYACAK

DR. AYŞE UĞURLUYA “MEMURİYETTEN ÇIKARMA” CEZASI VERİLDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY GÖZALTINA ALINDI

ESİLA AYIK VE İKİ ÖĞRENCİ HAKKINDA TAHLİYE KARARI

ESKİ URUGUAY DEVLET BAŞKANI JOSE MUJİCA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Yükleniyor


MUTLU YILLAR TÜRKİYE….

 99 YIL ÖNCE BUGÜN TÜRK TARİHİNİN SEYRİ DEĞİŞTİ

HAKAN FİDAN, SURİYE İLE GÖRÜŞTÜ

LİMAK, ULUDAĞ ELEKTRİK'TEKİ HİSSELERİNİ İNGİLİZ ŞİRKETE SATTI

MSB ACI HABERİ DUYURDU: 1 ASKER ŞEHİT OLDU

ERDOĞAN İLE KOCA ARASINDA 'AŞI' KRİZİ

  • Pazar 31.7 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 26.8 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Salı 27.7 ° / 13.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59