Tarih: 23.06.2020 21:06

28 ŞUBAT DAVASINDA KARAR ÇIKTI

Facebook Twitter Linked-in

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 18 sanığa verilen müebbet hapis cezasını yerinde buldu.
Mahkeme ayrıca sanıklardan Çevik Bir, Çetin Doğan, Yıldırım Türker, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, Erdoğan Öznal, Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Erol Özkasnak, Halil Kemal Gürüz, Hayri Bülent Alpkaya, İdris Koralp, İlhan Kılınç, Kenan Deniz, Muhiddin Erdal Şenel ve Vural Avar'ın adli kontrol hükümlerinin devamına karar verirken, sanıkların ‘suçunun niteliğini ve kuvvetli suç şüphesinin varlığını’ gerekçe gösterdi ve karara temyiz yolunun açık olduğunu kaydetti.

28 ŞUBAT DAVASINDA NE OLMUŞTU

30 Ocak 1997'de Ankara Sincan'da tanklar yürütüldü. Ardından Necmettin Erbakan'ın Başbakan, Tansu Çiller'in Dışişleri Bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de olağanüstü toplanan Millî Güvenlik Kurulu toplantısında kararlar alındı.Erbakan’ın karara imza atmaması tartışma yarattı. 18 Haziran’da Erbakan başbakanlıktan istifa etti. İstifasının nedeninin başbakanlığı Tansu Çiller’e devretmek olduğunu belirtti. 19 Haziran’da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini o sırada arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP lideri Tansu Çiller’e yerine ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi. 30 Haziran’da Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk’la birlikte ANASOL-D Hükümeti’ni kurdu.

Postmodern darbe olarak anılan 28 Şubat sürecine ilişkin yaşanan olaylar nedeniyle   'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak'la suçlamasıyla Karadayı ve 102 sanık hakkında 2 Eylül 2013'te Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde davada açıldı.Mahkeme davada 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak'la suçlanan 103 sanıktan, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 21'i müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, sanıkların yaş ve sağlık durumları ile ölçülülük ve orantılılık ilkelerini de birlikte değerlendirerek, adli kontrol kapsamında yurt dışına çıkışlarını yasaklamış ve her ayın ilk günü ikametlerine en yakın güvenlik birimlerine imza verme şartı getirmişti.
İsmail Hakkı Karadayı ise 26 Mayıs 2020 tarihinde hayatını kaybetmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —