İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup toplantısında yaptığı konuşmada gündeme ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasının önemli bölümünü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yapılan “İmralı’nın statüsü” açıklamasına ayıran Dervişoğlu, bu tartışmanın yalnızca bir hukuk meselesi olmadığını savundu.
Dervişoğlu, söz konusu açıklamaların Türkiye’de yeni bir siyasi tartışma başlattığını belirterek, konunun egemenlik ve devlet anlayışıyla doğrudan bağlantılı olduğunu dile getirdi.
Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Dervişoğlu, Bahçeli’nin sözlerine tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:
“İşin geldiği noktaya bir bakar mısınız? Sayın Bahçeli, ‘Terörsüz Türkiye’ye hizmet eden İmralı’nın statü açığı nasıl kapatılacaktır?’ diyerek, terörist dostuna statü aramaktadır.”
Dervişoğlu, Türk siyasetinde kavramların zaman içinde anlamını yitirdiğini savunarak, bu tartışmanın siyasi sonuçları olabileceğini ifade etti.
İYİ Parti lideri, kamuoyunda yeniden gündeme gelen “İmralı’nın statüsü” tartışmasının basit bir kavram meselesi olmadığını dile getirerek şunları söyledi:
“Bugün gelinen noktada Bahçeli’nin açıklamaları üzerinden yeniden ısıtılan ‘İmralı’nın statüsü’ tartışması, sadece bir hukuk meselesi değil; bir egemenlik sorunudur. Ve bu tartışma masum değildir.”
Dervişoğlu, İmralı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik alanı içinde bulunan bir cezaevi olduğunu vurgulayarak, bu konuda farklı bir tanımlamanın kabul edilemeyeceğini belirtti.
Konuşmasında statü kavramının uluslararası hukukta belirli anlamlar taşıdığını ifade eden Dervişoğlu, bu kavramın İmralı ile birlikte anılmasının yanlış olduğunu savundu.
“İmralı’nın statüsü diye bir şey yoktur. İmralı, Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümranlık sahasında bulunan, üzerinde Türk bayrağı dalgalanan bir cezaevidir. Nokta” dedi.
Dervişoğlu ayrıca geçmişte yürütülen çözüm sürecine de atıfta bulunarak, benzer tartışmaların daha önce de yaşandığını dile getirdi.
Konuşmasında Abdullah Öcalan hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dervişoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Abdullah Öcalan, Türk hukukuna göre ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsüdür. Ne siyasal özne olabilir, ne müzakere tarafı, ne de sembolik bir adres.”
Dervişoğlu, bu tür tartışmaların kamuoyunda farklı algılara yol açabileceğini belirtti.
Konuşmasının devamında Bahçeli’ye doğrudan seslenen Dervişoğlu, siyasette tansiyonu yükselten ifadeler kullandı.
İYİ Parti lideri, söz konusu tartışmanın Türkiye’de siyasi ve toplumsal açıdan önemli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, bu konudaki görüşlerini net bir şekilde ortaya koydu.
Bahçeli’nin açıklamalarıyla başlayan “İmralı’nın statüsü” tartışmasının, önümüzdeki günlerde siyasetin önemli gündem başlıklarından biri olmaya devam etmesi bekleniyor.
Meclis kulislerinde farklı siyasi partilerin de konuya ilişkin değerlendirmeler yapacağı ifade edilirken, tartışmanın hukuk, siyaset ve güvenlik boyutlarıyla ele alınacağı belirtiliyor.
16804,37%-1,01
43,87% 0,06
51,79% 0,24
7312,32% 0,46
11832,60% 0,00