TBMM’DE BU HAFTA: TARTIŞMALI 'ZEYTİNLİK' MADDESİNİN GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

GÜNDEM 22.06.2025 12:53:00 0
TBMM’DE BU HAFTA: TARTIŞMALI

Genel Kurul'da görüşülmeyi bekleyen iki kanun teklifinin önüne alınması beklenen zeytinliklerle ilgili kanun teklifiyle beş termik santralin bulunduğu havzadaki zeytinliklerin taşınması öngörülüyor.TBMM’’nin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün anılmasının ardından 16 veya 17 Temmuz’da tatile girmesi öngörülüyor. Bu süre içinde ise Genel Kurul’’da yasalaşması planlanan, İklim Kanunu Teklifi ile trafik cezalarının artırılmasını öngören tekliflerin de olduğu 5 kanun teklifinin görüşülmesi planlanıyor.

Sanayi Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda geçen hafta, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı çıkan köylülerin de tepkileri arasında kabul edilen kanun teklifinin ele alınması bekleniyor.Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ne göre, madencilik faaliyetlerinde verilecek izinlerle ilgili düzenleme yapılıyor.

Buna göre, “özel çevre koruma bölgeleri, Milli Parklar Kanunu'na göre korunan alanlar, sulak alanlar, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları, ormanlar, Turizmi Teşvik Kanunu'na göre ilan edilen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri, turizm merkezleri, Kıyı Kanunu'na göre korunması gerekli alanlar, 1'inci derece askeri yasak bölgeler, 1/5000 ölçekli imar planı onaylanmış alanlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kalan sit alanları ile madencilik amacı dışında tahsis edilen ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygun görüş verilen elektrik santralleri, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, petrol, doğal gaz ve jeotermal boru hatları gibi yatırım alanlarına ait koordinatlar”ilgili kurumlar tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne bildirilecek.

Elektrik üretimi amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik çalışmaları zeytinlik alanları da kapsayacak. Bu çerçevede, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, ruhsat sahibi veya rödovansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılan madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya üzerinde zeytin ağaçları olan alanlara denk gelmesi halinde, madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek.

Zeytin ağaçlarının taşınmasından kaynaklanan tüm masraf ve taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak.

Zeytin ağaçlarının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda ise ilgili sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilmesi için iznin öncesinde aralarında biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden alınan görüşler doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca belirlenecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek alan ile eşdeğer büyüklükte izin verilecek.

Maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik verilmek suretiyle zeytin sahası tesis edilmesi zorunlu olacak. Zeytin ağaçlarının taşınması ile zeytin sahası tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca belirlenecek. Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.

KOMİSYONLAR

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 25 Haziran Çarşama günü Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda alt komisyonlar oluşturulacak.

Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nda, İklim Değişikliği Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz ile Prof. Dr. Murat Türkeş sunum yapacak.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda Salı günü Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) ve BOTAŞ, Çarşamba günü Çay İşletmeleri ve Şeker Fabrikaları genel müdürlüklerinin kesin hesapları görüşülecek.

Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını inceleme Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon’da Perşembe günü Kamu Denetçiliği Kurumu 2024 Yıllık Raporu ile alt komisyon raporu ele alınacak.TBMM’de Salı ve Çarşamba günleri partilerin grup toplantıları yapılacak.

YENİDOĞAN ÜNİTELERİ İLE İLGİLİ YENİ KANUN TEKLİFİ SUNULACAK

Öte yandan,  “yenidoğan çetesi” haberlerinin ardından gündeme gelen sağlık sistemindeki sorunların giderilmesine yönelik, AKP tarafından yarın yeni bir kanun teklifi sunulması bekleniyor.Teklifle, yenidoğan ünitelerinde denetim mekanizmasının artırılması, çağrı merkezlerinden hastanelere yapılan yönlendirmeler, yenidoğan ünitelerinde çalışan sağlık görevlilerinin nitelikleriyle ilgili düzenlemeler yapılacak. Ayrıca takviye gıdaların üretim ve tüketiminin kontrol altına alınmasına yönelik yeni düzenlemelere gidilecek.

  • BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

GAZETECİ FATİH ALTAYLI TUTUKLANDI

KULİSLERDE KONUŞULMAYA BAŞLANAN SENARYO: ERKEN SEÇİM PLANI DEVREYE ALINABİLİR…

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ARAKÇİ'DEN NÜKLEER AÇIKLAMASI…

2025 YKS'YE DAMGA VURAN KIYAFET TARTIŞMASI: SINAVA ALINMADI, SOSYAL MEDYA KARIŞTI

FATİH ALTAYLI'NIN EMNİYET İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

ABD İRAN’DAKİ NÜKLEER TESİSLERİ VURDU, ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN TEPKİ GELDİ…

TBMM’DE BU HAFTA: TARTIŞMALI 'ZEYTİNLİK' MADDESİNİN GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR

OKTAY SARAL'DAN TANJU ÖZCAN'A 'SUYUN ISINDI' YANITI

ABD İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNİ VURDU

FATİH ALTAYLI GÖZALTINA ALINDI

CEMAL ENGİNYURT'UN CHP'YLE İLGİLİ SÖZLERİ SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

ÇATIŞMALARDA 9. GÜN: İSRAİL'İN SALDIRDIĞI İRAN'DA CAN KAYBI 430'A YÜKSELDİ

ANKARA'DA LİTYUM FABRİKASINDA GAZ SIZINTISI: 2 İŞÇİ ÖLDÜ, 3 İŞÇİ YARALANDI!

ÖZGÜR ÖZEL, FERDİ ZEYREK'İN KIZINI ÜNİVERSİTE SINAVINA GÖTÜRDÜ

ANOREKSİYA NERVOZA TEDAVİSİ GÖREN NİHAL CANDAN HAYATINI KAYBETTİ

BENZİN VE MOTORİNE DEV ZAM GELİYOR

ALİ BABACAN'DAN CHP'LİLERİ KIZDIRACAK SÖZLER

İMAMOĞLU HAPİSTEKİ YOL ARKADAŞLARINA SESLENDİ: İFTİRANAMELERİ BİLEREK İMZALAYIN

RUSYA: HAMANEY'E OLASI BİR SUİKAST PANDORA'NIN KUTUSUNU AÇAR

ÇATIŞMALAR 1 HAFTAYI GERİDE BIRAKTI…

CHP'Lİ 81 İL BAŞKANINDAN ÖZEL'E DESTEK, KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI

İMAMOĞLU'NDAN AVUKATININ TUTUKLANMASINA TEPKİ

NURİ ÜYSEN CAMİİ YENİDEN PROTOKOLÜ İMZALANDI

KAYMAKAM YILMAZ,BELEN’DEN GÜMÜŞHANE’YE UĞURLANDI…

BELEDİYE LERİN ELİNDEN YURT AÇMA RUHSATI ALINDI

HATAYDA ATIK SU ALT YAPI ÇALIŞMALARI SIRASINDA GÖÇÜK: 2 İŞÇİ ÖLDÜ

İMAMOĞLU'NUN AVUKATI MEHMET PEHLİVAN TUTUKLANDI!

TUTUKLU BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKANI MURAT ÇALIK HASTANEYE SEVK EDİLDİ

ÇATIŞMALARDA 7. GÜN | İRAN, TEL AVİV'İ VURDU; İSRAİL YENİ HAVA SALDIRILARI DÜZENLEDİ

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

Yükleniyor


KULİSLERDE KONUŞULMAYA BAŞLANAN SENARYO: ERKEN SEÇİM PLANI DEVREYE ALINABİLİR…

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ARAKÇİ'DEN NÜKLEER AÇIKLAMASI…

2025 YKS'YE DAMGA VURAN KIYAFET TARTIŞMASI: SINAVA ALINMADI, SOSYAL MEDYA KARIŞTI

FATİH ALTAYLI'NIN EMNİYET İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

TBMM’DE BU HAFTA: TARTIŞMALI 'ZEYTİNLİK' MADDESİNİN GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR

OKTAY SARAL'DAN TANJU ÖZCAN'A 'SUYUN ISINDI' YANITI

  • Pazar 34.4 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 34.8 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Salı 36.8 ° / 18.6 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2