TBMM’de yeni yıl mesaisi, 6 yaşında evlendirilen çocuk skandalının ardından CHP ve AKP’nin çocuk istismarının araştırılması için verdiği önergeler ile başlayacak. Önergelerin salı günü Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. CHP’nin önergesinde, Hiranur Vakfı’ndaki skandalla ilgili, “Çocuk istismarına ilişkin bu tekil örnek dahi, çocukların yeterince korunamadığını, çocuk istismarı vakalarına yönelik yeterli önlem alınamadığını göstermektedir” denildi.
TBMM, yeni yıl mesaisine yoğun gündem ile başlıyor. İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirdiğinin’ ortaya çıkmasının ardından, çocuk istismarlarının araştırılması için CHP ve AKP’nin verdiği grup önergelerinin Genel Kurulu’nda salı güne ele alınması ve TBMM’de bu konuda bir araştırma komisyonu kurulması bekleniyor.
CHP’nin önergesinde, 6 yaşında evlendirilen çocuğun durumuna dikkat çekildi. Önergede, Adalet Bakanlığı verilerine atıf yapılarak, 2020 yılında çocukların cinsel istismarı suçundan açılan dava sayısı 15 bin 213 olduğu belirtildi ve 6 yaşında evlendirilen çocuk olayının ortaya çıkmasının ardından sorumluların muhalefetin tepkileri sonucu tutuklandığı şöyle anlatıldı:
“17 yaşında doğum yapan H.K.G., 30 Kasım 2020’de Cumhuriyet savcılığına müracaat etmiştir. Savcılığın konuyu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na intikal ettirmesi üzerine H.K.G.’nin 4 Aralık 2020’de Şiddet Önleme İzleme Merkezi’nin ilk kabul birimine alındığı, 8 Aralık 2020’de kadın konukevine yerleştirildiği bilinmektedir. Aile Bakanlığı’nın Aralık 2020’den beri konuyu biliyor olmasına karşın skandal süreç, kamuoyunda Aralık 2022’de yayınlanan bir haberle aleniyet kazanmıştır. Katalog suçlardan olmasına rağmen, 24 ayı bulan bu süre içinde ne soruşturma tamamlanabilmiş ne suçu işleyenler hakkında tutuklama kararı alınmıştır. Delillerin karartılabileceği, kaçma ihtimalinin olduğu bu suç hakkında yeterli önlemlerin alınmadığı anlaşılmaktadır. Her ne kadar Aile Bakanı bu konuya ilişkin yöneltilen eleştirileri ‘samimi bulmadığını’ ifade etse de konu kamuoyu gündemine taşındıktan sonra siyasi partilerin ve temsilcilerin açıklamalarıyla haziran ayı sonuna verilen duruşma tarihi öne çekilmiş, Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli tutuklanmıştır.
“TBMM RAPOR YAZDI, YÜRÜTME GEREĞİNİ YAPMADI”
Çocuk istismarına ilişkin bu tekil örnek dahi, çocukların yeterince korunamadığını, çocuk istismarı vakalarına yönelik yeterli önlem alınamadığını göstermektedir. Bu örnek, okula başlamayan çocukların takibinin de ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Dernek/vakıf görünümlü cemaat/tarikat yapılanmalarında yaşanan bu tür istismar olayları, bu tür yapılanmaların denetlenmediğine işaret etmektedir. Her ne kadar, TBMM 3 Kasım 2016 tarihli 442 sıra sayılı Araştırma Komisyonu Raporu’yla çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarına ilişkin alınması gereken önlemleri içeren bir rapor yayınlamışsa da bu raporun gereği yapılmamıştır.
“2004’TE BAŞLAYAN İSTİSMARIN 2020 YILINA KADAR NEDEN TESPİT EDİLMEDİĞİ ARAŞTIRILMALI”
2004 yılında, çocuk 6 yaşında iken başlayan bir cinsel istismar vakasının 2020 yılına kadar tespit edilememiş olmasının nedenleri, soruşturma sürecinin gecikmesine neden olan etkenler ile Sağlık Bakanlığı, Aile Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurumlarının bu gecikmedeki sorumluluklarının belirlenmesi ile çocukların cinsel istismarının önlenebilmesi için alınacak her türden önlemin tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddelerine göre Meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”
AKP’NİN ÖNERGESİNDE DE 6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN MAĞDURİYETİ YER ALDI
AKP önergesinde ise devlet kurumlarının konu hakkındaki azami hassasiyetine rağmen çocukların haklarının ihlal edildiği; ruhsal, bedensel sıhhatlerine, vücut bütünlüklerine halel verildiği, çeşitli yönlerden istismara maruz bırakıldığı kimi olumsuz olaylarla zaman zaman karşılaşılabildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Bu kapsamdaki elim hadiselerden sonuncusu, 6 yaşındaki bir çocuğumuzun sözde evlilik adı altında her yönden istismara açık bir birlikteliğe maruz bırakıldığı ve bunun sonucunda duygusal ve cinsel yönden istismara uğradığı yönündeki haberlerle geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıdı… Bu kapsamda çocuğumuzun, 6 yaşındayken sözde evlilik adı altında her yönden istismara açık bir birlikteliğe maruz bırakıldığı ve bunun sonucunda duygusal ve cinsel yönden istismara uğradığı yönündeki haberler kapsamında, söz konusu elim hadisenin sosyolojik, ailevi ve çevresel etkenler de göz önünde bulundurularak tüm yönleriyle araştırılıp kamu vicdanını tatmin edecek ve kamunun bilgi talebini karşılayacak şekilde şeffaflığa kavuşturulması, benzer hadiselerin ve her türlü çocuk istismarının engellenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, ayrıca çocukların temel hak ve özgürlüklerinden en üst düzeyde yararlanmaları ve her türlü istismardan korunmaları noktasında karşılaşılan sorunların tespit edilerek bunlarla mücadele için yeni çözüm yollarının geliştirilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ederiz."
‘ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI’ KURULMASINA İLİŞKİN TEKLİF DE GÜNDEME GELECEK
Meclis Genel Kurulu, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı'nın kurulmasını içeren kanun teklifi ile Bursa'daki yaşam alanı savunucuları ve kitle örgütlerinin bölgenin 'doğasının tahribata uğrayacağı' gerekçesiyle karşı çıktığı, Uludağ'a yönelik planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığı’nda toplanmasını öngören kanun teklifi de Genel Kurul’da görüşülecek. Ayrıca Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun teklifleri de ele alınacak.
EYT DÜZENLEMESİ DE MECLİS GÜNDEMİNDE OLACAK
Emeklilikte yaşa takılan (EYT) milyonlarca yurttaşın beklediği düzenleme ile kamudaki sözleşmeli personele kadro verilmesini içeren kanun tekliflerinin de yakın zamanda Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor. AKP ve MHP’nin başörtüsü teklifi için de partiler arasındaki müzakere sürecek. Teklifin, Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesinin ardından TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzacısı olduğu, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı bünyesinde sözleşmeli çalıştırılan personele iş sonu tazminatı ödenebilmesine imkan tanıyan kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Ekonomiye yönelik önemli düzenlemeler içeren kanun teklifleri, Meclis Başkanlığı’na sunulacak. 7. Yargı Paketi'ni içeren kanun teklifi de yeni yılda Meclis'e sunulacak düzenlemeler arasında yer alıyor.