Daha önce Venezuela örneğinde olduğu gibi yurtdışında tarım faaliyeti yürütmek isteyen girişimcilere "ülke masaları" adı altında rehberlik faaliyeti sunacaklarını ifade eden Kirişci, "Tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirmek için hali hazırda 11 ülke için bu masaları oluşturduk. Böylece çiftçilerimizin bilgi ve tecrübesini de uluslararası alanda katma değere dönüştürmüş olacağız" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya gelerek bakanlığın 2022 yılı faaliyetlerine ilişkin değerlendirme yaptı. Bakan Kirişci, toplantıda tahıl koridoru, tarımsal desteklemeler ve bitkisel üretim, regülasyon kurumlarının başarısı, tarımda dijitalleşme, Orman Genel Müdürlüğü faaliyetleri, Devlet Su İşleri faaliyetleri ve bakanlığın 2023 vizyonuna ilişkin başlıkları ele aldı. Kirişci, özetle şunları ifade etti:
“IPARD PROJELERİ KAPSAMINDA 2022 YILINDA TAM 1,8 MİLYAR TL TUTARINDA HİBE VERDİK”
Bu yıl mart ayında 1 milyon 152 bin çiftçimize ödenmesi gereken 8,6 milyar TL mazot ve gübre desteğimizi, 2022 Kasım itibarıyla kullandırmaya başladık. Mazot ve gübre desteklemeleri, bundan sonra her yıl bu takvim çerçevesinde, yani çiftçimizin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu; ekim döneminde ayni olarak kullanılacak. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin verdiği 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi miktarını 200 bin TL’ye çıkardık. Bunun 100 bin TL’lik kısmı da mazot ve gübre alımında ayni olarak kullanılabilecek. Çiftçilerimize IPARD Projeleri kapsamında 2022 yılında tam 1,8 milyar TL tutarında hibe verdik. Ayrıca, KKYDP Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı ile 966 milyon TL hibe verdik. Uzman Eller Projesi ile 101 milyon TL hibe desteği sağladık. TARSİM kapsamında 276,3 milyar TL tarımsal varlığı sigortalayarak güvence altına aldık. Üreticilerimize ve yetiştiricilerimize 3,6 milyar TL hasar tazminatı ödedik.
“BUĞDAY ALIM FİYATINI YÜZDE 231, ARPA ALIM FİYATINI YÜZDE 254, ŞEKER PANCARI ALIM FİYATINI YÜZDE 245 ARTIRDIK”
İki güzide kurumumuz, Türkşeker ve Çaykur, hem piyasa fiyatlarındaki dalgalanmayı engelledi, hem de doğru politikalarımız sayesinde 2022 yılını, operasyonel olarak kârla kapattılar. Buğday alım fiyatını yüzde 231, arpa alım fiyatını yüzde 254, şeker pancarı alım fiyatını yüzde 245 artırdık. Fındıkta desteklemelerle 54 TL, sultani çekirdeksiz kuru üzümde 27 TL kilogram başına alım fiyatı uyguladık. Yaş çay alımında yüzde 73, desteklemelerinde yüzde 130 artış yaptık. Vizyon projelerimizden olan Sözleşmeli Üretimi hayvansal üretimde başlattık.
“ŞU AN İTİBARİYLE ÇKS’YE 2 MİLYON 190 BİN ÇİFTÇİMİZ KAYIT YAPTIRMIŞTIR”
Şu an itibariyle sisteme 2 milyon 190 bin çiftçimiz kayıt yaptırmıştır. Ancak net çiftçi sayımız, mükerrerlikler ayıklandıktan sonra ortaya çıkacaktır. 1 Ocak’tan itibaren de TarımCebimde mobil uygulamasını kıymetli çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Üretimde ve yönetimde gençliğin dinamizmi ve vizyonundan faydalanmak amacıyla Tarım Orman Gençlik Konseyi kurduk. İlk toplantısını da dün Kızılcahamam’da gerçekleştirdik.
“ORMAN YANGININA KARŞI ANLIK OLARAK 3,5 MİLYON HEKTARLIK ALANI TARAYABİLİYORUZ”
Orman yangınlarından zarar gören alanlara 525 milyon fidan diktik. 2022 yılında, Türkiye Yüzyılına Nefes temasıyla icra ettiğimiz 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde, 4,2 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 20 uçak, 55 helikopter ve 8 İHA ile orman yangınlarıyla mücadelede Cumhuriyet tarihimizin en büyük hava filosunu oluşturduk. Ormanların korunmasında İHA teknolojisi kullanan ve İHA baz istasyonu kuran ilk Avrupa ülkesi olduk. Bu sayede, anlık olarak 3,5 milyon hektarlık alanı tarayabiliyoruz.
Kirişci, Bakanlığın 2023 hedefleri ile ilgili de şunları dile getirdi:
“TARIMA DAYALI İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ HIZLA YAYGINLAŞTIRIYORUZ”
“Yerinde üretim-yerinde tüketim anlayışıyla tüketicilerin taze, ucuz ve en az fireyle sebze ve meyveye ulaşımını sağlamak amacıyla, Kent Tarımı uygulamalarını adım adım hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, jeotermal kaynaklarımızın yanı sıra, rüzgâr, güneş ve biyokütle gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini hızla yaygınlaştırıyoruz. İlk etapta 3 yıllık bir eylem planı hazırlıyoruz, yakın zamanda paylaşacağız.
“CUMHURBAŞKANIMIZ DA UYGUN BULURSA GENÇ ÇİFTÇİLERİMİZE VERDİĞİMİZ DESTEKLERİMİZİ 100 BİN TL’DEN 250 BİN TL’YE ÇIKARACAĞIZ”
Gençlerimize kırsalda üretim yapmaları için birçok başlıkta hibe ve destek veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız da uygun bulursa genç çiftçilerimize yönelik Uzman Eller Projesi ile verdiğimiz desteklerimizi 100 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkaracağız. IPARD projelerimiz bu yıl 81 ile yaygınlaştırılacak.
“TEDARİK KAYNAKLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRMEK İÇİN, MÜTEŞEBBİSLERİMİZE REHBERLİK HİZMETİ SUNMAK AMACIYLA ÜLKE MASALARI OLUŞTURUYORUZ”
Gıda arz güvenliğinin sigortası olan küçük aile işletmeciliğine desteğimizi artırarak sürdüreceğiz. Meraların ıslahı, korunması ve kullanımına ilişkin yeni yaklaşımlar geliştireceğiz. Her karış toprağımızda üretim yapılsın istiyoruz. Boş kalan topraklara Bakanlığımız müdahil olacak ve üretim yapmak isteyenlere kiralayacağız. Bakanlığımız yetkilerinin bir kısmının Yeminli Tarım Müşavirlerine devredilmesi için çalışmalarımız hızla sürmektedir.
Küresel bir oyuncu olma hedefimize uygun bir şekilde, tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirmek için, yurt dışında faaliyet göstermek isteyen müteşebbislerimize, rehberlik hizmeti sunmak amacıyla ülke masaları oluşturuyoruz. Hali hazırda 11 ülke için bu masaları oluşturduk. Böylece çiftçilerimizin bilgi ve tecrübesini de uluslararası alanda katma değere dönüştürmüş olacağız.
“BAKANLIĞIMIZ BÜNYESİNDE, TOPLAM 6 BİNE YAKIN YENİ PERSONEL İSTİHDAM EDECEĞİZ”
Bakanlığımızın taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere farklı branş ve pozisyonlarda bin 200 sözleşmeli personel ile Orman Genel Müdürlüğü’müzün merkez ve taşra teşkilatı için bin 613 personel alacağımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. DSİ bünyesinde görevlendirilmek üzere çeşitli branşlarda bin 273 sözleşmeli personel alacağız. Böylece, önümüzdeki günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı’mız bünyesinde, toplam 6 bine yakın yeni personel istihdam edeceğiz.”