SURİYE’DE YENİ DÖNEM: ALEVİLER ÖZERKLİK İLAN ETTİ, FEDERAL SİSTEM ÇAĞRISI YAPTI
Suriye’de Alevi gruplar HTŞ tarafından yürütülen ayrımcı politikalar ve insan hakkı ihlallerine karşı Orta ve Batı Suriye Siyasi Konseyi’nin kurulduğunu duyurdu
. Konsey Suriye’de federal sistem çağrısı yaptı. Yeni oluşum Lazkiye, Tartus, Humus vilayetleri ile Hama ve Ghab Ovası’nın bazı bölgelerini kapsıyor.
Suriye’de Alevi gruplar Orta ve Batı Suriye Siyasi Konseyi’nin kurulduğunu duyurdu. Konseyin kuruluş bildirisi kapsamında ülkede savaşın bitirilmesi ve bölgeler arası adaletin sağlanması için federal sistem çağrısı yapıldı.
Konsey sözcüsü Kenan Weqaf, yeni siyasi oluşumun Lazkiye, Tartus, Humus vilayetleri ile Hama ve Ghab Ovası’nın bazı bölgelerini kapsadığını duyurdu.
GEREKÇE HTŞ’NİN ‘AYRIMCI’ POLİTİKALARI
Bildiride her bölgeye kendi kaynaklarını kendi kullanma ve iç çatışmalarına son verme yetkisi verilmesi gerektiği, bu yolla adaletin güç değil demokrasi ve adalet ile sağlanabileceği vurgulandı.
Konseyin, Suriye’deki Alevi toplumu tarafından, “Geçici yönetim tarafından dayatılan ayrımcı politikalar” sebebiyle kurulduğu belirtildi.
'ERDOĞAN HÜKÜMETİ TARAFINDAN DESTEKLENEN TERÖRİST SİSTEM'
Ayrıca bildiride Şam’daki geçici HTŞ yönetimi hakkında “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti tarafından desteklenen belirli bir siyasi dönemde iktidarı ele geçiren terörist sistem” ifadeleri kullanıldı. Suriye'de ateşkes ve siyasi çözüm çağrısında bulunan 2254 sayılı BM çözümü hatırlatıldı.
Aleviler, Suriye’de “tek renkli devlet” fikrini reddettiklerini söylerken Suriye’deki bütün terörist grupların çekilmesini talep etti.
Konsey bildirisinde, son olarak federal birlik sisteminin Suriye için en iyi yönetim biçimi olduğu tekrardan vurgulandı.
LAİK YÖNETİM ÖNGÖRÜLÜYOR
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yeni kurulacak konsey, yönetim biçiminde sivil ve laik bir sistem öngörüyor. Federalizm prensiplerine uygun şekilde “adalet, yurttaşlık ve insan haklarına saygılı, din ve millet ayrımı yapmayan” olarak tanımlanan bir sistem planlanıyor.
Aynı zamanda konsey, Şam’daki HTŞ yönetiminin geçiş dönemindeki katliamlarına da atıfta bulunarak savaş suçlarının Uluslararası Adalet Divanı’na taşınacağını belirtiyor. Bu kapsamda hem Suriyeli hem de uluslararası hakimler soruşturma için görevlendirilecek.
-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
51,05% 0,10
-
GRAM ALTIN
7329,62% -0,08
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
SAVCILIK, İMAMOĞLU’NUN PAYLAŞIMLARININ YAPILDIĞI HESABA SORUŞTURMA AÇTI
SAVAŞ DOĞALGAZI VURDU: NİSAN AYINDA ZAM KAPIDA!
ABD-İSRAİL GERİLİMİ SÜRERKEN HAMANEY’E SALDIRI GİRİŞİMİ
JANDARMA MÜDAHALESİ, TARTIŞMALI KİMLİK KONTROLÜ: İBB DAVASINDA GERİLİM TAVAN YAPTI!
TAHRAN’IN ÜZERİNE "ÖLÜM" YAĞIYOR: PETROL RAFİNERİLERİ VURULDU, ŞEHRE ASİT İNDİ!
TBMM’DE İRAN GÜNDEMİ: FİDAN VE GÜLER VEKİLLERİ BİLGİLENDİRİYOR
HASAN TAHSİN GÖKCAN’IN YERİNE İRFAN FİDAN: AYM’DE YENİ DÖNEM!
MANAVGAT’TA OPERASYON DALGASI: ESKİ BELEDİYE DÖNEMİNE YENİ GÖZALTILAR
AKARYAKITTA ZAM KISIR DÖNGÜSÜ: GECE GELEN ZAM BİTMEDEN YENİSİ KAPIDA!
HAMANEY SONRASI İRAN: YENİ LİDER MÜCTEBA HAMANEY
ŞİMŞEK'TEN PETROL AÇIKLAMASI: "BU ŞOKLAR KALICI DEĞİL, TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ!"
DENİZLİ’DE KORKUTAN SARSINTI: 5.1 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM EGE’Yİ AYAĞA KALDIRDI!
AKARYAKITTA YENİ ZAM KAPIDA: MOTORİN 2 LİRADAN FAZLA ARTACAK
NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI’NA SUİKAST GİRİŞİMİ: TÜRKİYE ASYALISI ŞÜPHELİ YAKALANDI!
VALİ MASATLI: “HATAY’IN YENİDEN AYAĞA KALKIŞINDA KADINLARIN BÜYÜK PAYI VAR”
BÜYÜK YIKIM: HATAYSPOR’UN 2. LİG’E DÜŞMESİ KESİNLEŞTİ
Yükleniyor
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
CHP’NİN 97’NCİ MİTİNGİ PENDİK’TE: “ZAFER YAKINDA” MESAJI
ABD BAŞKANI TRUMP: “İRAN’A DÜŞÜNDÜKLERİNDEN ÇOK DAHA FAZLA ZARAR VERDİK”
SAVCILIK, İMAMOĞLU’NUN PAYLAŞIMLARININ YAPILDIĞI HESABA SORUŞTURMA AÇTI
SAVAŞ DOĞALGAZI VURDU: NİSAN AYINDA ZAM KAPIDA!
- Perşembe 13.4 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 12 ° / 5.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 15.7 ° / 5.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu


