SURİYE’DE SİVİLLER KATLEDİLİYOR, ALEVİ KATLİAMI YAŞANIYOR…

İskenderun Emek Demokrasi Platformu adına açıklama yapan İHD Şube Başkanı Coşkun Selçuk :Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş, 14 yılın sonunda Baas rejiminin devrilmesiyle sonuçlanmıştır.

İSKENDERUN 10.03.2025 20:16:00 0
SURİYE’DE SİVİLLER KATLEDİLİYOR, ALEVİ KATLİAMI YAŞANIYOR…

Bu süre zarfında büyük bir yıkım yaşanmış, ülke nüfusunun önemli bir kısmı mülteci, göçmen durumuna düşmüş ve kentler harabeye dönüşmüştür. 27 Kasım 2024 tarihinde HTŞ adlı örgüt İdlib’ten Halep ve Şam’a yönelik harekât başlatmış ve 8 Aralık 2024 tarihinde Baas rejimi devrilmiştir. Türkiye dahil pek çok ülkenin “terör örgütleri” listesinde yer alan HTŞ Suriye’de yönetimi devralmıştır. HTŞ halen “terör örgütleri” listesindeki yerini korurken emperyalist güçler Şam’da tek tek bu örgütü ve liderini ziyaret etmeye başlamış ve resmi bir statü kazanması durumunda yıkımına neden oldukları bu ülke yeniden imar edilirken pastadan pay alma çabasına girmişlerdir.Bu durum “terör” kavramının ne kadar göreceli ve çıkar odaklı kullanıldığını da gözler önüne sermiştir. HTŞ’nin Suriye’de yönetimi devraldıktan sonra 60 yıllık Baas rejiminin baskılarını ve uygulamalarını adeta Alevilere, Dürzilere ve Hıristiyan topluluklara fatura edercesine, IŞİD vahşetini aratmayacak şekilde bu halkların inanç merkezlerini yakıp yıkmaya başlaması ve bu topluluklara soykırıma varan saldırılar düzenlemesinin önlenmesine dair bir çaba görünmemektedir.

Sosyal medya üzerinden yayınlanan videolardaki görüntüler korkunç boyutlara ulaşmıştır. Özellikle Alevilere yönelik şiddet, tehdit, kaçırma, infazların had safhaya ulaştığı ve Alevilerin sadece inançsal kimlikleri üzerinden ciddi tehlike altında oldukları görülmektedir. Sadece son birkaç gün içerisinde Lazkiye ve Tartus’da büyük bir Alevi katliamı yaşanmaktadır. Bütün dünyanın gözü önünde sivil insanlar katledilmektedir. Katiller, ailelerin, kadınların, çocukların katledilme görüntülerini çekip pervasızca paylaşmaktadır.İnsanlık adına utanç verici olan görüntülerde insanlar önce Alevi oldukları için aşağılanarak hakaret ediliyor sonrasında da katlediliyor. SOHR adlı Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre son üç gün içerisinde 1060 kişi öldürülmüştür. Bunlar sadece kimliği tespit edilenler. Telefon ve internetin çekmediği henüz bilgi alınamayan yerlere ulaşıldığında katledilen insan sayısının çok daha fazla olacağı iddia ediliyor. Yine Kürtlere, Dürzilere ve Hıristiyanlara yönelik tehdit ve baskılar da devam etmektedir.

Suriye halklar ve inançlar mozaiği bir ülkedir. Çok sayıda ulusal ve inançsal kimliğin birlikte yaşadığı insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Demokratik eşit bir yönetimden başka hiçbir sistemin ortak bir yaşamı kuramayacağı açıktır. Sadece bir inanç ve kimlik üzerinden kurulacak sistem halkların ortak yaşam iradesine zarar verecek ve ayrışmayı kaçınılmaz kılacaktır. Bir yandan Suriye halklarına tek inanç ve kimlik üzerinden bir sistem dayatması yapılırken diğer yandan başkent Şam’ın kapısına dayanan İsrail güçlerine tek bir söz söylenmemektedir. İsrail her gün bir yerleri işgal etmekte ülkenin yaşamsal kaynaklarını ele geçirmektedir. Emperyalist ülkelerin desteğiyle kazanılan bir iktidarın aslında destekleyenlerin iktidarı olduğu çok açık görünmektedir. İktidarı kazandıranlar kimin dokunulmaz olduğunu da belirlemektedir.  Ortadoğu ve Suriye’de emperyalist müdahaleden kurtulmanın tek yolu halkların, inançların birlikte yaşayacağı eşit özgür demokratik bir sistem kurmaktır, aksi çatışma ve kaostur.

Kamuoyuna ve uluslararası mekanizmalara çağrımızdır. 

• Suriye’de yönetimi devralan HTŞ’nin Alevilere, Kürtlere, Ezidilere, Dürzilere, Süryanilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara yönelik soykırıma varan saldırılarını ve inanç merkezlerinin tahrip edilmesini önlemek için harekete geçin. 
• Suriye’de Baas rejimi ve HTŞ döneminde işlenen ağır insan hakları ihlalleri ve soykırım suçlarını araştıracak bağımsız hakikat ve adalet komisyonlarının kurulmasını sağlayın.  
• Halkların bir arada, demokratik ve barışçıl şekilde yaşamasının yolunu açacak demokratik bir sistemin kurulmasına destek olun.
Suriye’de  yaşanan Alevi katliamını ve katilleri kınadığımızı, Ortadoğu’da yaşanan insanlık suçlarını kabul etmeyeceğimizi ve Suriye’de demokrasinin egemen olduğu eşit özgür bir yönetimden yana olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. 

  • BIST 100

    10840,59%1,05
  • DOLAR

    36,60% 0,09
  • EURO

    39,72% 0,19
  • GRAM ALTIN

    3522,36% 0,13
  • Ç. ALTIN

    5671,28% 1,27

ESKİ SARIYER BELEDİYE BAŞKANI ŞÜKRÜ GENÇ TUTUKLANDI

NACİ GÖRÜR KONYA'DAKİ DEPREMİN ARDINDAN UYARDI…

İMAMOĞLU'NUN 'SALON' TALEBİ BİR İLDE DAHA REDDEDİLDİ: GEREKÇE YİNE AYNI

MHP'DEN BAHÇELİ'NİN SAĞLIK DURUMUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

YAŞLI KADIN CANİCE KATLEDİLDİ, EVİ ATEŞE VERİLDİ!

CHP’Lİ KARA: HARİTADAKİ ÇİZGİ VEYA NOKTALAR BİZİR AKRABALARIMIZ

ÖNTÜRK, BAKAN KURUM’A HEMŞERİLİK BERATI’NI TAKDİM ETTİ

ESKİ DANIŞMANI, MANSUR YAVAŞ'IN KENDİSİNE GÖNDERDİĞİ MESAJI PAYLAŞTI

ROJAVA YÖNETİMİ'NDEN COLANİ'NİN İMZALADIĞI 'GEÇİCİ ANAYASAYA' TEPKİ

YAVAŞ VE İMAMOĞLU BİR ARAYA GELECEK

CHP'Lİ BELEDİYELERE DÜZENLENEN OPERASYON: GÖZALTINDAKİ 34 KİŞİ ADLİYEDE

POZİTİFBANK VE FLASH TV’NİN SAHİBİ ERKAN KORK GÖZALTINA ALINDI...

PKK YÖNETİCİSİ BAYIK: KOŞULLAR SAĞLANIRSA KONGRE TOPLANIR, BU KOŞULLARDA MÜMKÜN DEĞİL

SİNAN OĞAN UZUN ZAMAN SONRA İFTAR PROGRAMINDA ORTAYA ÇIKTI

CEMAAT İSTEDİ, CHP’Lİ BELEDİYE ONAYLADI: YURT ARAZİSİ TAHSİS EDİLDİ

KIRMIZI IŞIKTA GEÇENLERİN EHLİYETİ İPTAL EDİLECEK…

İMAMOĞLU 15 MART'TA ANKARA'DA: MANSUR YAVAŞ PROGRAMA KATILMAYACAK

ERDOĞAN, 92 YAŞINDAKİ VATANDAŞA ELİNİ ÖPTÜRDÜ

ŞİNASİ YURTSEVER HAYATINI KAYBETTİ

MECLİS'TE KONUŞURKEN BİR YUDUM SU İÇTİ, AKP'LİLER TEPKİ GÖSTERDİ

RIZA KOCAOĞLU VE HALİT ERGENÇ'E HAPİS TALEBİ

YANDAŞ GAZETEDEN DİKKAT ÇEKEN İDDİA: AKŞENER, İMAMOĞLU'NUN DANIŞMANINI MASAK'A ŞİKAYET ETTİ

ERDOĞAN'DAN 'EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ' YANITI

EKREM İMAMOĞLU 'DİPLOMA' SORUSUNA SERT ÇIKTI…

ESKİ SARIYER BELEDİYE BAŞKANI ŞÜKRÜ GENÇ TESLİM OLDU

MEHMET ŞİMŞEK CARİ AÇIK VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

ERDOĞAN HTŞ-SDG ANLAŞMASINI DEĞERLENDİRDİ…

CARİ AÇIK OCAKTA BEKLENTİLERİ AŞTI

HALK TV, TARTIŞMA YARATAN RASİM OZAN KÜTAHYALI YAYININI KALDIRDI

ÖZGÜR ÖZEL: MEVCUT ANAYASAYA UYMAYANLARLA ANAYASA MASASINA OTURMAYIZ

Yükleniyor


İSKENDERUN'LU HEMŞİRE SEVCAN DEMİR SAKMAN ANTALYA'DA EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

SURİYE’DE SİVİLLER KATLEDİLİYOR, ALEVİ KATLİAMI YAŞANIYOR…

İSKENDERUN'DA FUHUŞ OPERASYONU

DÖNMEZ’DEN MECLİSTE RAMAZAN ŞENLİKLERİ BİLGİLENDİRMESİ…

DÖNMEZ,İSKENDERUN’DA EVSİZLERE DUYARSIZ KALMADI

VERGİLERİN TECİL ve TAKSİTLENDİRİLMESİ ile TEMİNAT UYGULAMASI ve DEĞERLEMESİ

BAKAN KURUM'A 'FAHRİ HEMŞEHRİLİK' RED EDİLDİ!

  • Cumartesi 27.4 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Pazar 28.2 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 26.7 ° / 12.7 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 25 12 5 8 14 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Göztepe 25 10 9 6 10 36
7.İstanbul Başakşehir 25 10 9 6 7 36
8.Gazişehir Gaziantep 25 10 10 5 0 35
9.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
10.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
11.Trabzonspor 25 8 9 8 9 32
12.Kasımpaşa 26 7 8 11 -6 32
13.Alanyaspor 26 8 11 7 -8 31
14.Konyaspor 26 7 12 7 -8 28
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 25 6 10 9 -18 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35