YEREL SEÇİMLER MİLLETİN BİZE UYARISI!

YEREL SEÇİMLER MİLLETİN BİZE UYARISI!

Mart ayında gerçekleşen yerel seçimlerde, partisinin Hatay başta olmak üzere İzmir, İstanbul ve Ankara gibi önemli kentleri kaybetmesini yorumlayan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, “Bunu ben, net bir şekilde, milletin bize uyarıs?

BBC Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Yayman, kayyumdan olası bir erken seçime, ittifaklardan Başkanlık Sistemi’ne birçok konuya değindi. Son yerel seçimlerde, AK Parti’nin önemli büyükşehirleri kaybettiğine işaret edilen ilk başlıkta seçim sonuçlarını nasıl okuduğu sorulan Yayman, şunları söyledi: “Bunu ben, net bir şekilde, milletin bize uyarısı olarak görüyorum. Milletin bize, ‘kendine dikkat et, ben seni ulusal iktidarda istiyorum, ama yerel yönetimlerde değişikliğe gideceğim. Eğer sen toparlarsan, tekrar kendini yenilersen, ben de seninle devam ederim’ şeklinde bir uyarı verdiğini düşünüyorum. Burada belediye başkanlıklarının el değiştirmesi dışında, bir majör oy farkının oluşmadığını görüyoruz. Toplamda Cumhur İttifakı’nın, AK Parti – MHP oylarının toplam oyları yine yüzde 52. 24. Haziran 2018 seçimleri ile benzer bir oy tablosu. Ama belediye başkanlıklarını sayısı anlamında bir değişiklik olduğunu görüyoruz. 


‘Uzun süreli iktidarlar otoriterizme yol açmıyor mu?’ sorusunun tam cevabı, 31 Mart seçimlerinde. Yani toplum istediği zaman, başkanlıkta farklı, belediye başkanlığında ise farklı bir isim görmek istiyor. Ben bunu, Türkiye’nin demokratik olgunluğu olarak görüyorum. AK Parti olarak bize de düşen, buradan gerekli sorumlulukları, dersleri çıkarıp, önümüze daha emin adımlarla ilerlemek.”
 

‘SEÇİMİN 2023’TE OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’
 

Beklendiği gibi, seçimlerin 2023’te mi, yoksa olası bir erken seçimin mümkün olup olmadığını sorusuna da cevap veren Hüseyin Yayman: ““Ben, seçimlerin 2023’te yapılacağını düşünüyorum. Parlamentonun seçime gitmek isteyeceğini hiç sanmam. Çünkü milletvekili seçime gittiği zaman, bir daha seçilip geleceği garanti olmadığı için, seçime gitme konusunda biraz tereddütlü davranacaktır. Cumhurbaşkanının seçim kararı istemesi de pek olası değil. Çünkü zaten parlamento karşı çıktığı zaman, mümkün olmayacaktır. Diğer taraftan cumhurbaşkanı seçim istediğinde, kendi dönemini sonlandırıp, süresini kısaltmış olacaktır. Ayrıca Türk siyasal hayatına baktığımızda, erken seçim isteyen liderlerin çok da istedikleri sonucu alamadıklarını ve bu anlamda erken seçim isteyen kişinin çok da umduğunu bulamayacağını, siyasi tarih bize gösterdi. O nedenle seçimin 2023’te olacağını düşünüyorum.”
 

‘HDP, PKK İLE ARASINA KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKMELİ’
 

Açıklamaları içinde, “Kürtlerin, seçtikleri tarafından yönetilmesine izin verilmiyor eleştirisini” de cevaplayan Milletvekili Yayman, ‘kayyum atamaları’ başlığında ilerleyen HDP’nin, PKK ile arasına kırmızı çizgi çekebilmesi gerektiğine işaret etti. Yayman, “Benim, ‘Türkiye’nin Kürt Sorunu Hafızası’ adlı bir kitabım var. Ben, bu hafızayı çalıştım. Gerçekten demokratik çözüme inanan bir insanım. Tek parti döneminde birtakım yanlış uygulamalar vardı. Bu yanlış uygulamalar, sorunun kangrenleşmesine yol açtı. 2010 yılında, demokratik çözüm süreci başlatıldı ve hükümetin bu konuda çok kararlı tutumuna rağmen, Silopi’de başlayan birtakım olaylar ve PKK’nın bu çözüm arayışına silahla karşılık vermesi, o sürecin de son bulmasına yol açtı.
Kayyum meselesine gelince… 1994’te yine yerel seçimler oldu. Ve o günkü adı DEP’ti. DEP, seçimleri boykot etti ve farklı bir tablo çıktı. Geçmişte de aslında bu tür olaylar yaşandı. Keşke PKK, şiddet eylemlerini sonlandırsa… HDP, PKK ile arasına bir kırmızı çizgi çekebilse ve düz ovada siyaset yapsa…” ifadelerine yer verdi.