İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, doların 7 liranın üzerine çıkmasının ekonomiyi bitkisel hayata sokacağını belirtti. Türkan iktidarın ise gündem değiştirmek için darbe tartışmasını gündeme getirdiğini savunarak, "
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, doların 7 liranın üzerine çıkmasının ekonomiyi bitkisel hayata sokacağını belirterek, iktidarı, “Tüm dertleri gündem değiştirmek, düşman aramak. İlla bir darbeci bulmak istiyorsa dönüp kendine bakmalıdır' diye eleştirdi.Türkkan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Ocak ayında koronavirüsle ilgili etkilerinin araştırılıp önlemler alınması için araştırma önergesi verdiklerini ancak reddedildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“O zaman bir asgari ücret 400 dolara tekabül ediyordu. Korona virüsün ekonomik etkilerini seyretmekle yetinen ve sanal destek paketleri açıklayan iktidar yüzünden şimdi bir asgari ücret yaklaşık 320 dolar ediyor. Asgari ücret üç ayda yüzde 20 eridi.Ekonomimiz dolara hayati derecede bağlıyken doların 7 liranın üzerine çıkması ekonomimizi bitkisel hayata sokar. Artan maliyetler yüzünden üreticinin belini kırar, istihdamı düşürür, işsizliği daha da arttırır. Yokluk ve fukaralığın yayılmasını hızlandırır. İnsanlar; açken, tenceresini kaynatmanın, faturasını ödemenin derdindeyken, ay sonunu nasıl getireceğim diye düşünürken, yolcu garantili otoyol ve köprülerin ve şehir hastanelerinin karın doyurmadığını çok iyi anlıyor.
Artık iktidarın varlığı ve meşruiyeti sorgulanmaya başlanıyor. İnsanlarımız bu gerçeği görmesin, Ak Parti iktidarını sorgulamasın diye hükumet vatandaşımızın milli ve manevi değerlerini sömürmekten başka bir çıkış göremiyor. O yüzden sanki ezana, bayrağa tehdit varmış, sanki işgal altındaymışız gibi konuşup duruyorlar. Tüm dertleri gündem değiştirmek, düşman aramak. Allaha şükürler olsun ki 780 bin kilometre kare vatan toprağında ezanlarımız susmuyor, al bayrağımız tüm asaletiyle dalgalanıyor. Hükumet illa bir darbeci bulmak istiyorsa dönüp kendine bakmalıdır.'
'TÜRKİYE'DE DOLAR DARBESİ VAR'
Türkkan, hafta başından bu yana sert bir şekilde yükselişe geçen dolar üzerinden darbe tartışmalarına değindi hükümeti eleştirdi. Türkkan, 'Bir darbe tartışmasıdır gidiyor. Evet doğrudur darbe var. Dolar darbesi var. Vatandaşa, üreticiye, sanayiciye, ticarete, üretmeyen tüketen, tükettiğini ithal eden Türkiye’nin tamamına bu hafta dolardan büyük bir darbe indi' dedi.'Hani Başkanlık sistemi geldiğinde ekonomi yükselişe geçecekti?' diye soran Türkkan, şunları söyledi:'Türkiye'de bir darbe tartışmasıdır gidiyor. Evet doğrudur darbe var. Dolar darbesi var. Vatandaşa, üreticiye, sanayiciye, ticarete, üretmeyen tüketen, tükettiğini ithal eden Türkiye’nin tamamına bu hafta dolardan büyük bir darbe indi.Dolar şu an 7 lira 20 kuruş. Dolar neden 7 lira sınırını aştı? ABD faizleri yükseltti, dolar yükseldi. Faizleri düşürdü, dolar yine yükseldi. FED faizleri sıfıra getirdi, yükselmeye yine devam etti. Salgında ABD ekonomisi sallanırken dolar yine yükseldi. ABD trilyonlarca dolar bastı, bizde dolar yükselişini sürdürdü. Petrol fiyatı düştü, dolar yükseldi. Demek konu dış güçler, üst akıl, Batı’nın bizi kıskanması değilmiş.
Mesele şu; Türkiye artık tamamen sistemsel bir açmaza girdi. Madem başkanlık sistemine geçtik. Hani Türkiye’de ekonomik kriz olmayacaktı. Hani dolar vatandaşın elinde patlayacaktı, o halde neden dolar hükumetin elinde patladı? Hani Başkanlık sistemi geldiğinde ekonomi yükselişe geçecekti? Hani 2023 yılında Dünyanın 10 büyük ekonomisi içine girecektik? Oysa şu an bırakın 2023’ü 2013’ü bile mumla arıyoruz. Neydi 2013’te milli gelirimiz? Tam 12 bin 500 dolardı. 2019 yılında kişi başı milli gelir 9 bin 127 dolara düştü. Bugün ise milli gelirimiz ortalama 7 bin 200 dolar.'
'HÜKÜMET KÖYLÜYÜ TOPRAĞA KÜSTÜRMÜŞ, KADERİNE TERK ETMİŞTİR'
Türkkan, 'Hükumet köylüyü toprağa küstürmüş, kaderine terk etmiştir. Kendi köylüsünü, çiftçisini doyuramayan bir ülke milletini hiç doyuramaz. Ekmek yoksa makarna yesinler pişkinliğiyle geçiştirilecek bir durum değil bu. Kendi kendini doyurabilen bir ülke olmanın değerini göstermiştir. Ama iktidar gözü kulağı dünyaya kapalı, nasıl olsa ithal ederim kafasındadır.' dedi.İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Türkkan şunları söyledi:
'Dışarıdan aldığımız buğdayın tonuna 245 dolar öderken, hükumet düne kadar Türk çiftçisine 192 doları reva görüyordu. Salgın döneminde her bir karış toprağı vatandaşımız eksin diyenler ithal edemeyecekleri gerçeğini gördükleri için buğdayda ton başına fiyatı 230 dolara çıkardılar. Ancak hala Türk çiftçisi hükumetin gözünde yabancı çiftçiler kadar değer görmüyor. Görmediği gibi sulama, tohum, mazot, gübre fiyatları gibi artan masrafların altında ezilmeye devam ediyor.
Tarımsal üretimde açıklanan destek miktarları, destek olmaktan çok sadakadır. Hiçbir şekilde tarımsal üretime özendirecek cezbedici yanı yoktur. Hükumet köylüyü toprağa küstürmüş, kaderine terk etmiştir. Kendi köylüsünü, çiftçisini doyuramayan bir ülke milletini hiç doyuramaz.Tarımdaki tek sorun bu da değil. Üretimi değil ithalatı teşvik eden tarım politikaları yüzünden kendi vatandaşımızı doyuramama tehlikesiyle karşı karşıyayız.İthalatı giderek arttırdığımız Rusya salgın sebebiyle buğday ve diğer hububatların ihracatı yasakladı. Bu ne demek biliyor musunuz? 3 ay ithal edemezsek açlığa ve kıtlığa mahkumuz demek. Ekmek yoksa makarna yesinler pişkinliğiyle geçiştirilecek bir durum değil bu.
Üstelik 80 milyon insanı doyuracak döviz kaynaklarımız da yok.Koronavirüs bırakın bilmem kaç dönüm tarlayı, bir karış toprağın bile değerini göstermiş, ekilmesini zorunlu kılmıştır. Salgın, Türk çiftçisini hak ettiği noktaya taşımak için de bir dönüm noktasıdır. Kendi kendini doyurabilen bir ülke olmanın değerini göstermiştir. Ama iktidar gözü kulağı dünyaya kapalı, nasıl olsa ithal ederim kafasındadır.'
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55