Tarih: 10.10.2019 17:41

ORTAK TALEPLER İKLİM VE ADALET

Facebook Twitter Linked-in

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Parti Meclisi Üyesi Fatma Güner, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere’den oluşan heyet, Mersin, Adana ve Hatay’da çevre ve ekoloji üzerine çalışmalar yapan sivil toplum örgütü temsilcileriyle yaptığı arama toplantısı sonrasında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi ve Silifke sahillerinde yapılması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili de yerinde incelemelerde bulundu.
YAŞAM SAVUNUCULARI VE STK’LARDAN ADİL YARGI TALEBİ ve KİRLİLİK İSYANI
Çarpıcı tespitler içeren raporda şu tespit ve öneriler yer aldı:
Mersin Saha İncelemesi kapsamında yapılan görüşmelerde, Mersin, Adana ve Hatay için hava kirliliği ve iklim konusu birincil sorun olarak ortaya çıkmıştır.
Nükleer Güç Santralleri, termik santral, çimento fabrikaları, demir fabrikası, plastik fabrikası, taşocakları gibi tesisler nedeniyle hava kirliliğinin artış göstermesi, bu tesislerin etkin bir biçimde denetlenmemesi; yurttaş denetiminin bir aracı haline gelen çevre davalarında yargı organlarının adil yargılama yürütmemesi, mahkemelerce belirlenen bilirkişi heyetlerinde halk sağlığı uzmanlarına yer verilmemesi gibi nedenlerin yurttaşların tedirginliğine yol açtığından vurgu yapılarak; Çin devleti şirketi Şangay Elektrik sermayeli EMBA kömürlü termik santrali lisans iptal davasında bilirkişi heyetince bölgedeki kanser oranları tespit edilmiş olmasına rağmen davanın reddedildiğinin bilgisi paylaşılmıştır.
Toprak Kirliliği Ve Tarım Sorunu
Adana ve Hatay’da faal olarak çalışan termik santral projeleri ile ilgili yurttaş yakınmalarına yer verilen raporda; bölgedeki yağmurlarda asit oranlarının artış gösterdiğinden; Hatay Erzin’deki narenciyelerin zarar gördüğünden, Adana Yumurtalık’ta bulunan Sugözü termik santralının etkisi altına kalan bölgede üzüm bağları kuruduğundan, zeytin ağaçları asit yağmurları nedeniyle çiçeklenmemeye başladığından, genetiği bozulmuş hayvan doğumlarının yaşandığından yakınıldığı aktarılmıştır.
Balık Çiftlikleri Sorunu
Raporda ayrıca, Silifke ve Anamur arasında kurulması planlanan toplam 60 balık çiftliği projesi ile ilgili de bilgilere yer verilmiştir. Rapora göre; yurttaşlar, Ege Denizi’nde denetimsizliğin de etkisi ile büyük tahribatlara yaratan balık çiftliklerinin, Mersin’de de benzer sonuçlar doğuracağına inanıyorlar.


25 Eylül tarihli incelemelerini rapora aktaran CHP heyeti, raporun sonuç kısmında önerilere yer verdi:
ÖNERİLER
1.) Adana – Mersin – Hatay illeri için iklim acil durumu ilan edilmeli, acil eylem planı oluşturulmalıdır.
a.) Eylem planları kapsamında; kanser vakıasına yönelik seferberlik ilan edilmeli, bu
bölgede ikamet eden yurttaşlar kanser taramasından geçirilmeli, tedavi edilmelidir.
b.) Eylem planları kapsamında, her üç kenti de kapsayan bölgesel kümülatif etki değerlendirmesi yapılmalıdır. Mevcut endüstriyel kuruluşların karbon salınım oranlarını düşürmelerine yönelik çalışmalar yürütülmelidir.
c.) Bölgedeki hava kirliliğinin tespit edilebilmesi ve izlenmesini sağlamaya elverişli noktalarda ölçüm istasyonları kurulmalı, her üç kentin hava değerleri aktif olarak izlenmelidir.
d.) Eylem planları kapsamında, her üç kentteki deniz ve tarım arazilerinde kirlilikle mücadele edilmeli, tehlikeli ve zararlı atıklardan, kimyasallardan arındırma çalışmaları yürütülmelidir.
2.) Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatı durdurulmalıdır.
3.) Denizde kirlilik yaratan, kıyı balıkçılığını bitiren, deniz ekosistemine zarar veren balık çiftlikleri projeleri durdurulmalıdır.
4.) Adana – Mersin – Hatay Büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyeler iklim krizinin etkilerini azaltabilmek için birlikte çalışmalar yürütmeli, bölgesel bazda iklim eylem planı oluşturmalıdır.
önerilerinde bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —