KANUN AKP DÖNEMİNDE ÇIKTI

ABB ve İBB, İçişleri Bakanı Soylu’nun, belediyelerin açtığı bağış hesaplarının incelenmesine yönelik genelgesinin ardından bağış hesaplarının bloke edilmesini yargıya taşıdı. Hukukçu Günday, “AKP’nin çıkardığı Belediy

SİYASET 2.04.2020 11:49:09 0
KANUN AKP DÖNEMİNDE ÇIKTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla önceki gün yayımlanan ve yerel yönetimlerin koronavirüs salgını nedeniyle başlattığı yardım kampanyalarının incelenmesini öngören genelgenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bağış hesapları bloke edildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 94 bin 533 kişinin yardım için başvurduğunu açıklayarak “Kimse endişe etmesin, yardımlara devam edeceğiz” dedi.

İBB, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi hakkında Danıştay’da, valilik işlemi hakkında ise İstanbul İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma talepli olarak iptal davası açtı. Başvuruda, “5393 sayılı Kanun ve 5216 sayılı Kanun’un belediyelere bağış kabul etme yetkisi ve imtiyazı verdiği, 2860 sayılı Kanun’un 31’inci Maddesi’ne göre, belediyelerin 2860 Sayılı Kanun’a tabi olmadığı belirtildi. ABB de aynı gerekçelerle İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine itiraz ederek konuyu İdare Mahkemesine taşıdı.

BirGün’ün soruları üzerine İdare Hukukçusu Metin Günday da belediyelerin bağış hesabının bloke edilmesinin, “Tamamen hukuk dışı” olduğunu söyleyerek, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun yerel yönetimlere bağış toplama yetkisi veren maddesini okumamış mı?” diye sordu. Belediye Kanunu’nun 14’üncü Maddesi’ne göre, belediyelerin görev ve sorumluluklarının birinin de “Sosyal hizmet ve yardım” olduğunun altını çizen Günday, 15’inci maddenin ise yerel yönetimlere bağış toplama yetkisi verdiğini ifade etti.
KANUN AKP DÖNEMİNDE ÇIKTI
Belediyelere bağış toplama yetkisi veren kanunun AKP iktidarı döneminde çıkartıldığına dikkati çeken Günday, şunları söyledi:kanun-belediyelere-bagis-toplama-hakki-taniyor-soylu-kanunu-okumamis-mi-709479-1.
“Kanunun 38’inci maddesinde, ‘Belediye başkanının yetki ve görevlerinden biri de şartsız bağış kabul etmektir’ deniliyor. Bu kanun, ‘Eski Türkiye’ döneminde çıkarılan bir kanun değil, bizzat iktidarın çıkarttığı kanun… Belediyeler kamu tüzel kişilerdir. Belde sınırları içindeki hemşerilerine yardım etmek amacıyla bağış toplayabilir. Konya Büyükşehir ve Gaziantep Büyükşehir belediyeleri de bağış topluyor bu süreçte. Onlara yönelik bir şey yok.”
DERSTEN GEÇEMEZ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Yasaya uygun hareket ettim” diyerek Yardım Toplama Kanunu’nu kastettiğini ifade eden Günday, “Belediyeler bu konunun kapsamında değil. Bu yalnızca vakıfların ve derneklerin yardım toplama hakkını düzenleyen bir kanun” diye konuştu. Kararın bütünüyle yasaya aykırı olduğunu vurgulayan Günday, “İkinci sınıftaki bir hukuk öğrencisi, ‘İçişleri Bakanlığı, belediyelere yasa ile verilen yetkiyi ortadan kaldırabilir mi?’ sorusuna, Süleyman Soylu beyefendi gibi cevap verirse o dersten geçemez. Konu bu kadar açık ve net” ifadelerini kullandı.
İBB’DEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hukuk Müşavirliği, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a iptal davası açtı. Dilekçede, genelgenin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, “5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinde bağış kabul etmenin belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Aynı kanunun 59. Maddesinde de bağışlar belediyelerin gelirleri arasında gösterilmiştir. 5393 sayılı Kanunun 38. Maddesinde de şartsız bağış kabul etmek belediye başkanın görevleri arasında sayılmıştır” denildi. İBB Hukuk Müşavirliği, İstanbul Valiliği’nin, yayınlanan genelgeye dayanarak 31 Mart’ta aldığı kararla, İBB’nin 4 ayrı bankadaki yardım paralarının toplandığı hesapların dondurulması kararını da yargıya taşıdı.
‘ZORUNLU BAĞIŞ HARAÇTIR’
Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Bize Bize Yeteriz Türkiyem” bağış kampanyasına zorunlu katılım uygulandığına dikkati çekti. Gönüllü bağış kampanyasının, genelgelerle “zorunlu bağış”a döndüğünü söyleyen Altay, “Bunun adı korona vergisidir. Kamuda çalışanlara genelge yollayıp bu işi götürmek en hafif tabiriyle ayıptır. İtalya’ya gönderilen yardım kolilerini gördük ve aklıma ‘Sultanahmet’te dilenir, Ayasofya’da sadaka dağıtır’ özdeyişi geldi” dedi. Adıyaman Milli Eğitim Müdürü’nün ‘Paraları toplayın, ilgili hesap numaralarına yatırıldığına dair banka dekontunu getirin’ dediğini hatırlatan Altay, “BOTAŞ da kapsam dışı personelden 200, kapsam içi personelden 400 istiyor, bunun adı da haraçtır” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

İMAMOĞLU'NDAN MEHMET ŞİMŞEK'E SERT SÖZLER

A101'DE BOZUK ÜRÜN SKANDALI: 3 ŞUBESİ KAPATILDI!

MEDYUMUN FİLMLERİ ARATMAYAN DOLANDIRICILIĞI…

ÇANAKKALE AYVACIK'TA KORKUTAN DEPREM!

'AİLE YILI' AFİŞİNE TEPKİ! KIZ ÇOCUĞA BAŞÖRTÜ, ERKEK ÇOCUĞA TAKKE TAKTILAR

AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

AKP'NİN YASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANINA ASKER İHRAÇ ETME YETKİSİ!

İSRAİL, GAZZE'DEKİ İŞGALİ KALICI HALE GETİRECEK SALDIRILARIN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

MEHMET ŞİMŞEK DUYURDU: VERGİ DENETİM SÜRECİNDE YENİ DÖNEM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU NEDENİYLE TUTUKLANAN 1 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

BEYKOZ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA İDDİANAME HAZIRLANDI…

TUTUKLANAN GAZETECİ FURKAN KARABAY'IN X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

BERKİN ELVAN'IN KATİLİ POLİS FATİH DALGALI'NIN ALDIĞI 16 YILLIK HAPİS CEZASI ONANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İZMİR MİTİNGİ İÇİN ÇAĞRI…

BAKIRHAN'DAN LOZAN AÇIKLAMASI…

İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN CANLI YAYINDA BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER!

'İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASININ İPTALİ HUKUKSUZ' DEDİ, KARDEŞİ GÖREVDEN ALINDI

DEVA PARTİSİ’NDEN İSTİFA ETMİŞTİ: SEDA KAYA ÖSEN CHP’YE KATILIYOR

BOŞANMA AŞAMASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

HATAY İLE İDLİB VE LAZKİYE KARDEŞ ŞEHİR OLDU

SAYIŞTAY, MEMURLARA VERİLEN GİYİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ “KAMU ZARARI” SAYDI

ÖZEL: TERÖRSÜZ TÜRKİYE'Yİ KİM SAVUNUYORSA BİR FAZLASINI BİZ SAVUNUYORUZ…

ERDOĞAN: TÜRK'Ü KÜRT'TEN AYIRIRSAN, ARAP'TAN AYIRIRSAN YALNIZ KALIR

RUSYA-UKRAYNA HEYETLERİ TÜRKİYE'DE: ZELENSKİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY TUTUKLANDI

RUS HEYETİ İSTANBUL’DA: MÜZAKERELER BAŞLIYOR, TRUMP VE PUTİN KATILMAYACAK

Yükleniyor


GELECEK PARTİSİ KONYA MİLLETVEKİLİ EKİCİ, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

İMAMOĞLU'NA SERT LAFLAR ETTİKTEN SONRA SÖZÜ DEM'E GETİRDİ

BİR MİLLETVEKİLİ DAHA CHP'YE KATILDI

İDDİA: MUHARREM İNCE, CHP'YE KATILACAK

DAVUTOĞLU: HERKESE EL UZATIYORUM…

SAADET PARTİSİ'NDE KONGRE GÜNÜ: TEMEL KARAMOLLAOĞLU KOLTUĞUNU DEVREDECEK

CHP'NİN 81 İL BAŞKANINDAN ORTAK 'KURULTAY' AÇIKLAMASI!

  • Pazartesi 26.8 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Salı 27.7 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.8 ° / 13.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59