TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeyi bekleyen şerh düşen CHP, HDP ve İYİ Parti, teklifin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda hazırlandığını, AKP milletvekillerinin ise içeriğini bile bilmeden teklife imza attığını ifade etti.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeyi bekleyen İkinci Yargı Paketi’ne şerh düşen CHP, HDP ve İyİ Parti, teklifin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda hazırlandığını, AKP milletvekillerinin ise içeriğini bile bilmeden teklife imza attığını ifade etti. Muhalefet, teklifin Anayasa’ya da aykırı olduğunu bildirdi.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; “Yargılamanın hızlandırılacağı” gerekçesiyle hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilen 2’nci Yargı Paketi’ne CHP, HDP ve İyi Parti şerh düştü. Muhalefet partilerinin ortak eleştirisi, “Teklif Saray’da hazırlandı, AKP’liler imza attı. Meclis devre dışı bırakıldı” oldu.
Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan 63 maddelik, “Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin komisyon çalışmaları, geçen hafta tamamlandı.
“Yargılamayı hızlandıracağı” iddia edilen kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’ndan üç maddesinde değişiklik yapılarak geçti. Muhalefetin değişiklik istemleri dikkate alınmadan teklifin komisyonda kabul edildiği ifade edilen CHP’nin muhalefet şerhinde, “Bu antidemokratik tutum, alışkanlık haline gelmiş durumda. 83 milyonun kaderi, Recep Tayyip Erdoğan’a endeksli bir hale getirildi ve bir kişinin duygusal dünyası kararlarda belirleyici hale geldi. Bir tiyatro oynanıyor. Kanun teklifinin parlamenterler tarafından değil Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Hukuk Politikaları Kurulu ve Adalet Bakanlığı’nın birkaç bürokratı tarafından hazırlandığı bir gerçek. Neredeyse milletvekillerinin tamamı, teklif Meclis Başkanlığı’na sunulana kadar konudan bihaberdi” ifadelerine yer verildi.
TORBA YASA HÜKÜMET SİSTEMİ
HDP’nin Adalet Komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde ise düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu bildirilerek, şunlar kaydedildi: “Yeni sisteme geçişle TBMM’nin itibarsızlaştırılması süreci son hızla devam etmekte. Saray’da hazırlanan torba yasalar, kanun teklifinin altında imzası olan milletvekilleri tarafından önce komisyonlara, ardından da virgülüne dokunmadan TBMM Genel Kurulu’na sunulmakta. Sadece teknik prosedür yerine getirilerek, bu vesileyle idari onay ofisi haline getirilen Meclis’e yasama sürecinde bir araç rolü biçiliyor. Yasama sürecinde Meclis’i devre dışı bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ‘Torba Yasa Hükümet Sistemi‘ne dönüşmüş durumda. Ayrıca teklifin kendisi Anayasa’ya aykırıdır.”
BÜROKRATLARIN TEKLİFİ
İYİ Parti’nin Adalet Komisyonu üyeleri de AKP’li milletvekillerinin Saray’ın bürokratlarının hazırladığı teklifin altına imza attığını, bu kişilerin başka bir görevi bulunmadığını bildirdi. İyi Parti’nin muhalefet şerhinde, “Bürokrasiden gelen bu yasa teklifleri hem katılım fikrinden çok uzak hem de yasamanın asıl unsur olması, yasama görevi olması gerçeğiyle çelişmektedir. Parça parça yapılan şeyler her an yeni torba yasaları davet etmekte, kanun sistematiği de bozulduğu gibi tamamen bir kargaşa sisteminin içine girmekteyiz. Bunu başta işin zihniyetini değiştirmek suretiyle yeni baştan başlamak gerekir” denildi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01