CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’da yıllardır bitirilemeyen ve yılan hikâyesine dönen arazi toplulaştırma çalışmalarının akıbetini Meclis gündemine taşıdı.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’da yıllardır bitirilemeyen ve yılan hikâyesine dönen arazi toplulaştırma çalışmalarının akıbetini Meclis gündemine taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Güzelmansur, nihayetlendirilemeyen toplulaştırma çalışmaları nedeniyle tapulu arazisi üzerinde tasarrufta bulunamayan çiftçinin, üreticinin de sesi oldu. Hatay’da yıllardır süren arazi toplulaştırma çalışmaları nedeniyle arazi sahibinin ağaç dahi dikemediğine dikkat çeken Güzelmansur şöyle devam etti: “Bir yandan çalışmaların yıllardır neticelendirilmemesi diğer yandan da uygulamada yaşanan sorunlar arazi toplulaştırmasının bazı çiftçilerimiz ve arazi sahipleri açısından yarardan çok zarar getirmesine yol açıyor. Hatay’da da arazi toplulaştırma işlemlerinin yıllardır tamamlanmaması çiftçinin arazisi üzerinde uzun vadeli planlar ve yatırımlar yapamamasına neden oluyor.”
Hatay’da, arazi toplulaştırma çalışmasının yıllardır sonuçlandırılmamasının nedenini soran Güzelmansur’un önergesinde yer alan diğer sorular şunlar:
1. Hatay’da kaç proje kapsamında, kaç yerleşim biriminde, kaç hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yürütülmektedir? Bunların ilçeler bazındaki detayları nedir? Arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığı arazi büyüklüğü ilçeler bazında ne kadardır?
2. Hatay’daki arazi toplulaştırma işlemlerine bugüne kadar kaç hak sahibi itiraz etmiştir? Bu itirazlardan kaçı düzeltilmiştir?
3. Hatay’daki arazi toplulaştırma çalışmalarında yaşanan ihtilaflar nedeniyle yargıya intikal eden vaka sayısı nedir? Bunlardan kaçı Bakanlık aleyhine sonuçlanmıştır?
4. Arazi toplulaştırması çalışmalarının gerek uygulamada yarattığı adaletsizliklerin gerekse tamamlanamaması nedeniyle oluşan mağduriyetlerin önlenmesi için planlanan/yürütülen çalışmalar nelerdir?
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01