DEPREM DEĞİL RANT ÖLDÜRÜYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremlerin sonrasında, Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olmasına rağmen uzmanlar ve meslek odaları tarafından depreme ilişkin hazırl

SİYASET 30.01.2020 14:32:30 0
DEPREM DEĞİL RANT ÖLDÜRÜYOR

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Elazığ ve Malatya depremleri ardından her doğa olayının bir tehlike olduğunu, tehlikenin afete dönüşmesinin alınmayan önlemlerden kaynaklandığını belirterek, yapıları güvenli kılma ve önlem almanın anayasal bir görev olarak hükümetin sorumluluğunda olduğunu söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Sismik açıdan oldukça aktif olan Türkiye’nin, sınırları içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağında bulunduğunu söyleyen Şahin, ‘‘Türkiye nüfusunun yüzde 60’a yakınının, faal olan ve zarar verebilen fay hatları üzerinde yerleşmiş olması ülkemizde deprem konusunda ciddi bir risk yaratmaktadır. Tarih boyu Anadolu ve Trakya bu anlamda yaşadığı büyük ve ciddi depremler sonucunda büyük can kaybı yaşamıştır. Deprem kuşağında yer alan bir ülke olmamıza rağmen uzmanlar ve meslek odaları tarafından depreme ilişkin hazırlanan raporlarda da deprem kuşağında yer alan ülkemizde deprem gerçeği üzerinden hareket edilmediğine dikkat çekilmektedir. Özellikle deprem koşullarına uygun inşa edilmeyen binaların mevcudiyeti, deprem toplanma alanlarının yetersizliği, deprem toplanma alanların imara açılması, depreme yönelik önlemlerin yeteri kadar alınmayışı dikkat çekilen önemli sorunlardır. Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek Ekim 2011 tarihinde ''Toplanan deprem vergileri sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldı.'' demişti. Son günlerde Marmara Denizi’nde meydana gelen ve özellikle İstanbul gibi bir metropol şehri etkileyen depremler bu anlamda kamuoyunda ciddi endişelere neden olmuştur.’’ dedi.

GEREKLİ DENETİM VE TEDBİRLER ŞİMDİDEN ALINMALI

Doğu Anadolu Fayı, Bingöl’den başlayıp, Hatay’a kadar devam eden, Kuzey Anadolu Fay zonundan sonra en tehlikeli fay zonlarından biridir.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Jeofizik ve Jeoloji Mühendisliği Bölümleri tarafından hazırlanan Elazığ-Sivrice’de meydana gelen depremin Ön İnceleme Raporu’nunu kaynak gösteren Suzan Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği önergede ‘‘Doğu Anadolu Fayı, Bingöl’den başlayıp, Hatay’a kadar devam eden, Kuzey Anadolu Fay zonundan sonra en tehlikeli fay zonlarından biridir. Son yüzyılda Doğu Anadolu fayı üzerinde meydana gelmiş deprem sayısı az olduğu ancak yüzyıldan fazla zamandır deprem olmayan bu zonda gerçekleşecek olası bir depremde yıkımın çok büyük olacağı belirtilmiştir. Uzman raporları, riskli illeri belirlemiş ve Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre kırmızı kuşakta yer alan ve sismik boşluk zonu illerinden olan Hatay, Kahramanmaraş ve Bingöl gibi risk taşıyan illerde gerekli denetim ve tedbirlerin şimdiden alınması gerekliliğini hatırlatmışlardır.’’ ifadelerini kullandı.

Her doğa olayının bir tehlike oluğunu belirten Şahin, tehlikenin can kaybına yani afete dönüşmesinin alınmayan önlemlerden kaynaklanmakta olduğunu, yapıları güvenli kılma ve önlem almak ise, anayasal bir görev olarak hükümetin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Doğa olaylarının can kaybına neden olan afetlere dönüşmesinin önüne, ülkeleri yönetenlerin denetim ve tedbirleriyle geçileceğini belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, can ve mal kayıplarının çok olmasının nedeninin AKP hükümetinin toplanan deprem vergilerini siyasi şov uğruna duble yollara ve yandaşlara aktarması ile kar odaklı rant politikalarının neden olduğunu söyledi.

CHP’li Şahin’in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular şöyle;
1.    Ülkemiz yaşanabilecek olası bir deprem için bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir? Acil durumlar için belirlediğiniz acil durum stratejiniz nedir?
2.    1999 Marmara Depreminden sonra toplanma alanı olarak düzenlenmesine karar verilen 496 Geçici İskan Alanı ile deprem sonrası kullanılacak 562 Birinci Derecede Acil Ulaşım Yolunun durumu nedir? Kaç tane deprem toplanma alanı vardır? Olası bir depremde kaçı kullanılabilecek durumdadır? Bu toplanma alanlarının isimleri nelerdir ve kaç kişiyi kapasite edecek durumdadır?
3.    İstanbul’da kaç adet deprem toplanma alanı amaç dışı kullanıma ve imara açılmıştır? Deprem toplanma alanlarının amacı dışında kullanıma ve imara açılmasının gerekçesi nedir? Amaç dışı kullanımının engellenmesine/durdurulmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır? Amaç dışı kullanıma açan yöneticiler, idareciler ve yetkililer hakkında bir işlem yapılacak mıdır? 
4.    Deprem toplanma alanlarının imara açılmasına yönelik plan değişiklikleri son 6 yıldır neden belediyeler üzerinden değil bakanlığınız üzerinden yapılmıştır? Hayati öneme haiz bu alanların AVM’ye dönüştürülmesine neden izin verilmiştir? Toplanma alanlarının imara açılmasını sağlayan bu plan değişikliklerini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
5.    1999 Depreminden sonra kurulan ve Özel İletişim Vergisi adı altında alınan paralarla Deprem Fonunda biriken paranın miktarı nedir? Bu para bugüne kadar nerelere harcanmıştır? Deprem Fonunda biriken paranın ne kadarı depreme yönelik çalışmalarda kullanılmıştır? Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek’in dediği gibi deprem vergileri duble yollara mı harcanmıştır?
6.    1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer alan İstanbul ilimizde meydana gelen 26 Eylül 2019 tarihli depremde uzun saatlerce mobil ve sabit telefonlarda iletişim aksaklığı yaşanmıştır.  1., 2. Derece deprem kuşağında yer alan İstanbul ilimizde uzun süreli yaşanan bu kesintinin nedeni nedir? Bu hayati kesintilere devlet olarak müdahale olanağı var mıdır? Yok ise özel sektörün elinde olan mobil iletişim hizmetlerindeki bu hayati aksaklık göz önüne alındığında, kamuoyunun büyük kısmının karşı çıkmasına rağmen gerçekleşen, devlet kuruluşu olan Türk Telekom’un özelleşmesi sizce de bir hata değil midir?
7.    İletişim altyapısı konusunda Avrupa’nın en iyi ülkelerinden birisi olma iddiası olan ülkemizde olası bir depremde iletişim cihazlarının kesilmemesi konusunda bir hazırlık var mıdır? Olası bir depremde baz istasyonlarının çökmesi halinde iletişimin sağlanması konusunda bir çalışma söz konusu mudur? 
8.    Elazığ depremi sonrası devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları, TV kanalları vb. aracılığıyla ne kadar bağış ve yardım toplanmıştır? Bu bağışların harcanacağı kalemler nedir?
9.    Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre kırmızı kuşakta yer alan ve sismik boşluk zonu illerinden olan Hatay, Kahramanmaraş ve Bingöl gibi risk taşıyan illerde gerekli denetim ve tedbirlerin şimdiden alınması konusunda çalışmalarınız nelerdir? 
10.    Toplanan bağış, yardım ve vergiler, uzmanların uyarıda bulunduğu sismik boşluklarda yer alan Hatay, Kahramanmaraş ve Bingöl gibi illerdeki yapıların zemin etüdü ölçümleri, sağlamlaştırma çalışmaları gibi tedbirler bazında kullanılacak mıdır? Kullanılacaksa bu tedbirler ve bütçeleri ne olacaktır?”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

CAN ATALAY'DAN MEKTUP: ER YA DA GEÇ HATAY'A KARŞI GÖREVİMİ YERİNE GETİRECEĞİM

VALİLİK'TEN CHP'NİN YÜRÜYÜŞÜNE ENGEL: TAKSİM, ŞİŞHANE VE KABATAŞ DURAKLARI KAPATILACAK!

ESKİ DHMİ DAİRE BAŞKANI "RÜŞVET VE YOLSUZLUK" SUÇUNDAN TUTUKLANDI

ÖZEL, DANIŞTAY BAŞKANI ZEKİ YİĞİT'İ ZİYARET ETTİ

SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

SENDİKALAR 1 MAYIS'TA KADIKÖY'DE!

ALİ KOÇ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ OLAY OLDU: ANKARA’DA KONUŞULANLAR ORTAYA ÇIKTI

CHP’Lİ VEKİLDEN YILMAZ TUNÇ’U DÜŞÜNDÜRECEK CEM KÜÇÜK SORUSU!

KEMALPAŞA BELEDİYESİ’NE OPERASYON: CHP'Lİ ASLANOĞLU'NDAN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDEN AÇIKLAMA

ALMANYA TÜRKİYE'YE EUROFİGHTER İHRACATINI DURDURDU: GEREKÇE İMAMOĞLU!

EYLEM YAPAN ÖĞRETMENLERE POLİSİN KULLANDIĞI SÖZLER TEPKİ TOPLADI

İMAMOĞLU İKTİDARIN KANAL İSTANBUL PLANINI İFŞA ETTİ!

RASİM OZAN KÜTAHYALI, ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ALİ KOÇ İLE GÖRÜŞTÜ

HBB ESKİ BAŞKANI SAVAŞ 21. KURULTAYI HAKKINDA DA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

İMAMOĞLU "YARINDAN TEZİ YOK" DİYEREK AÇIKLADI!

DEVLET BAHÇELİ: CHP’YE KAYYUM HEM DOĞRU DEĞİL HEM DE MÜMKÜN DEĞİLDİR

İMAMOĞLU: YANLIŞIN BEDELİ 50 MİLYAR DOLAR OLDU

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

SELÇUK KOZAĞAÇLI YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’İN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SON DURUM: TEDAVİYE İYİ YANIT VERİYOR

RASİM OZAN KÜTAHYALI HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ERDOĞAN İMZALADI: BAZI FAKÜLTELERİN ADI DEĞİŞTİ, YENİ FAKÜLTELER KURULDU

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA: 12 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE'NİN BÜTÜN DEMOKRATLARI OTOKRATA KARŞI MÜCADELE EDİYOR

ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

AVUKAT SELÇUK KOZAĞAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

TÜRKİYE BU 'YASAK AŞK'I KONUŞUYOR... TUTUKLANDILAR

Yükleniyor


BİR MİLLETVEKİLİ DAHA CHP'YE KATILDI

İDDİA: MUHARREM İNCE, CHP'YE KATILACAK

DAVUTOĞLU: HERKESE EL UZATIYORUM…

SAADET PARTİSİ'NDE KONGRE GÜNÜ: TEMEL KARAMOLLAOĞLU KOLTUĞUNU DEVREDECEK

CHP'NİN 81 İL BAŞKANINDAN ORTAK 'KURULTAY' AÇIKLAMASI!

ÖZGÜR ÖZEL: CHP'DE KİMSE BİRBİRİNE LAF YETİŞTİRMEYECEK

KILIÇDAROĞLU’NDAN ÖZEL’E ‘NORMALLEŞME’ TEPKİSİ

  • Cumartesi 27.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 10.8 ° false
  • Pazartesi 24.7 ° / 9.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
9.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
10.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
11.Göztepe 29 10 10 9 9 39
12.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47