Tarih: 19.06.2020 18:44

BABACAN CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN YÜRÜMEDİĞİ GÖRÜLDÜ

Facebook Twitter Linked-in

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kamu bankalarının yönetim kurullarına yapılan atamalarla ilgili “Türkiye’de 83 milyon, ülke, insan mı yok?” sorusunu sorarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslami finansal ilgili açıklamalarına devletin ödediği faizi ve “israf” harcamalarını hatırlatarak “Lafla peynir gemisi yürümez” dedi. Babacan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürümeyeceğini de kaydederek, “Türkiye’de yürümeyeceğini göstermek için de bu, belki önemli bir deneyimdi” diye konuştu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TV5’de yayınlanan “Kulis Ankara Özel” programında, Gazeteci Mustafa Yılmaz ve Bünyamin Güler’in sorularını cevapladı.Babacan teşkilatlanma faaliyetlerini yürüttüklerini belirterek, “81 ilde, 922 ilçede teşkilatlarımızı kurmak için yoğun bir çaba başlattık. 18 komisyonumuz, 18 bölgede 81 ili tarıyorlar ve teşkilatlanmada belli bir eşiğe gelmek için olanca hızımızla çalışıyoruz” dedi.

İlk defa parti kurma fikrinin 19 Şubat 2019 tarihinde ortaya çıktığını kaydeden Babacan, arkadaşlarıyla tartışırken “Yaa yeni bir şeyler yapmak gerekecek” diyerek yola çıktıklarını vurgulayarak, 31 Mart seçimleri öncesi böyle bir kararları olmadığının altını çizdi: “Hiç olmazsa kimse demesin ki, ‘Bak siz ayrılık gayrılık yaptınız tam seçim kampanyasının ortasında. Ayrıldınız, o yüzden de seçimi kaybettik’ gibi herhangi bir ithamla da karşı karşıya kalmamak için, ne olacaksa bir olsun, ondan sonra da biz, adımlarımızı atmaya başlayalım dedik ve 8 Temmuz’da partiden ayrılmam, 8 Ağustos’ta artık ciddi bir şekilde çalışmaya başlayacağımızı duyurmam, işte geldik 9 Mart 2020 tarihinde de DEVA Partisi’ni kurmamız.”
REFERANDUM DÖNEMİNİN KODLARI
16 Nisan 2017 Anayasa değişikliğinin normal şartlarda yapılmadığını belirten Babacan, 15 Temmuz 2016’da FETÖ’nün hain bir darbe teşebbüsü olduğunu, Anayasa değişikliğinin bunun arkasından gündeme geldiğini, Anayasa değişikliğinin normal şartlarda tartışılamadığını ifade etti: “Parti içi demokrasi, hiçbir partide çalışmadı. MHP ile AK Parti’de küçük iki komisyon kuruldu. Onlar bir araya geldi ve herkesten boş imzalar toplandı. Birdenbire pat diye bir gün Meclis’e tasarı olarak geldi, sunuldu. Süreç, böyle işledi ve tartışılamadan da çok hızlı bir şekilde oylandı geçti. Hatta şu önemlidir: Biliyorsunuz, 15 Temmuz’dan sonra bir ‘Allah’ın lütfu’ ifadesi kullanılmıştır. Referandum oylamasından hemen sonra da ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ ifadesi kullanılmıştır. Bunlar, o dönemin kodlarıdır.”
‘İSLAM İKTİSADI DENİYORSA, NEDEN DEVLET FAİZ ÖDÜYOR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 12. Uluslararası İslâm Ekonomisi ve Finansı Konferansı’ndaki “İslâm iktisadı, krizden çıkışın anahtarıdır.  Geleceğin dünyasında faiz ve sömürüye dayalı mevcut ekonomik sistemin, yerini risk paylaşımının olduğu katılımcılığa bırakacağına inanıyorum” sözünü yorumlayan Babacan, şunları söyledi: “Eğer ‘İslâm İktisadı’ deniyorsa bir soru soruyorum ben burada: 2017’de devletin ödediği faiz 57 milyar TL. 2020’de faiz ödeneği 139 milyar TL. Sonuca bakacaksınız. Lafla peynir gemisi yürümez. Ne oldu 2017’den 2020’ye kadar? Sonuç bu mu? Eğer ‘İslâm Ekonomisi’ diyorsak, burada öncelikle güvendir, sözünde durmaktır, itibardır, ilişkilerde güvene dayanan bir ilişkidir. Eğer ticaret yapıyorsanız, ‘emin’e dayanan ticarettir. Konuşurken doğruyu söylemektir. Asla aldatan olmamaktır. Kodlar budur. Bunlar haricinde diğerleri, sadece teknik konulardır. Biz, bunların hepsini inceledik.”
‘İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ DERKEN, İSRAF ÇOĞALDI’
“Bir başka önemli konu ise, israf haramdır, değil mi? Şu anda Türkiye’deki tablo ne? Yani ‘israf yoktur’ diyebilir misiniz? Şu son 3-4 yıla bir bakın. Bugün eğer ekonomi bu hale geldiyse bunun en önemli sebeplerinden biri de israftır. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ derken, her alanda israf çoğalmıştır Türkiye’de. Halbuki devletin öncelikle örnek olması lâzım.”
‘83 MİLYON ÜLKEDE İNSAN MI YOK?’
Babacan, son günlerde kamuoyunda tartışma konusu haline gelen banka yönetimlerine yapılan atamalarla ilgili şu yorumda bulundu: “Yani eskiden, diyelim ki bakanlıkta bir genel müdür olabilmek için 12 yıllık bir devlet tecrübesi aranırdı meselâ. Şimdi öyle bir şey yok. 5 yıllık herhangi bir tecrübe yetiyor. Dolayısıyla o devletin sürekliliği, hani devletin iyi kötü tecrübelerinin ileriye doğru akmasıyla ilgili bağ, kopmuş durumda. Öyle örnekler var ki, bir kişi atayabilmek için kural değiştiriliyor, mevzuat değiştiriliyor, o kişi atanıyor. O kişi atandıktan sonra tekrar mevzuat eski haline getiriliyor, sırf o kişiyi atayabilmek için. Bunlar çok yanlış... Türkiye’de 83 milyon, ülke, insan mı yok, Allah aşkına?” 
‘CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN YÜRÜMEDİĞİ GÖRÜLDÜ’
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini eleştiren Babacan, sistemin Türkiye’de uygulanamayacağını kaydederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a halkın her istediğini verdiğini ifade etti: “Dedi ki, ‘Ben yönetemiyorum; bana engel oluyorlar. Beni destekleyin.’ Al sana destek. Dedi ki, ‘Böyle yürümüyor; başkanlık sistemi gerekiyor. Anayasayı değiştirmemiz lâzım.’ Vatandaş dedi ki, ‘Tamam, al değiştir.’ Dedi ki, ‘Değiştirdik ama benim de başkan olmam lâzım.’ 2018’de, ‘Tamam, al başkan ol.’ Bir bakıma, olmayacağı göstermek için, yani hep o konuşulan, eskiden beri tartışılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’de yürümeyeceğini göstermek için de bu, belki önemli bir deneyimdi Türkiye için.”
‘ÇALIŞAN SAYISI 3 MİLYON AZALDI’
Babacan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye gelmesiyle beraber çalışan sayısının 3 milyon kişi azaldığını kaydederek, “Yani başkanlık sistemi geldi geleli, Türkiye’de çalışan insan sayısı, 3 milyon 185 bin kişi azalmış. O gün bu gündür Türkiye kan kaybediyor” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —