AĞBABA ‘VİRÜSTEN KURTULAN İŞÇİ AKP’YE YAKALANDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin çalışma hayatını etkilediğini belirterek ”Haziran 2018’de ülkede toplam istihdam sayısı 29 milyon 314 bin kişi iken, son TÜİK verilerine göre Mart 202

SİYASET 21.06.2020 19:01:30 0
AĞBABA ‘VİRÜSTEN KURTULAN İŞÇİ AKP’YE YAKALANDI

CHP  Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemininin sisteminin çalışma hayatını da etkilediğini belirterek, ”Haziran 2018’de ülkede toplam istihdam sayısı 29 milyon 314 bin kişi iken, son TÜİK verilerine göre Mart 2020’de istihdam toplam 3 milyon 181 bin kişi azalarak 26 milyon 133 bine geriledi” dedi.Ağbaba, yaptığı açıklamada yeni hükümet sisteminin hiç bir soruna çare üretemediğini savunarak, şu görüşlere yer verdi:Yeni hükümet sistemi ülkenin hiçbir sorununa çare üretmediği gibi ülkeyi tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin içerisine savrulmasına neden oldu. Hükümet sistemi bu süreçte en çok işçi haklarını hedef aldı. Aradan geçen 2 yıllık süreçte işçiler; işsizliğin, yoksulluğun, iş cinayetlerinin ve geçim sıkıntısı nedeni ile intihaların pençesinde geçirdi.” 
İstihdam 2 yılda 3 milyon 181 bin kişi azaldığını vurgulayan Ağbaba, şu değerlendirmede bulundu:  

-Haziran 2018’de ülkede toplam istihdam sayısı 29 milyon 314 bin kişi iken, son TÜİK verilerine göre Mart 2020’de istihdam toplam 3 milyon 181 bin kişi azalarak 26 milyon 133 bine geriledi.-Bu süre içerisinde işsizlik sigorta fonundan işverenlere Aktif işgücü programları, işgücü eğitim programları ve teşvik ödemeleri adı altında 50 milyar TL’den fazla ödeme yapılmasına rağmen istihdam kaybı devasa seviyelere ulaştı.-Bakan Albayrak’ın 2,5 milyon istihdam sözü havada kalırken, son iki yılda 2,5 milyon kişi iş gücünden çekilmek zorunda kaldı.
-İş bulma ümidi olmayanların sayısı 690 bin kişi artarak 484 bin kişiden 1 milyon 174 bin kişiye ulaştı.
-Açlık sınırı son iki yılda yüzde 42 oranında artarken asgari ücret ise sadece yüzde 20,5 arttı. Açlık sınırı son iki yılda asgari ücretin 2 katı oranında artış gösterdi. 
-2018 yılı Haziran ayında dolar kuru 4,59 TL iken bir asgari ücretli maaşı ile 349 dolar alabiliyorken, 2020 yılında bu oran 320 dolara gerilemiştir. Dolar kuru 2020 Mayıs ayında 7,26 TL’ye yükselmiş, 2324 TL asgari ücret son iki yılda 29 dolar değer kaybetmiştir. 
‘İKİ YILDA EN AZ 3684 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ’
Geçim sıkıntısı nedeniyle intiharların arttığını belirten Ağbaba, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde her ay ortalama en az 153 işçi yaşamını yitirdi. Türkiye ekonomisi yeni hükümet sistemi ile tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşarken, krizin ağırlığını yine en çok dar gelirli yurttaşlar hissetti. 2018 ve 2019 yılları arasında geçim sıkıntısı, borç ve işsizlik nedeni ile resmi olmayan verilere göre en az 104 kişi intihar ederek yaşamına son verdi” dedi. 
‘VİRÜSTEN KURTULAN İŞÇİ AKP’YE YAKALANDI’
Ağbaba, koronavirüs sürecinde hükümetin, virüsle mücadeleyi bir kenara bıraktığını, işçilerin ve işçi haklarıyla mücadeleye giriştiğini söyledi: 
“Salgın döneminde virüsten kurtulan işçi bu seferde AKP iktidarına yakalandı.Türkiye’de covid-19 virüsünden kaynaklı olarak pandemi süreci sağlık sorunundan ziyade adeta bir işçi sorununa dönüştü. Hükümet bu süreçte virüs ile mücadeleyi bir kenara bırakıp işçilerle ve onların kazanılmış hakları ile mücadele etmeye girişti. Bu süreçte Bakanlık verilerine göre en az 4 milyon 848 bin kişi gelir kaybına uğradı İşten çıkartma yasağı adı altında ücretsiz izin uygulamasına izin verildi. Ücretsiz izne çıkarılan 1 milyon 358 bin işçiye 1177 TL yerine kişi başı hesabına göre aylık sadece 418 TL ödendi”  Hazine ve Maliye Bakanı pandemi sürecinde çarpan etkisi ile birlikte açıklanan ekonomik paketin oranını 500 Milyar TL olarak açıklamasına rağmen, ücretsiz izne çıkarılan 1 milyon 358 bin kişiye, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan 3 milyon 490 bin kişiye,1000 er TL sosyal yardım yapılan 6 milyon 73 bin haneye ve işsizlik ödeneğinden 717 bin kişiye toplamda 20 milyar TL para verildi. Bu oran 500 Milyar TL’nin yüzde 4’üne tekabül ederken, ILO verilerine göre dünyada işsizlik yardımı için yapılan %18’lik payın açık ara gerisinde kaldıç” 
‘TOPLU SÖZLEŞME HAKKI HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE 3 AY SÜREYLE ASKIYA ALINDI’
Ağbaba, toplu iş sözleşme hakkıyla ilgili olarak ise, “Hukuksuz bir şekilde toplu sözleşme hakkı 3 aylık süre ile askıya alındı. SGK hukuka aykırı olarak Covid-19’u iş kazası ve meslek hastalığı olarak tanımlamayacağını genelge ile belirtti. Son olarak yıllardır iktidarın hedefinde olan  kıdem tazminatının fon devredilmesi tekrar gündeme getirildi” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

ÖZGÜR ÖZEL MUSTAFA ELİTAŞ İLE YAPTIĞI SOHBETİ AKP'YE MANİDAR SÖZLER İLE AÇIKLADI

CBADAYOFİSİ → CBADAYOFİSİ1 → CBADAYOFİSİ11: SANSÜRE KARŞI DİRENİŞ!

6 ŞUBAT DAVASINDA ŞOK TESPİT: AFAD VE YEREL YÖNETİMLER “SORUMLU” İLAN EDİLDİ

ŞULE ÇET DAVASINDA TEPKİ ÇEKEN GELİŞME: BERK AKAND’IN TAHLİYE EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

ŞANLIURFA’DA İNŞAAT ÇÖKTÜ: 2 İŞÇİ ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

TATİL BİTTİ, MARATON BAŞLIYOR: OKULLARDA ZİL YARIN ÇALIYOR

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE: TİCARET BAKANLIĞI İKİ MARKAYI KARA LİSTEYE ALDI!

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

Yükleniyor


ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜVENSİZLİK RESTİ: CHP’DE YÖNETİM DÜŞTÜ, SEÇİM BAŞLADI

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK’TEN CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI KARARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İYİ PARTİ’DE MARDİN DEPREMİ: İL VE İLÇE TEŞKİLATLARI İSTİFA ETTİ

BAŞARIR: MEHMET YILDIRIM VAKASI SUSURLUK’U ARATACAK

AKP'YE GEÇEN ÖZBUDUN, ÖZEL'İN FEZLEKESİNİ VERMİYOR!

GELECEK PARTİSİ’NDE PEŞ PEŞE İSTİFALAR!

  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.7 ° / 9.1 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7