SELAHATTİN DEMİRTAŞ’A ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’TEN HAPİS CEZASI

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, konuşmaları nedeniyle yargılandığı ‘cumhurbaşkanı’na hakaret’ davasında 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

GÜNDEM 19.07.2024 22:39:00 0
SELAHATTİN DEMİRTAŞ’A ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’TEN HAPİS CEZASI

SEGBİS üzerinden savunma yapan Demirtaş’ın “Bugün cezaevindeyim. Bir gün bu ülkeyi ben yöneteceğim” sözleri dikkat çekti.Edirne F Tipi Cezaevi’nde 2016 yılından beri tutuklu bulunan Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara, Diyarbakır, Mardin ve Mersin’de yaptığı çeşitli konuşmaları nedeniyle ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı davada Demirtaş’a ceza kararı çıktı.

“YARIN BAKARSINIZ İKTİDARDAN KONUŞURUM”

Sinan Ateş cinayetine de değinerek, “Faşist bir siyasetçi olsaydım Ankara’nın göbeğinde birini öldürtseydim soruşturma bile açılmazdı” diyen Demirtaş’ın savunmasında şunları dedi: “Bugün cezaevinde konuşuyorum, yarın bakarsınız iktidardan konuşurum. İddialıyım. Bir gün Selahattin Demirtaş olarak bu ülkeyi halkın desteğiyle ben yöneteceğim.

“HUKUKSUZLUĞUN FATURASINI HALK ÖDÜYOR”

Bir tarafta  terörist Selahattin Demirtaş bir tarafta devlet. Burada devlet Selahattin Demirtaş’a karşı karşıyayken tabii ki devletten yana bir karar çıkacak. Bu nedenle siyasi amaçlıdır bu dava. AİHM’de 14’üncü madde ihlali çıkacak. 7 yıldır bu dava sürüyor. Devlet işkence de yapmış olsa iddia makamına göre Selahattin Demirtaş bu bedeli ödemelidir.  Faşist siyasetçi olup Ankara’nın ortasında birini öldürtseydim bana soruşturma açılmazdı. Eleştiri hakkını kullandığım için yargılanıyorum. Sadece konuşmalarımdan dolayı 55 yıl ceza verildi.

Ekonomik krizde de değinen Demirtaş,  “Bizi hapiste tutabilmek için yapılan hukuksuzluğun faturasını toplum ödüyor. Dolar yükseliyor, enflasyon yükseliyor. Ekonomiyi, iktidarın aparatına dönüşen yargı çökertti. Demirtaş ve Kavala hapiste kalabilsin diye emekliler her ay 22 bin TL ödüyor” dedi.

“PINAR GÜLTEKİNİ ÖLDÜREN ERKEK OLSAYDIM 25 YIL ALIRDIM”

Demirtaş savunmasına şöyle devam etti:
“Tahir Elçi’yi, Hrant Dink’i öldüren katiller serbest bırakıldı. Selahattin Demirtaş 55 yıl ceza aldı. Bir kadını katletmiş bir erkek olarak çıksaydım en fazla 25 yıl ceza alırdım. Selahattin Demirtaş değil de Pınar Gültekin’i öldürmüş bir erkek olarak çıksaydım 25 yıl ceza alırdım. Musa Orhan bir kadına tecavüz etti. Bir gün bile ceza almadı. Bana verilen 55 yıl cezalarında tek bir iyi hal bile uygulanmadı. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu olsaydım bir kuryeyi öldürseydim para cezası alacaktım. Bana hakaret edenlere yargı aynı muameleyi yapmış mı? 143 kez Cumhurbaşkanı Erdoğan bana ‘Katil terörist’ demiş.

“BANA HAKARET EDENLERE AYNI UYGULAMA YAPILIYOR MU?”

“Soylu 50’den fazla ‘Katil’ demiş bana.  Yargı, bana hakaret edenlere yargı aynı muameleyi yapmış mı? Olcay Kılavuz bana defalarca ‘Katil terörist’ dedi. Tek birine dava açtıramadık. Olcay Kılavuz’u yargıçlar savcılar özellikle korudular. Ülkü ocakları denen yapı ‘terörist Selahattin Demirtaş’ pankartı açtı. Avukatlarımıza o pankart hakkında işlem yaptıramadı. Haftalarca asılı kaldı. Beştaş gibi, ‘Terörist sizin babanızdır’ diyorum. Bize oy veren insanlar başta olmak üzere insanları baskı altından kurtarmaya çalışıyorum. Bunu anlamaya çalışılsaydı bu iddianame hazırlanmazdı”

“ÇAKICI ANA MUHALEFET LİDERİNİ TEHDİT ETTİ SORUŞTURMA DAHİ AÇILMADI”

Mesela mafya bozuntusu Alaattin Çakıcı olsaydım, Kılıçdaroğlu’nu ölümle tehdit etseydim, hakkında ne kadar verilirdi? Ana muhalefet liderini ölümle tehdit etti. Bir soruşturma dahi açılmadı.

Sedat Peker denilen zat olsaydım, şunu demiş olsaydım: ‘Dünyanın şah damarını keserek oluk oluk kan akıtacağız’ deseydim Rize’de faşist bir Türk ırkçısı olsaydım, Kürt siyasetçi olmasaydım bana takipsizlik kararı verirdiniz. Daha sonra ne dedi Peker? ‘Biz bunları devletin koordinesinde yaptık, bunları bizden istediler’ dedi. Bir kişi soruşturma açmaya cesaret edemedi. Farkımız nedir Sedat Peker ve Alaattin Çakıcı ile?

“ONLAR VERGİ KAÇIRIYOR”

“Ben de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ben vergi veriyorum, onlar vergi de vermiyor. Vergi kaçırıyor, adam vuruyor, uyuşturucu kaçırıyorlar. Bunları yaparken de devleti arkasına alıyorlar. Ben bugüne kadar trafik cezası dahi aldığımı hatırlamıyorum. Hukukçuyum, yasaları eleştirsem de saygılıyım. Yasaları değiştirmek için mücadele etsem de saygılıyım.”

“IRMAKLARI YABANCIYA SATMADIM”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin herhangi bir devlet organına, işleyişine zarar verecek bir şey yapmadım. 12 yıl yasama meclisinde çalıştım. Hem yargı ayağında adliyelerde mahkeme salonlarından bulundum hem de yasama ayağında yasa koyucu görevinde Meclis’te bulundum. Mesela ‘Irmağının akışına ölürüm Türkiyem’ diyerek, ırmaklarını yabancılara satmadım. Ben böyle bir Türk ırkçısı, milliyetçisi değilim. ‘Irmağının akışına ölürüm Türkiyem’ diyerek, Karadeniz’in bütün ırmaklarına HES yapıp, milliyetçi müteahhitlere peşkeş çekmedim. ‘Irmağının akışına ölürüm’ diyerek zenginlikleri Kanadalılara satmadım. Bunlar ne iş? Bunları yapanlar devleti koruyor, biz devleti bölüyoruz, zarar veriyoruz öyle mi?”

Sedat Peker attığı twitte: ‘Oluk oluk kan akıtacağız’ sözlerinden ‘Habersizdik’ diyemezsiniz. O dönemden birkaç gün önce yaptığım telefon görüşmelerinde çıkacaktır HTS kayıtları. ‘Kanla ilgili söylemiş olduğum olayların hepsi, söylendiği dönemde hükümetin lehinedir. Çünkü o zaman korku iklimi oluşturmak lazımdı’ diyor. Bunu söylediği zaman benim bu konuşmaları yaptığım zamandı.

“Hendek-barikat dönemi, Ankara Gar ve Suruç Katliamı yaşandığı zaman, bu adam bu görevi almış. Kirli olan bu adam, ‘Baskı iklimi yarat’ denilerek hükümetten talimat almış. Ben bunu durdurmak isteyen bir siyasetçi olarak, siyaset yapmaya çalışıyorum. Sedat Peker’e ceza vermiyorsunuz bana konuşmalarımdan dolayı 55 yıl ceza veriyorsunuz öyle mi?

HAKİM MÜDAHALE ETTİ

Demirtaş, savunmalardan oluşan kitaptan özel hareket röportajını okuduğu sırada hakim, “Kitabın ismini verin burada okumanıza gerek yok” dedi. Demirtaş, “Ne kitabı bunlar savunma, burada yazılanlar size ağır mı geldi?” diye sordu. Salondakiler bu durumu alkışlayınca hâkim, “Burası miting alanı değil” diye konuştu.
Demirtaş, hakime “Konforlu bir alanınız var, sözümü keserek siz benim savunmama müdahale ediyorsunuz. Savunma kitaptan okunmaz diye bir kural mı var?” diye sordu.

“DEVLETİ SEVİYORSANIZ ÇETELERİ YARGILARSINIZ”
Demirtaş, savunmasını şöyle tamamladı:
“144 fezleke, 140’tan fazla iddianame ile yargılandım yıllardır hapis yatıyorum, 55 yıl ceza aldım. Adaleti sağlaması gereken yargı devletin adaletsizlik aparatına dönüşmüş durumda. Bizim içeride yıllarca tutulmamız hukukun katledilmesinin faturası topluma da kesiliyor.
Sırf Demirtaş, Kavala içeride kalsın diye yurttaşın cebinden iki maaş çıkıyor. Tabiri caizse bedelli hapis yatıyoruz. Bedelini de sizler ödüyorsunuz. Neden? Tarikatlar parayla devleti soysun, mafya düzen devam etsin diye. Yargı eliyle Türkiye’yi çökerttiler.

“Milliyetçi devlet yanlısı kişiler, devleti çökerttiler. Yargı adaletin çökertilmesiyle toplumsal bir yozlaşma da vuku buldu. Fuhuş, uyuşturucu… İktidar sandıkla nasıl geldiyse sandıkla da gidecek. Bugün cezaevinden sesleniyorum, yarın bakarsınız iktidar olarak sesleneceğim. Selahattin Demirtaş olarak bir gün Türkiye Cumhuriyeti devletini ben yöneteceğim, biz yöneteceğiz. Devran döndüğünde intikamcı davranmayacağız, ama bütün bunların hesabını soracağız. Benim cezalandırmam ahlaken de size doğru gelebilir; ama devleti seviyorsanız çetelerin siyasi beklentileri doğrultusunda hareket etmektense onları yargılarsınız.”

İKİ YIL 6 AY HAPİS CEZASI

Duruşma, Demirtaş’ın avukatlarının savunmaları ile devam etti. Demirtaş’ın avukatlarından Özgür Özbek, yargılamaya konu konuşmaların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, konuşmaların yapıldığı dönemde mevcut koşulların değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Demirtaş’ın bu konuşmaları, milletvekili olduğu dönemde yaptığına işaret eden Özbek, bu kapsamda yargılamanın hukuka aykırı olduğunu belirterek ara karar kurulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, tefsi tahkikat talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme, Demirtaş’a TCK’nın 301’inci maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” suçlamasından 1 yıl 6 ay ve TCK’nın 216’ncı maddesinde düzenlenen “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasından ” 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Demirtaş’a toplamda 3 yıl hapis cezası veren mahkeme, daha sonra takdiri indirim hakkını kullanarak, her iki suçlamadan verdiği cezayı ayrı ayrı 1 yıl 3’er aya indirdi. Mahkeme 2 yıl 6 aya düşürdüğü cezada başkaca indirim yapmadı. Mahkeme ayrıca cezada erteleme yoluna gitmedi.
 

 


  • BIST 100

    11156,2%0,15
  • DOLAR

    33,00% -0,17
  • EURO

    35,92% -0,63
  • GRAM ALTIN

    2545,07% -2,14
  • Ç. ALTIN

    4149,43% -1,91

SELAHATTİN DEMİRTAŞ’A ‘CUMHURBAŞKANINA HAKARET’TEN HAPİS CEZASI

MİCROSOFT’TAN DÜNYAYI FELÇ EDEN YAZILIM ARIZASI İÇİN ‘KURTARDIK’ AÇIKLAMASI

EYLEM TOK’UN OĞLU TİMUR CİHANTİMUR’A CEZAEVİNDE SALDIRI

FİNANCİAL TİMES’TAN TÜRKİYE İDDİASI: MEMUR MAAŞLARI DONDURULABİLİR

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELTİLİYOR, MAAŞLAR DEĞİŞİYOR İDDİASI

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nin Furkan Apartmanı kararına ailelerden tepki: "Sizin yüzünüzden mezara gidemiyoruz"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Evlilik yaşı 25'lere 30'lara çıkıyor. Bu konuda gençlerimizi uyaralım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: ”Furkan Apartmanı davasında verilen karar hepimizi derinden üzmüştür”

DEVLETİN KASASINDAN 1 TRİLYON 221 MİLYAR LİRA BOŞA GİTMİŞ

EMEKLİYE ZAM VE 500 TL YURT DIŞI HARAÇ MECLİS’TE KABUL EDİLDİ! FARKLAR NE ZAMAN ÖDENECEK?

YENİ TFF BAŞKANI İBRAHİM HACIOSMANOĞLU KİMDİR?

DÜNYANIN İNTERNETİ ÇÖKTÜ!

KPSS Alan Bilgisi sınavları hafta sonu yapılacak

Arhavi Hayvan Hakları Koruma Derneği: “Bizler bu yasaya karşı çıkıyoruz, yasalar yaşatır, öldürmez"

TÜİK: Türkiye'den yurt dışına göç edenlerin sayısı 2023'te bir önceki yıl göre yüzde 53 arttı

AKOM'dan "tehlikeli sıcaklık" uyarısı: Marmara kıyısındaki ilçelerde sıcaklık 5-10 derece daha fazla hissedilecek

İsrail’de, Husilerin üstlendiği drone saldırısında bir kişi öldü 10 kişi yaralandı

Bakan Yumaklı:Buca'daki orman yangını kontrol altına alındı

Sinan Ateş davası ertelendi...

TFF başkanlık seçimi… Hacıosmanoğlu, “Adalet diyoruz, bütün sorunlarımız adaletsizlikten çıkıyor”

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümüne ilişkin tezkere Meclis'te kabul edildi

Samsun’da görme engelli hamile kadın, kapağı açık bırakılan rögara düştü

TFF Başkanlığı'na, İbrahim Hacıosmanoğlu seçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, suikast girişimine uğrayan Trump’la telefonda görüştü

Ali Koç:Bu seçim Fenerbahçe için yok hükmündedir

MANSUR YAVAŞ: ÇOCUKLARA KAHVALTI YARDIMIMIZ ENGELLENDİ

İzmir'in Buca ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor

İmamoğlu,Yüz bin gence 15 bin TL burs vereceğiz

Erzurum'da heyelanda kaybolan 10 aylık bebeğin cansız bedeni 5 gün sonra bulundu

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren vergi paketinin görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı

Yükleniyor


EYLEM TOK’UN OĞLU TİMUR CİHANTİMUR’A CEZAEVİNDE SALDIRI

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELTİLİYOR, MAAŞLAR DEĞİŞİYOR İDDİASI

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nin Furkan Apartmanı kararına ailelerden tepki: "Sizin yüzünüzden mezara gidemiyoruz"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: ”Furkan Apartmanı davasında verilen karar hepimizi derinden üzmüştür”

DEVLETİN KASASINDAN 1 TRİLYON 221 MİLYAR LİRA BOŞA GİTMİŞ

EMEKLİYE ZAM VE 500 TL YURT DIŞI HARAÇ MECLİS’TE KABUL EDİLDİ! FARKLAR NE ZAMAN ÖDENECEK?

  • Cumartesi 36.6 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 37.5 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.7 ° / 22.2 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16