SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da gözaltına alınmasının ardından Saraçhane'de başlayan protestolarda gözaltına alınan 189 kişinin yargılanmasına başlanıldı. 8 gazeteci ve 4 avukatın dosyasını ayırıld

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diplomasının iptal edilmesinden bir gün sonra çok sayıda belediye yöneticisiyle birlikte gözaltına alınması üzerine Saraçhane Meydanı ve çevresinde düzenlenen eylemlerde çoğu genç bini aşkın kişi gözaltına alınmış, 278 kişi de tutuklanmıştı. Tutuklanan 200'ün üzerinde kişi itirazlar üzerine tahliye edilirken, Saraçhane davalarının ilki İstanbul 62. ve 65. Asliye Ceza mahkemelerinde görüldü.

Duruşmaları, aynı gösteriler gerekçe gösterilerek tutuklanan ve tutuklu bulunduğu sırada CHP Parti Meclisi üyeliğine seçilen Berkay Gezgin, CHP Genel Başkan yardımcıları Gökan Zeybek, Gökçe Gökçen, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, İtalya'dan Bolonya barosundan temsilciler, anne babalar, gazeteci örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izliyor. 
İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde avukatlar yetkiye ilişkin taleplerini iletmek istedi. Ancak mahkeme heyeti kabul etmeyince tartışma yaşandı. Avukatlar alkışlarla protesto etti. Ara verildi. Hakim ve savcının gelmesi üzerine duruşmaya devam edildi.

Avukatlar, gazetecilerin dosyasının ayrılmasını istemesi üzerine mahkeme heyeti 8 gazeteci ve 4 avukatın dosyasını ayırdı. Duruşma, salonun yetersizliği, sanık ve müdafi sayısının çokluğu nedeniyle ertelendi.

Saraçhane protestolarına katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 99 öğrenci, 8 gazeteci ve 4 avukatın yargılandığı davanın ilk duruşması görülüyor. Duruşmaya MLSA Direktörü Av. Veysel Ok’un “Yargı makamı dosyayı ciddiye almamaktır. Siz de mesleğinizin onurunu koruyun” savunmasıyla başlandı. Çekilen fotoğraflarda gazetecilerin ekipmanlarının gözükmemesinin gazeteci olduklarını değiştirmediğini söyleyen Ok, basın özgürlüğüne aykırı olduğu için gazetecileri gözaltına alan polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini söyledi. Avukatlar yetki itirazlarının olduğunu söyledi. İtirazları almadan yargılamaya geçmek isteyen hakim, tepki gösterilmesi üzerine salondan çıktı. Hâkimin salona geri gelmesiyle duruşmaya avukatlarının itirazlarının alınmasıyla yeniden başlandı. Hâkim ara kararında, Gazeteciliern ve dört avukatın dosyası 99 kişinin yargılandığı davadan ayrıldı, ayrı bir gün görüşme günü verilme kararı verildi. Duruşma 87 öğrenci sanığın yargılanmasıyla devam etti.

65. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeterli alan bulunmadığı için 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen 90 sanık öğrencinin yargılandığı diğer Saraçhane davası 4 Temmuz tarihine ertelendi.

İBB soruşturmasına tepki gösteren eylemlere katıldıkları için tutuklanan öğrenciler ile protestoları takip ederken tutuklanan; Bülent Kılıç, Yasin Akgül, Zeynep Kuray, Gökhan Kam, Kurtuluş Arı, Ali Onur Tosun, Hayri Tunç ve Emre Orman adındaki 8 gazeteci "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" iddiasıyla suçlandıkları davanın ilk duruşmasında hâkim karşısına çıktı. 189 kişilik sanık listesi ve yoğun katılım sonucu salonun yetersiz görülmesi nedeniyle 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi beklenen duruşma 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı. Duruşma öncesinde polis, gazetecilerin adliyeye girmesine engle oldu. Turkuaz Basın Kartı olmayan gazetecilerin alınmayacağını söyleyen polis, “Başsavcının emri” diye konuştu. Basın mensuplarının itirazları sonucu gazetecilerin bir kısmı içeri alındı. Duruşma başlamadan adliye önünde sanıklardan Özenç İslamoğlu gözaltına alındı. Gözaltındaki sanığın salona getirilmesinin ardından dava başladı. Duruşmayı CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, DİSK Basın-iş başkanı Turgut Dedeoğlu salonda takip etti. Duruşma MLSA avukatı Veysel Ok’ün gazeteciler hakkındaki savunmasıyla başladı.