SAHTE DİPLOMA ÇETESİ, ÖLEN AVUKATLARIN İSİMLERİNİ SİLDİ: YERİNE PARA KARŞILIĞI KAYIT!

E-Devlet üzerinden sahte imzayla diploma hazırlayıp satan çetenin 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden avukatların isimlerini sistemden silerek yerlerine başka isimleri ekledikleri ortaya çıktı.

GÜNDEM 4.08.2025 20:34:00 0
SAHTE DİPLOMA ÇETESİ, ÖLEN AVUKATLARIN İSİMLERİNİ SİLDİ: YERİNE PARA KARŞILIĞI KAYIT!

Türkiye'yi sarsan sahte diploma skandalı hakkında hazırlanan iddianamede çete üyelerinin 6 Şubat depremlerinde haytaatını kaybeden avukatların yerine başka isim eklediği ve ölen avukatlar için WhatsApp gruplarında alay edercesine rahmet mesajları paylaştıkları öne sürüldü.

 SAHTE DİPLOMA SKANDALI

 Aralarında Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı'nın da bulunduğu çok sayıda kamu kurumu yöneticisinin elektronik imzasını kopyalayarak sahte üniversite, lise diploması ve sürücü belgesi düzenleyen 134 kişi hakkında mayıs ayında dava açıldı. Temmuz ayında tamamlanan ikinci iddianameyle 65 kişi daha davaya dahil edilerek, sanık sayısı 199 oldu. 

DEPREMDE ÖLEN AVUKATLARIN YERİNE GEÇMİŞLER

 ANKA Haber Ajansı'ndan Mehmet Oflaz'ın haberine göre; hazırlanan iddianamede, sanıkların 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden avukatların üniversite kayıtlarını sildikleri belirtildi. Bu kişilerin yerine, hukuk fakültesi mezuniyet belgesi talep eden şahısların kaydedildiği ve bu sahte mezuniyet belgelerinin e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebildiği tespit edildi. 

USULSÜZ DİPLOMAYI SİLMEK İÇİN 150 BİN LİRA TALEP ETMİŞ

Ankara'da müteahhitlik yapan şüpheli Osman Ulunç, sahte diploma soruşturmasında şüpheli Zeynep Karacan hakkında şikayetçi oldu. Ulunç'un iddiasına göre Karacan, kendisini öğretmen olarak tanıtarak MEB onaylı sertifikalar verdiğini söyledi ve "e-Devlet" şifresini aldı. Bir süre sonra Ulunç'u arayarak adına üniversite diploması kaydı yaptığını, bunun e-Devlet'te görülebildiğini iletti. Kaydın silinmesini isteyen Ulunç'tan Karacan 150 bin lira talep etti, ödeme yapılmayınca "şaka yaptım" diyerek işlemi sildiğini söyledi. Ulunç, kaydın silinip silinmediğini kontrol etmediğini, Karacan'ın kimlik bilgilerine ulaşamadığını belirtti. Kolluk kuvvetleri, söz konusu Zeynep'in dosya şüphelilerinden "Zeynep Karacan" olduğunu tespit etti. 

UTANMADAN BAŞSAĞLIĞI DİLEMİŞLER

 İddianamede yer alan tespitlere göre, şüpheli Yelda Boğa'nın cep telefonunda yapılan incelemede, dosya şüphelilerinden Ziya Kadiroğlu ve Mıhyeddin Yakışır ile yoğun mesajlaşmaları bulundu. Bu yazışmalarda sahte mezuniyet kayıtlarının nasıl ekleneceğine dair detayların yer aldığı belirlendi. İddianamede özellikle Ziya Kadiroğlu ile olan mesajlaşmalarda, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden avukatların listelerinin temin edilerek birbirlerine gönderildiği belirtilen iddianemede, "Ülkemizde meydana gelen deprem neticesinde Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde vefat eden avukatların listelerini temin etmek suretiyle birbirlerine göndererek, ülkemizin kıymetli hukuk insanlarının ölümüyle dalga geçercesine birbirlerine rahmet dilediklerini ileten mesajlar gönderdikleri tespit edildi" denildi. Şüpheli Yelda Boğa, beyanında Ziya Kadiroğlu isimli şahısla arasında geçen görüşmelerde, kendisinden depremde hayatını kaybeden avukatlara ilişkin bilgilerin neden istendiğini bilmediğini ifade etti. Şüpheli Ziya Kadiroğlu ise ifadesinde 6 Şubat depremleri sonrası ailesine ve çevresine manevi destek sağladığını belirtti.

 DEPREMDE VEFAT EDEN KİŞİLERİN MEZUNİYET BİLGİLERİNİ SİLMİŞLER

 Şüpheli Yusuf Algan Çelik, Instagramda "diploma verilir" şeklinde bir ilan gördüğünü, bu sayfada yer alan Telegram bağlantısı üzerinden yönlendirildiğini ve burada kendisini Oğuz olarak tanıtan şahıs ile görüşmeye başladığını ifade etti. Çelik, Oğuz isimli şahıstan 2 yıllık Turist Rehberlik diploması talep ettiğini, Oğuz'un ise bu bölümün 4 yıllık ve ücretinin 200 bin lira olduğunu söylediğini ifade etti. Ayrıca, söz konusu işlemin depremde vefat eden kişilerin mezuniyet bilgilerinin silinerek yerine talep eden kişilerin kayıtlarının yapıldığı yönünde bilgiler verdiğini beyan etti.

  • BIST 100

    11105,90%0,85
  • DOLAR

    41,59% 0,01
  • EURO

    48,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5190,44% 0,61
  • Ç. ALTIN

    8480,18% 1,46

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

EPİK SANAT TİYATROSU SAMANDAĞ’DA “NAZIM” İLE SAHNE ALDI

KAAN, BOEİNG, HAZIR SORULAR… ERDOĞAN SARAY’DA SIZINTININ İZİNDE

“İSKENDERUN’DA GÜZELLİĞİN EN DOĞRU ADRESİ: BUSE ŞİRİNOĞLU GÜZELLİK MERKEZİ”

DÜNYA BU GELİŞMEYİ KONUŞUYOR: NETENYAHU ÖZÜR DİLEDİ

NEJAT İŞLER’İN OSMAN GÖKÇEK ÇIKIŞI MAGAZİN MUHABİRİYLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜ

“MANSUR YAVAŞ’IN AHTAPOT ŞEMASINDA ŞOK: GÖKÇEK DOSYASININ SAVCISI FETÖ FİRARİSİ”

MUTLAK BUTLAN KRİZİ: KILIÇDAROĞLU’NDAN KAYYUM ÇIKIŞI...

“CEM KÜÇÜK İTİRAF ETTİ: UÇAKTA GAZETECİLİK KRİZİ DERİNLEŞİYOR”

“AKP’DE İSTİFA TSUNAMİSİ: İZMİR’DEN TUNCELİ’YE, ART ARDA AYRILIKLAR”

TURGAY CİNER’E YAKALAMA KARARI: CAN HOLDİNG SORUŞTURMASINDA BÜYÜK OPERASYON

Yükleniyor


GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

  • Perşembe 28.5 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2