YOĞUN BAKIMLAR ALARM VERİYOR

Uzmanlar, koronavirüs vaka sayısındaki artış hızı nedeniyle yoğun bakım servislerinin yetersiz kalabileceği görüşünde. Türk Yoğun Bakım Derneği, İstanbul’daki hastanelerin yoğun bakım servislerinde kapasite sorunu yaşandığını a

SAĞLIK 6.04.2020 22:02:17 0
YOĞUN BAKIMLAR ALARM VERİYOR

İlk koronavirüs vakasınının 11 Mart’ta açıklandığı ülkede vaka sayısı kısa zamanda 18 bini aştı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Covid-19 nedeniyle yoğun bakıma alınan hasta sayısı bin 300’ün üzerine çıkarken, Covid-19 tedavisinde ülkelerin yoğun bakım yatak kapasitesi büyük önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2018’de ülkede yetişkinler için 24 bin 71 yoğun bakım yatağı bulunuyor. Ancak vaka artış hızıyla birlikte yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının artması nedeniyle uzmanlar yoğun bakım servislerinin yetersiz kalabileceği görüşünde.
BirGün’e konuşan Ankara Üniversitesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, verilere ilişkin şeffaflık sağlanmadığı takdirde bir öngörüde bulunmanın da mümkün olmayacağını söyledi. Ünal, yoğun bakımlardaki Covid-19 hastası sayısı ile hastaların yaşlarının açıklanması gerektiğini belirtti. Yoğun bakımların tam kapasiteye ulaşmaması için bulaş hızının düşürülmesinin önemli olduğunu ifade eden Ünal, “Bunun yoğun bakım yatağı sayısıyla da bir ilgisi yok. Vaka sayısının hızlı artması durumunda dünya üzerinde herhangi bir sağlık sisteminin bu yükü karşılaması mümkün değil” dedi.
SAĞLIK PERSONELİNİ KORUMALIYIZ
Yoğun bakımlarda ventilatör (solunum cihazı) sayısının artırılmasının önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Ünal, şöyle devam etti: “Personeli koruyamadığınız takdirde bu cihazları kullanacak personel bulamazsınız. Şu an yoğun bakımları yüzde 70 oranında anestezistler, büyük bir özveriyle yönetiyor.”
İtalya’da 11 bin 500 sağlık personelinin koronavirüs hastası olduğunu anımsatan Ünal, “Koronavirüs, insan dışkısında 45 güne kadar yaşayabiliyor tedaviden sonra. Koruyamadığınız sağlık personeli, tedaviden sonra en az 45 gün çalışamayacak demek oluyor bu da. Özetle, halkın ve sağlık personelinin korunması çok önemli” ifadelerini kullandı.
Türk Yoğun Bakım Derneği ise yoğun bakım servislerinin salgın öncesinde de dolu olduğuna dikkat çekti. Türk Yoğun Bakım Derneği'nden yapılan açıklamada şunlar dile getirildi: “Yoğun bakım doluluk oranları ile öncelikle göz önünde bulundurulması gereken konu; sadece koronavirüs nedeniyle yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar değil, başka nedenlerle de hastaların yoğun bakım ihtiyacının olduğunun bilinmesidir. Bu nedenle yoğun bakımda yatan korona pozitif hasta sayıları bildirilirken şu anda bin- bin 500 civarındaki hasta sayısı Türkiye' deki toplam 24 bin civarındaki yoğun bakım yatak sayısı içinde sanki az miktarda gibi görünmekte ve bir sıkıntı oluşturmadığı intibası oluşturmaktadır. Oysa salgın öncesinde de zaten yoğun bakım yataklarının büyük bölümü doluydu.”
İSTANBUL’DA KAPASİTE SORUNU VAR
“Önümüzdeki günlerde yoğun bakım ihtiyacı olacak hasta sayısının artması mevcut düzenleme içinde kesinlikle sorun yaratma potansiyeli oluşturacak” bilgisini veren Türk Yoğun Bakım Derneği, “Bir diğer problem hasta sayısının bazı bölgelerde yoğunlaşmasıdır, örneğin İstanbul bu açıdan en büyük sıkıntının yaşandığı bölgedir ve şu anda bu sayılarla bile kapasite sorunu yaşanmaya başlanmıştır. Benzer şekilde İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli gibi bölgelerde de yoğunluklar yaşandığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.
EK TEDBİRLER ALINMASI ŞART
Türk Yoğun Bakım Derneği, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Sonuç olarak salgının gidişatı göz önüne alındığında ek tedbirler alınması şarttır. Bunların başında hastaneler içinde daha önceden başka amaçlar için kullanılan alanların bu hastalar için kullanılabilir hale getirilmesidir. Elbette bununla birlikte personel, özellikle hemşire-yardımcı sağlık personeli, ihtiyacı çok artacaktır, bu konuda da gerekli planlamaların yapılması şarttır. Ventilatör sayısının artırılmasından çok daha öncelikli olması gereken konu yeterli sağlık çalışanının olması, çalışanların hastalık bulaşından korunması, bunun için de yeterli koruyucu ekipmanların bulunması, çalışma şartlarının düzenlenmesidir. Hasta sayısı arttıkça çalışma temposu artacak, sağlık çalışanlarına bulaşma riski artacaktır.’’(Birgün)

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11181,46%-0,35
  • DOLAR

    41,60% 0,09
  • EURO

    48,98% 0,41
  • GRAM ALTIN

    5170,08% 0,09
  • Ç. ALTIN

    8498,94% 0,00

RADAR TUZAĞI İDDİALARINA YANIT: YERLİKAYA AMACIMIZ CAN KURTARMAK…

AYŞE BARIM'IN TAHLİYESİNE İTİRAZ

ULUSLARARASI KRİZ: İSRAİL, GAZZE’YE YARDIM FİLO’SUNA SALDIRDI – 201 AKTİVİST GÖZALTINDA

GÖKÇEK’İN AUDİ SALTANATI: BELEDİYE PARASIYLA LÜKS ARAÇ KEYFİ!

RESMİ GAZETE KARARIYLA YAPTIRIM: İRANLI İSİMLER VE KURULUŞLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

GAZZE'DE GÖREV YAPAN TRT MUHABİRİ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

“ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNİ ELEŞTİRDİ, NTV KAPIYI GÖSTERDİ”

KÜÇÜKÇEKMECE’DE ON BİNLER: İMAMOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE’YE ADALET!

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

EPİK SANAT TİYATROSU SAMANDAĞ’DA “NAZIM” İLE SAHNE ALDI

KAAN, BOEİNG, HAZIR SORULAR… ERDOĞAN SARAY’DA SIZINTININ İZİNDE

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

  • Perşembe 28.5 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2