UYKU PROBLEMİ YAŞIYORSANIZ, DİKKAT!

Uykusuzluk ve uyku sorunlarının, önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nedim Turhan, kaliteli uyku uyuyamayan, uykuyla ilgili sorunlar yaşayan bireylerin psikiyatrik yard?

SAĞLIK 1.11.2017 11:33:09 0
UYKU PROBLEMİ YAŞIYORSANIZ, DİKKAT!

Uyku sorununun, bireyin yaşam kalitesini ileri derecede bozduğunu açıklayan Uzm. Dr. Nedim Turhan, “Uyku sorunları, toplumda yaygın olarak görülmektedir. Araştırmalar, erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 20’sinde uyku sorunları olduğunu ortaya koymaktadır. Yaş arttıkça, uyku sorunlarının görülme sıklığı da artar. Uyku sorunları; iş verimliliğinin azalması, sağlık hizmetlerinin tüketiminde artış ve kaza yapma riskinde artış gibi sonuçlar doğurur. Uykusuzluk, kullanılan ilaç- madde ( tütün, alkol, kafein, uyarıcı- uyuşturucu maddeler vb. )  veya fiziksel bir hastalıkla ilişkili olabilir. Bazen de yaşam tarzı ve çalışma koşullarıyla ilişkili olarak gelişebilir. Fakat sıklıkla psikiyatrik hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar ve altta yatan psikiyatrik hastalık tedavi edilmeden düzelmez” açıklamasında bulundu. 
    

 “Her gün yataktan aynı saatte kalkın”


Bireyin uyku kalitesini arttırmak için önemli bilgiler veren Uzm. Dr. Turhan, iyi bir uyku düzeninin oluşabilmesi için, uygu hijyeninin önemine dikkat çekerek, “Hafta sonu da olsa, bu kurala uyun, hep aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getirin.  Dinlenmek amacıyla yataktan çıkmamak dinlendirici olmadığı gibi uyku ritmini de bozabilmektedir. Gündüzleri ve akşamın erken saatlerinde uyumayın. Her gün yataktan aynı saatte kalkın. Kendinizi uyumaya zorlamayın. Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Yatakta 15-20 dakikadan fazla uyuyamadan kalırsanız, yataktan kalkın, tekdüze bir şeyle uğraşın (ör: loş ışıkta kitap okumak). Uykunuzun geldiğini hissettiğinizde yeniden yatağa dönün ve uyumayı deneyin. Düzenli egzersiz yapın, fakat yatma saatinden 3–4 saat öncesinde yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının. Akşam saatlerinde kahve, kola, enerji içecekleri, alkol gibi içeceklerden ve tütün kullanımından uzak durun. Uyku saatine yakın yemek yemeyin. Yatak odasının ses, ışık, ısı yönünden korunmuş olmasına dikkat edin. Yatağı sadece uyku ve cinsellik amaçlı kullanın. Yemek yemek, televizyon izlemek, kitap okumak gibi aktiviteleri yatakta yapmayın” dedi. 

“Düzenli uyku, sağlıktır”


Haftada ikiden fazla yaşanan uyku sorununun ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Nedim Turhan, “Uykuyu başlatmakta güçlük yaşıyorsanız, uykuyu devam ettirmekte güçlük yaşıyorsanız, sabahları erken uyanma ve tekrar uyuyamama probleminiz varsa, dinlendirici olmayan uykunuz varsa, uykudan ani uyanmalarınız varsa, gün içinde halsizlik ve uyku hali varsa, bu belirtilerden herhangi bir tanesini haftada iki defadan fazla yaşıyorsanız, öncelikle uyku hijyenini iyileştirmeye yönelik düzenlemeler yapmanız gereklidir. Uyku sorunu devam ederse, mutlaka psikiyatrik yardım almalısınız” ifadelerini kullandı. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,31% 0,03
  • EURO

    49,02% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5488,13% -0,13
  • Ç. ALTIN

    9189,23% 0,00

TATİL ZEHİR OLDU: GÜNDEN GÜNE ERİYEN AİLEDEN SON KAYIP BABA OLDU

HESABI ENGELLENEN İMAMOĞLU'NDAN YENİ HESABINDAN İLK PAYLAŞIM: NEREDE KALMIŞTIK?

UKRAYNA’DA TÜRK GEMİSİNE SALDIRI: RUS İHA’SI LPG TANKERİNİ VURDU, DİPLOMASİ TRAFİĞİ BAŞLADI

SİVAS’TA DEMİR MADENİ ÇÖKTÜ: 66 YAŞINDAKİ MÜDÜR KAYIP

ZAMLI EKMEĞE TEPKİ: DÖRTYOL HALKI ÇAREYİ HALK EKMEKTE BULDU

İSMAİLAĞA SOSYAL KONUTLARA DA EL ATTI: PROJEDE DEĞİŞİKLİK YAPTIRDIKLARINI İDDİA ETTİ

TRUMP’TAN SÜRPRİZ U DÖNÜŞÜ: “KOMÜNİST” DEDİĞİ MAMDANİ İLE MASAYA OTURUYOR

KILIÇDAROĞLU; BİNALİ YILDIRIM, DOĞU PERİNÇEK VE SÜLEYMAN SOYLU İLE BİRLİKTE NİKAH ŞAHİDİ OLDU

ESKİ HDP'Lİ VEKİL YENİDEN REFAH’A GEÇTİ

ÖZGÜR ÖZEL MUSTAFA ELİTAŞ İLE YAPTIĞI SOHBETİ AKP'YE MANİDAR SÖZLER İLE AÇIKLADI

CBADAYOFİSİ → CBADAYOFİSİ1 → CBADAYOFİSİ11: SANSÜRE KARŞI DİRENİŞ!

6 ŞUBAT DAVASINDA ŞOK TESPİT: AFAD VE YEREL YÖNETİMLER “SORUMLU” İLAN EDİLDİ

ŞULE ÇET DAVASINDA TEPKİ ÇEKEN GELİŞME: BERK AKAND’IN TAHLİYE EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

ŞANLIURFA’DA İNŞAAT ÇÖKTÜ: 2 İŞÇİ ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

TATİL BİTTİ, MARATON BAŞLIYOR: OKULLARDA ZİL YARIN ÇALIYOR

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE: TİCARET BAKANLIĞI İKİ MARKAYI KARA LİSTEYE ALDI!

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 21.7 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Perşembe 22.3 ° / 10.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7