Uykusuzluk ve uyku sorunlarının, önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nedim Turhan, kaliteli uyku uyuyamayan, uykuyla ilgili sorunlar yaşayan bireylerin psikiyatrik yard?
Uyku sorununun, bireyin yaşam kalitesini ileri derecede bozduğunu açıklayan Uzm. Dr. Nedim Turhan, “Uyku sorunları, toplumda yaygın olarak görülmektedir. Araştırmalar, erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 20’sinde uyku sorunları olduğunu ortaya koymaktadır. Yaş arttıkça, uyku sorunlarının görülme sıklığı da artar. Uyku sorunları; iş verimliliğinin azalması, sağlık hizmetlerinin tüketiminde artış ve kaza yapma riskinde artış gibi sonuçlar doğurur. Uykusuzluk, kullanılan ilaç- madde ( tütün, alkol, kafein, uyarıcı- uyuşturucu maddeler vb. ) veya fiziksel bir hastalıkla ilişkili olabilir. Bazen de yaşam tarzı ve çalışma koşullarıyla ilişkili olarak gelişebilir. Fakat sıklıkla psikiyatrik hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar ve altta yatan psikiyatrik hastalık tedavi edilmeden düzelmez” açıklamasında bulundu.
“Her gün yataktan aynı saatte kalkın”
Bireyin uyku kalitesini arttırmak için önemli bilgiler veren Uzm. Dr. Turhan, iyi bir uyku düzeninin oluşabilmesi için, uygu hijyeninin önemine dikkat çekerek, “Hafta sonu da olsa, bu kurala uyun, hep aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getirin. Dinlenmek amacıyla yataktan çıkmamak dinlendirici olmadığı gibi uyku ritmini de bozabilmektedir. Gündüzleri ve akşamın erken saatlerinde uyumayın. Her gün yataktan aynı saatte kalkın. Kendinizi uyumaya zorlamayın. Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Yatakta 15-20 dakikadan fazla uyuyamadan kalırsanız, yataktan kalkın, tekdüze bir şeyle uğraşın (ör: loş ışıkta kitap okumak). Uykunuzun geldiğini hissettiğinizde yeniden yatağa dönün ve uyumayı deneyin. Düzenli egzersiz yapın, fakat yatma saatinden 3–4 saat öncesinde yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının. Akşam saatlerinde kahve, kola, enerji içecekleri, alkol gibi içeceklerden ve tütün kullanımından uzak durun. Uyku saatine yakın yemek yemeyin. Yatak odasının ses, ışık, ısı yönünden korunmuş olmasına dikkat edin. Yatağı sadece uyku ve cinsellik amaçlı kullanın. Yemek yemek, televizyon izlemek, kitap okumak gibi aktiviteleri yatakta yapmayın” dedi.
“Düzenli uyku, sağlıktır”
Haftada ikiden fazla yaşanan uyku sorununun ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Nedim Turhan, “Uykuyu başlatmakta güçlük yaşıyorsanız, uykuyu devam ettirmekte güçlük yaşıyorsanız, sabahları erken uyanma ve tekrar uyuyamama probleminiz varsa, dinlendirici olmayan uykunuz varsa, uykudan ani uyanmalarınız varsa, gün içinde halsizlik ve uyku hali varsa, bu belirtilerden herhangi bir tanesini haftada iki defadan fazla yaşıyorsanız, öncelikle uyku hijyenini iyileştirmeye yönelik düzenlemeler yapmanız gereklidir. Uyku sorunu devam ederse, mutlaka psikiyatrik yardım almalısınız” ifadelerini kullandı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01