Tarih: 04.01.2022 09:38

TOPUKLU AYAKKABILAR AYAK SAĞLIĞINIZI BOZMASIN

Facebook Twitter Linked-in

Kadınlara zarif ve şık bir görünüm sağlayan yüksek topuklu ayakkabıların ayak sağlığı açısından sakıncalarından söz eden İskenderun Gelişim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, ayak sağlığını korumak için doğru ayakkabı seçiminin önemini vurguladı. 
YÜKSEK TOPUKLARA DİKKAT!
Ayakları zorlayıcı yüksek topuklu ayakkabıların olumsuz etkilerinden söz eden Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, “Yüksek topuklu ayakkabılar, modanın vazgeçilmez bir parçası olmaya devam etmekte, şık ve estetik görünümleri nedeniyle kadınlar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Ancak ayak sağlığına olumsuz etkileri olduğu gibi sık veya devamlı kullanıldığı takdirde, diz, kalça ve lomber bölge (bel) üzerine de çeşitli olumsuz etkileri söz konusudur. Öncelikle yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ayak bileği burkulmalarına bağlı yumuşak doku yaralanmaları ve ayak bileği kırıkları daha sık görülmektedir. Yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde; vücut ağırlığı öne doğru yer değiştirir, yürüyüş kinematiği bozulur, ayağın ön kısmına ve parmaklara normalden daha fazla yük biner. Ayakta tırnak bozuklukları, nasır, çekiç parmak deformitesi, ön ayak ağrıları, topuk ağrıları görülebilir. Uzun süreli kullanımlarda, baldır arka kaslarında, aşil tendonunda kısalık ve gerginliğe sebep olabilir. Ayrıca, ayak ve ayak bileğinin doğal pozisyonda olmaması sebebi ile zincir şeklinde diz, kalça ve omurga etkilenebilir, yük dağılımında dengesizliğe bağlı olarak, ayak- ayakbileği dışındaki bu eklemlerde de ağrı görülebilir” açıklamasında bulundu.

“Mümkün Olduğunca Topuklu Ayakkabıyı Tercih Etmeyin”
Uzun süre topuklu ayakkabı giymenin kemiklerde kalıcı hasarlara yol açacağını vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, “Yüksek topuklu ayakkabı giyilme süresi ve sıklığı arttıkça, doğal olarak sağlığınıza olumsuz etkileri artmaktadır. Bu yüzden topuklu ayakkabıların giyilmemesi ya da sınırlı süre ile sadece özel günlerde giyilmesi sağlığınız açısından daha doğru olacaktır” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —