SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI

Toplum sağlığı merkezi rahim ağzı kanseri ile basın açıklaması yaparak önemli bilgiler verdi . Toplum sağlığı merkezi açıklmasında   Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçünc

SAĞLIK 14.01.2019 11:49:51 0
SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI

Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Bakanlığımız  toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Ocak ayını 'Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlemiştir. 

Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında öncelikli olarak  Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu olmak üzere ; erken yaşta (16 yaştan önce) cinsel ilişki, çok eşlilik , sigara içme ,  sağlıksız beslenme (meyve ve sebzeyi az tüketmek, rahim ağzı kanseri riskini artırır) , çok sayıda doğum yapma , sosyoekonomik düzeyin düşük olması , 5 yıldan daha uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı gibi nedenler yer almaktadır. 
Rahim ağzı kanserinden korunmak için;
 30 yaşından sonra  düzenli tarama yaptırmak ,  güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, sigara kullanmamak, sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek , Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen HPV’ nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşıların 9-13 yaş arasında kız çocuklarına yapılması önerilmektedir.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri  kanser ileri bir aşamaya geldiğinde ortaya çıkma eğiliminde olmasına karşın,  tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olduğundan, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir. 

Bugün rahim ağzı kanserinin %99,9’una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu kendiliğinden düzelir ve hastalığa neden olmaz. Bununla birlikte, belirli HPV tipleri ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Bu lezyonların bir kısmı rahim ağzı kanserine ilerler, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar alır. Taramaların önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Taramalarda  HPV-DNA ve PAP Smear Testinin eşzamanlı yapılmasıyla HPV enfeksiyonları ve rahim ağzındaki kanser öncülü değişiklikler erken dönemde  tespit edilmekte ve etkin tedavilerle kanser oluşumu önlenmektedir. HPV-DNA testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir. Ücretsiz yapılan bu test ile rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin engellenmesi amaçlanmaktadır.

Ülkemizde  Ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV-DNA ve Pap smear testi ile taranmaktadır.   İlçemizde de  İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda uzmanlaşmış sağlık personelimiz ile  Sağlıklı Hayat Merkezinde bulunan KETEM’ de ve  Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş arası kadınlara Serviks Kanseri Taramalarını  ÜCRETSİZ olarak yapmaktayız. Ayrıca Meme Kanseri Taraması (meme muayenesi ve mamografi çekimi) ve Kolon( bağırsak kanseri) taramalarına da ücretsiz olarak KETEM’ de  devam etmekteyiz. Tüm halkımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM’ e davet ediyoruz.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,53% -0,48
  • EURO

    47,61% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4352,92% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

FİLİSTİN EYLEM PLANINI İMZALAMAYAN TÜRKİYE VE HAKAN FİDAN’A ÖZEL’DEN SERT TEPKİ

HATAY’DA BABA DEHŞETİ: OĞLUNU SOKAK ORTASINDA DEFALARCA BIÇAKLADI!

HATAY’IN İKİ YAKASI 55 KİLOMETRELİK YENİ YOL İLE BİRLEŞTİ

MHP'NİN KOMİSYONDA GÖREVLENDİRDİĞİ İSİMLER NETLEŞTİ

BURSA'DAKİ YANGINDAN ŞEHİT HABERİ GELDİ

ELAZIĞ’DA ORMAN YANGINI 2 GÜNDÜR SÜRÜYOR! RÜZGAR TEHLİKEYİ BÜYÜTTÜ

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI OKTAY SARAL’DAN BURSA İÇİN DUA

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAY OFİSİ AÇILDI: “BU OFİS MİLLETİN OFİSİDİR!

ABDULLAH GÜL: DÜNYA HİÇ GÖRÜLMEDİĞİ KADAR TEHLİKELİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

BURSA’DA ORMAN YANGINI BÜYÜYOR: KESTEL VE GÜRSU ALEVLERLE MÜCADELE EDİYOR!

ADLİ TIP'TAN MEHMET MURAT ÇALIK AÇIKLAMASI

İSKENDERUN’DA ŞEHİT OLAN İKİ ASKER İÇİN SİYASİLERDEN SERT TEPKİ

KARABÜK'TE 4 GÜNDÜR SÜREN YANGIN KÖYLERE YAKLAŞTI: YOĞUN MÜDAHALE SÜRÜYOR

İMRALI HEYETİNDEN ÖCALAN GÖRÜŞMESİ SONRASI AÇIKLAMA: "KOMİSYON" VURGUSU

ANTALYA'DAKİ ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYOR

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE RÜŞVET SORUŞTURMASINDA İKİNCİ DALGA: İKİ İSİM TUTUKLANDI

ÖCALAN’IN İMRALI’DA SOLUNA OTURTTUĞU İSİM TAHLİYE OLDU

CUMA VAAZINDA FAİZ İSYANI: CEMAATTEN BİR KİŞİ MİNBERE ÇIKTI

BAKAN TUNÇ:25 BİN HAKİM VE SAVCIYA TÖHMET ALTINDA BIRAKMAK HUKUKA AYKIRIDIR”

MSB’DEN AÇIKLAMA: İSKENDERUN’DA YÜKSEK ATEŞ NEDENİYLE İKİ ASKER ŞEHİT

MANSUR YAVAŞ: DODURGA MAHALLESİ’NDE RANTA DAYALI İMAR PLANLARI MAHKEMEDE KAYBEDİLDİ

ERDOĞAN:“PUTİN VE TRUMP’I İSTANBUL’DA BİR ARAYA GETİRMEK İSTİYORUM”

FRANSA'DA YARGITAY'DAN "BEŞAR ESAD" KARARI

ABDURRAHMAN TUTDERE'NİN EV HAPSİ KARARI KALDIRILDI

AYŞE TOKYAZ CİNAYETİ SORUŞTURMASI: 4 POLİS VE 1 GÜVENLİK AMİRİ TUTUKLANDI

LÜBNANLI DEVRİMCİ CORC ABDULLAH SERBEST BIRAKILDI

BAKIRKÖY MİTİNGİ OPERASYONU: 10 TİP'Lİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ

ARINÇ’TAN ÇALIK’A HASTANE ZİYARETİ: ÇALIK PIRLANTA GİBİ İNSAN

DİYARBAKIR'DA PETROL KUYUSUNDA PATLAMA: 2'Sİ AĞIR 7 İŞÇİ YARALI

TİP’E BAKIRKÖY MİTİNGİ OPERASYONU: PARTİ YÖNETİCİLERİ VE ÜYELERİ GÖZALTINA ALINDI

Yükleniyor


REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

ÖNTÜRK SAĞLIKÇILARLA BULUŞTU

  • Pazar 38.9 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.6 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Salı 33.7 ° / 20.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2