SEKİZ KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ

İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

SAĞLIK 19.10.2019 10:54:34 0
SEKİZ KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ

İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Türk Kadınlar Birliği İskenderun Şubesi Üyelerinin katılımıyla, İskenderun Gelişim Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda; sekizde bir oran ile kadınlarda en yaygın görülen kanser tipinin meme kanseri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, 20 yaşından sonra her kadının meme taraması yaptırması gerektiğini ifade etti. 
“Çağın en yaygın hastalığı; meme kanseri”
Meme kanserinin belirtileri hakkında açıklamada bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Nursal, “Meme kanseri, kadınlarda görülen en yaygın kanserdir ve çoğunlukla memenin süt üreten dokusundan kaynaklanmaktadır. Her sekiz kadından biri, meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oranı değiştirme şansımız olmadığı için de, erken tanı çok önemlidir. El ile hissedilen kitle, meme derisi veya başında çekilme, deride kalınlaşma, kanlı meme başı akıntısı başlıca kanser belirtileridir. Birinci derece kadın akrabalarında meme kanseri olması, erken yaşta adet görme, geç menopoz, doğum yapmama, emzirmeme, sekizde bir oran riskini daha da arttırmaktadır. Birey, erken tanı ile meme kanserine yakalanmışsa, tedavide başarı şansı yüzde 95’in üzerindedir. Bu nedenle erken yakalamak için düzenli kontroller ve tarama önemlidir” açıklamasında bulundu.

“Her kadın kendi kendine muayeneyi öğrenmeli”
Konuşmasında erken tanının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Erken tanı için; doktor muayenesi ve 40 yaşından sonra mamografi önemlidir. Hiçbir şikâyet olmasa bile 16 yaşından itibaren, adet kanaması bittikten üç ile beş gün sonra kendi kendine muayene ve 20 yaşından sonra her sene doktor muayenesi, 40 yaşından sonra her sene mamografiyi önermekteyiz. Kendi kendine muayene; aydınlık bir odada, ayna karşısında sadece parmak uçları ile çok bastırmadan yapılır. Meme başı dâhil, tüm meme dokusu dairesel hareketler ile değerlendirilir. Ayrıca koltuk altını da kontrol etmek gerekir. Amacımız; erken dönemde kanseri yakalayabilmektir. Böylece tedavi etme şansımız artmaktadır” dedi.

“Biyopsi kansere neden olmaz”
Toplantıda; biyopsi veya kitleye yapılacak herhangi bir işlemin, kansere yol açmayacağını ve kanserse de yayılmasına neden olmayacağını belirten Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Meme kanserinde tanı, biyopsi ile konur. İğne biyopsisi, en çok tercih ettiğimiz yöntemdir. Herhangi bir kitleye biyopsi yapılması, muayene edilmesi o kitleyi kansere çevirmez. Ya da kanserse bile yayılmasına neden olmaz. Sırf ya bir şey çıkarsa korkusuyla doktor ve düzenli muayenelerden kaçmayın” şeklinde konuştu. 
Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtladı ve katılımcılara karanfil takdim etti. Türk Kadınlar Birliği İskenderun Şube Başkanı Canan Gencer de düzenlenen programdan ötürü Gelişim Hastanesi’ne ve Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal’a teşekkürlerini sundu.   

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10945,49%0,28
  • DOLAR

    42,42% -0,03
  • EURO

    49,32% 0,24
  • GRAM ALTIN

    5667,69% -0,25
  • Ç. ALTIN

    9240,28% -0,01

BAKAN TUNÇ'TAN FATİH ALTAYLI AÇIKLAMASI

11. YARGI PAKETİ KAPIDA: BANKA HESAPLARINA 48 SAATLİK ‘ASKI’, HATLARA SIKI TAKİP, CEZALARA SERT AYAR

AVUKATI AÇIKLADI: ÖCALAN’IN KOŞULLARI YENİDEN DÜZENLENDİ!

PAPA 14. LEO İLK YURT DIŞI ZİYARETİNDE TÜRKİYE'DE: ANKARA, İSTANBUL VE İZNİK'E GİDECEK

ANKARA’YI KARIŞTIRAN İDDİA: GÖKÇEKLER MÜFETTİŞLERLE KULİS YAPTI, YAVAŞ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

AKP’NİN ‘KAYITSIZ ŞARTSIZ İMRALI’ OPERASYONU: ÖZEL HER ŞEYİ ANLATTI!

“TUTUKLAMALAR SÜRÜYOR, TEPKİLER BÜYÜYOR: KENT UZLAŞISI DAVASINDA ÇAĞLAYAN’DA ARBEDE!

DÜNYA GÖZÜNÜ TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ: PAPA 14. LEO ÇOK KATMANLI BİR ZİYARET İÇİN ÜLKEDE

ÖZEL’DEN KILIÇDAROĞLU’NA NET YANIT: CHP İMAMOĞLU’NUN ÜZERİNE BETON DÖKMEZ!

2026 TARİFESİ KABARIK! HARÇLAR, VERGİLER, ÜCRETLER TEK TEK UÇUYOR

İSKENDERUN’DA 25 KASIM MESAJI: KADINA ŞİDDET TOPLUMUN ÇÖKÜŞÜDÜR!

EGE'DE 4,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

İSRAİL SURİYE SINIRINI AŞTI: TANKLARLA KÖYLERE GİRDİ, KONTROL NOKTALARI KURDU

MUĞLA SEYDİKEMER’DE ŞÜPHELİ ZEHİRLENME: BİR KARDEŞ ÖLDÜ, İKİ ÇOCUK YOĞUN BAKIMDA

İMRALI GÖRÜŞMESİ GÜNDEMİN ZİRVESİNE OTURDU: MGK 7 MADDELİK BİLDİRİ YAYINLADI!

“ATATÜRK’ÜN ASKERLERİYİZ SLOGANI YİNE KRİZ YARATTI: BAKAN GÜLER’İN SAVUNMASI TEPKİ ÇEKTİ”

AKP'Lİ İSİM FATİH ALTAYLI KARARINA İSYAN ETTİ

KAAN TANGÖZE’NİN ŞARKISI İKTİDAR CEPHESİNDE DEPREM YARATTI: ÜNİVERSİTE SORUŞTURMA BAŞLATTI!

MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN’DEN ARA TATİLİ KALDIRMA SİNYALİ.

FATİH ALTAYLI İKİNCİ KEZ HAKİM KARŞISINDA: KARAR ÇIKMASI BEKLENİYOR

ŞİDDET, YOKSULLUK, CEZASIZLIK… KADINLAR HESAP SORMAK İÇİN TÜRKİYE’Yİ AYAĞA KALDIRDI!

BÖCEK’TEN KRİTİK HABER! CEZAEVİNDEN SABAH 07.00’DE AMBULANSLA ÇIKARILDI!

YAVAŞ SESSİZLİĞİNİ BOZDU: GENÇLERE ÇORBA VERMEK SUÇ MU OLDU?

SAADET–DEVA–GELECEK–YRP BİRLEŞMESİ MASADA! DAVUTOĞLU: ‘SEÇİMDEN ÖNCE BİTİRELİM

“CHP’NİN İMRALI RESTİ SİYASETİ SARSTI! İLK ANKETTE TOPLUMDAN ÇARPICI DESTEK

AKIN GÜRLEK'TEN "AHTAPOTUN KOLLARI" VE ETİ MADEN AÇIKLAMASI

RÜŞVETTEN 5 YIL CEZA VERİLEN BİNBAŞI: ÜLKÜCÜYÜM, BAHÇELİ VE ERDOĞAN’IN HAYRANIYIM

İMRALI MASASI SESSİZ KURULDU: ZİYARET NEDEN SAKLANDI?

KILIÇDAROĞLU: BEN NE DEDİM Kİ? BU LİNCİ ANLAMIYORUM!

DEVA’DA İMRALI DEPREMİ: AKSOY KARARA İSYAN EDİP GİTTİ!

Yükleniyor


ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

  • Cuma 20.9 ° / 9.4 ° false
  • Cumartesi 21.7 ° / 10.6 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 13 9 0 4 18 31
3.TRABZONSPOR A.Ş. 13 8 1 4 11 28
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 13 6 1 6 7 24
5.GÖZTEPE A.Ş. 13 6 2 5 9 23
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 13 6 4 3 5 21
8.CORENDON ALANYASPOR 13 3 4 6 -1 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 13 4 6 3 -2 15
10.KOCAELİSPOR 13 4 6 3 -4 15
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 13 3 5 5 -5 14
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 13 4 7 2 -10 14
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 13 3 6 4 1 13
14.KASIMPAŞA A.Ş. 13 3 6 4 -5 13
15.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8