MEVSİM GEÇİŞLERİ ÇOCUKLARINIZI HASTA ETMESİN!

Sonbahar mevsiminin başlaması ile hava ısısındaki düşmelerin, vücudun hastalıklara karşı direncini azalttığını ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, ayrıca doğru beslenme

SAĞLIK 3.11.2020 14:07:44 0
MEVSİM GEÇİŞLERİ ÇOCUKLARINIZI HASTA ETMESİN!

Bebekler ve çocukların, özellikle mevsim geçişlerinde enfeksiyonlara kolay ve sık yakalandığını ve beslenmenin hastalıklardan korunma ve iyileşme üzerinde son derece önemli etkilerinin olduğunu belirten Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Bebeklerin güçlü bir savunma sisteminin olması için, sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için; anne sütüyle iyi ve dengeli beslenmeli, hijyen kurallarına da dikkat edilmelidir. Bunların yanında bebeğin aşılanmasının ihmal edilmemesi, iyi bir uyku uyuması ve dinlenmesi sağlanmalı, mutlu-huzurlu yaşam ve sağlıklı çevre koşullarına önem verilmesi gerekir” dedi. 
“Virüslere Karşı Bu Vitaminleri İhmal Etmeyin”
Bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Bağışıklık sistemini güçlendiren C Vitamini, iyi bir antioksidan ve iyi bir enfeksiyon savardır. Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızıbiber, maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler, en güçlü C vitamini kaynaklarıdır. Çinko; bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için, ana ve ara öğünlerinizde; hindi eti, kuru baklagiller, deniz ürünleri, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar, proteinin en iyi kaynaklarıdır. B12 vitamini eksikliği; sinir sistemi harabiyetine, depresyona, unutkanlığa ve öğrenmede güçlüğe sebep olabilir. Yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi besinlerde yoğun olarak B12 bulunur. Omega-3, bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunur. Sonbahar, balıkların bollaştığı dönemdir. Dolayısıyla haftada 2-3 gün balık tüketimi, günlük omega 3 gereksinimini karşılayacaktır. Eğer balık yenilmiyorsa, mutlaka hap şeklinde takviye alınmalıdır. D vitamini, vücutta en çok eksikliği hissedilen vitaminlerin başında geliyor. D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalıklara davetiye çıkarıyor. D vitaminin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber; somon, yumurta, süt de d vitamininden zengin besinlerdir. Sonbahar aylarında bağışıklık sistemi başta olmak üzere, vücuttaki toksin atımını hızlandırmak ve metabolizmanın çalışması içim su vazgeçilmezdir” açıklamasında bulundu. 

“Düzenli Uyku Güçlü Bağışıklık İçin Şart”
Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli ve yeterli uykunun şart olduğunu belirten Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Düzenli ve yeterli uyku, ruhsal ve fiziksel sağlığı korur. Çocuklarda ve bebeklerde en çok zorlanılan konulardan biri de giyim. Acaba yeterince giydirdim mi, üşüyor mu endişesi taşıyan ebeveynlere önerimiz, bebekleri kendinizden bir kat fazla giydirebilirsiniz. Her çocuğun aktivitesi değişiklik gösterir. Her çocuğun metabolizması bir olmadığı için, çok giydirip ısı dengesizliği yaratmak, hastalığa davetiye çıkarabilir. Paketlenmiş uzun raf ömrü olan gıdaların tüketilmesi zararlıdır. Son olarak kış mevsimi öncesi çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlü tutmak için D vitamini demir ve çinko düzeylerini kontrol ettirmeleri eksiklik varsa tedavi edilmelidir” dedi. 

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14068,56%0,29
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,50% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5975,92% -0,28
  • Ç. ALTIN

    9950,07% 0,00

MEHMET AKİF ERSOY’UN “ETKİN PİŞMANLIK” İFADESİ ORTAYA ÇIKTI: UYUŞTURUCU KULLANDIĞINI İTİRAF ETTİ, TAHLİYE EDİLMEDİ

CUMHURBAŞKANI KARARIYLA GELDİ: 2026’DA MTV VE DAMGA VERGİSİ ZAMLI

ERDOĞAN’DAN YENİ YIL MESAJINDA “SÜREÇ” VURGUSU: PKK’NİN FESİH SÜRECİ GÜNDEMDE

İSTANBUL’DA TERÖR ALARMI: IŞİD BAĞLANTILI 29 ŞÜPHELİ YAKALANDI

GÜLBEN ERGEN’DEN MUSTAFA DESTİCİ’YE SERT YANIT: “BEN KİN TUTMUYORUM, AVUKAT TUTUYORUM”

SARAY’DAN DEAŞ İDDİALARINA DEZENFORMASYON YANITI

MEHMET AKİF ERSOY YENİDEN ADLİYEDE: EK İFADESİ ALINIYOR

ABD’DEN TÜRKİYE’YE DEPREM UYARISI: BÜYÜKELÇİLİK VATANDAŞLARINA TALİMAT YAYINLADI

UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA ÇARPICI BEYANLAR: ÇAĞLI’DAN ERSOY HAKKINDA İDDİALAR

VEYİS ATEŞ VE TANER ÇAĞLI TUTUKLANDI

KADIKÖY’DE SİLAHLI SALDIRI: FENERBAHÇE TRİBÜN LİDERİ İBRAHİM GÜMÜŞTEKİN HASTANEYE KALDIRILDI

2025: YORGUN BİR ÜLKENİN AYNASI

YALOVA’DA IŞİD OPERASYONU, YARGI KARARI VE ŞEHİTLER: BERAATİN ARDINDAN GELEN KATLİAM

FATİH ALTAYLI HAKKINDA TAHLİYE KARARI

YALOVA’DA IŞİD OPERASYONU ÇATIŞMAYA DÖNDÜ: 3 POLİS ŞEHİT, RTÜK YAYIN YASAĞI GETİRDİ

BAYRAMPAŞA’NIN SEÇİLMİŞ BAŞKANI HASAN MUTLU: “BU BİR ÇÖKME OPERASYONUDUR”

ANKARA KULİSLERİ KAYNIYOR: ERDOĞAN ÜZERLERİNİ TEK TEK ÇİZİYOR

ÖZEL’DEN İKTİDARA SERT UYARI: YAVAŞ’A DOKUNAN ANADOLU’YU KARŞISINDA BULUR

İKTİDAR MEDYASI BİRBİRİNE GİRDİ: CEM KÜÇÜK’TEN HANDE FIRAT’A SERT SÖZLER

 KAYYUM YÖNETİMİNİN YILBAŞI FATURASI: AKADEMİSYENLERDEN SESSİZ AMA NET PROTESTO

MHP: SDG HÂLÂ TEHDİT, TÜRKİYE GEREĞİNİ YAPACAK

 SURİYE YENİ KRİZİN EŞİĞİNDE: ALEVİ PROTESTOLARI SOKAK ÇATIŞMASINA DÖNÜŞTÜ

HATAY BAROSU 82 YAŞINDA: “SAVUNMA SUSTURULURSA YURTTAŞIN SESİ KESİLİR”

ÖZGÜR ÖZEL’DEN İHA ÇIKIŞI: “ERDOĞAN’DAN İKİ SAAT BOYUNCA TALİMAT GELMEDİ”

İSTANBUL MERKEZLİ UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA TANINMIŞ İSİMLERE GÖZALTI DALGASI

HATAY’DA DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: BAHÇELİ ERDOĞAN VE KURUM’U TARİHLE KONUŞTURDU

İŞ DÜNYASINDAN SOSYAL MEDYAYA: DÖRT İLDEKİ OPERASYONDA ÇARPICI TABLO

İKTİDAR MEDYASINDA İŞLER KARIŞTI! AHMET HAKAN BUGÜN DE YAZDI

BAYRAMPAŞA DOSYASINDA KRİTİK GELİŞME: İBB’DEN ÜST DÜZEY İSİM GÖZALTINDA

KABİNEDE DEĞİŞİM HAZIRLIĞI: ERDOĞAN SAHADA KARŞILIĞI OLAN İSİMLER İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Yükleniyor


HASTALAR ÇARESİZ: KAMU RANDEVUSU AYLAR SONRA, ÖZEL FİYATLARI EL YAKIYOR

ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

  • Çarşamba 2.4 ° / -1.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Perşembe 4.3 ° / -4.4 ° Puslu
  • Cuma 1.8 ° / -7.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9