KARIN AĞRISININ EN SIK SEBEPLERİNDEN BİRİ ‘MİDE ÜLSERİ’

Yaşam kalitesini düşüren bir mide rahatsızlığı olan ülser hakkında bilgilendirmede bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Yılmaz, ülserin tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlı

SAĞLIK 15.09.2021 15:48:18 0
KARIN AĞRISININ EN SIK SEBEPLERİNDEN BİRİ ‘MİDE ÜLSERİ’

Yaşam kalitesini düşüren bir mide rahatsızlığı olan ülser hakkında bilgilendirmede bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Yılmaz, ülserin tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını ifade etti. 
Ülser nedir?
Karın ağrısının en sık nedeninin ülser olduğunu belirten Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Ülser, mide veya onikiparmak barsağının; mide asidi, pepsin, bakteri ve ilaçlara bağlı gelişen doku kaybıdır. Midede belli hücrelerden salgılanan asit, normal koşullar altında midenin kendisine zarar vermez. Bunun nedeni, mide yüzeyini sıvayan bikarbonat ve mukus tabakasıdır ve bu tabaka asidin ve diğer zararlı etkenlerin mide yüzeyine temasını, dolayısıyla hasar oluşturmasını engellemektedir. Bu savunma kalkanını olumsuz etkileyen durumlar, ülsere yatkınlık oluşturur. Diğer deyimle peptik ülser olarak da adlandırılan hastalık, toplumda en sık karşılaşılan tablolardan biridir. Peptik ülsere hemen, her yaşta rastlanabilirse de 20 yaşından önce nadirdir. Yirmi yaşından itibaren sıklığı devamlı olarak artar, 50 yaş civarında en yüksek seviyeyi bulur. İnce barsağın 25 santimetre kadar olan ilk bölümüne ‘onikiparmak barsağı’ denir. Halk arasında ‘mide’ ülseri’ olarak kullanılan tabir; hem mide, hem de onikiparmak barsağı ülserini kapsar. Onikiparmak barsağı ülserine mide ülserinden daha sık karşılaşılır” açıklamasında bulundu. 
“AĞRI KESİCİLER ÜLSER NEDENİ”
Tüm dünyada ülser gelişimini etkileyen ve ülsere neden olan en sık etkenlerin başında ağrı kesici kullanımı ve Helicobacter pylori adlı mikrop olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Ağrı kesici olarak kullanılan hemen tüm ilaçlar, mide-barsak sisteminde ülser gelişimine neden olabilmektedir. Bu ilaçlar, mide-barsak yüzeyinde önemli değişiklikler yaparak savunma mekanizmalarını yok etmekte ve ülser oluşturabilmektedir. Ülkemizde toplum kaynaklı çalışmalarda bu enfeksiyonun yüzde 80’den fazla insanda kolonize olduğu bilinmektedir. Bu bakteri enfekte olan bireylerde mide mukus tabakası altında yaşamını sürmekte ve salgıladığı bazı maddelerle ülser gelişimine neden olmaktadır. Mide ülseri yanında mide kanseri gelişimini de riske edebilmektedir. Klinik pratikte sık karşılaştığımız bu enfeksiyon ajanının kimlerde tedavi hedefi olması gerektiği bilimsel kriterlere dahildir. Mide-barsak ülseri olan kişilerde bu bakteri mutlaka tedavi edilmelidir” dedi. 
Ülserin belirtileri nelerdir?
Ülserde en sık görülen belirtilerden söz eden Prof. Dr. Yılmaz, “Ülser hastalarında ana şikâyet karın üst-orta bölgesinde kemirici ağrıdır. Ağrı genellikle açlıkta artar. Şiddetli olgularda gece uykudan uyandırır. Şişkinlik, bulantı ve zaman zaman kusmalar eşlik edebilir. İştah değişikliği yaparak kilo kaybına yol açabilir. Ülser delinmesi olan olgularda karın zarı iltihabı, kanamalı ülserlerde ağızdan kanlı kusma ve dışkıda siyahlaşma görülebilir” şeklinde konuştu. 
Ülserin tanısı nasıl konulur?
Mide-barsak ülseri tanısında en önemli adımın, ayrıntılı şikâyet öyküsü almak olduğunu belirten Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Bu hastalarda ilk şikâyet, karnın üst kısmında şimşek çakar gibi aniden başlayan ve bütün karna yayılan çok şiddetli ağrıdır. Soğuk ter, nabızda hızlanma, solukluk, kabızlık, bazen bulantı-kusma vardır. Çok nadir görülür. Muayenede bütün karında tahta gibi bir sertlik vardır. Ülserin gidişi esnasında belirtilerdeki şiddetlenme ve değişmeyle tıbbi tedaviye direnç hallerinde bu tür delinmeyi düşünmek gerekir. Diğer bir komplikasyon olan mide çıkışı tıkanıklığı, genellikle onikiparmak barsağı ülserlerinde rastlanılan bir durumdur. Nadiren mide çıkış yolu ülserlerinde de gelişebilir. Bu hastalarda şiddetli bulantı ve kusmalar olur. Endoskopik veya cerrahi yöntemler tıkanıklığı açmada yararlı yaklaşımlardır” dedi.  
Mide ülserinde tedavi nasıl olur?
Ülser tedavisinde; aktif ülser tedavisi ve yeni ülser oluşumunun önlenmesi olarak iki aşama olduğunu belirten Prof. Dr. Şerif Yılmaz, “Mide-barsak ülseri tedavisi belli aşamaları olan zahmetli ve sabır isteyen bir durumdur. Ülserin iyileşmesini sağlamak için mideyi vücut beslenmesini bozmayacak şekilde dinlendirmek önemlidir. Bunu sağlamak için fiziksel ve ruhsal istirahat, uygun bir beslenme tarzı tavsiye edilir. Kısa aralıklı olarak küçük porsiyonlar halinde yemek ve mide salgısını uyarıcı gıdalar tüketmemek diyetin esasını oluşturur. Süt, gıda değeri yönünden olduğu kadar tahriş edici olmayışı da ülser tedavisinde önemlidir. Hasta tarafından dokunduğu bildirilen yiyecekler alınmayarak, serbest, zararsız bir diyet uygulanmalıdır. Bu arada et suyu, baharat, kızartmalar, turşular yasaklanmalı, kahve, alkol ve sigara kesilmeli veya mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Sigaranın zararları üzerinde ısrarla durulmalı ve hastaya anlatılmalıdır. Bu arada ülseri tetikledikleri ve kanamaya yol açabildiklerinden kortikosteroid, aspirin ve diğer ağrı kesiciler kesinlikle kullandırılmamalıdır” dedi. 


 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10581,05%-0,93
  • DOLAR

    32,89% 0,05
  • EURO

    35,15% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2428,03% -0,96
  • Ç. ALTIN

    3961,66% -0,62

ÖZEL'DEN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA YANIT

ERDOĞAN’DAN MUHALEFETE SERT MESAJLAR…

ERDOĞAN'DAN MUHABİRE: BU OJELER NE, RÜYADA MIYIM?

Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu: Öğretmene şiddete ceza, Milli Eğitim Akademisi, öğretmenlikte kariyer

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ ORTAK BİLDİRİSİNDEN PATRİKHANE İSMİ ANKARA'NIN TEPKİSİ ÜZERİNE ÇIKARILDI, FİDAN TOPLANTIDAN AYRILDI

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi

Meteoroloji'den "serinleten" açıklama: Cuma gününden itibaren sıcaklıklar mevsim normallerine inecek

CHP Hatay Milletvekili Güzelmansur: "Deprem, depremzede illerin sorunları AKP'nin umurunda değil"

DEM Parti'den kayyım uygulamasının kaldırılması ve yerine kayyım atanan belediye başkanlarının göreve iadesi için kanun teklifi

Saadet Partisi'nin 30 Haziran'da yapacağı olağanüstü kongreyi iptal etti...

OĞLUNUN VERGİ ÖDEMEDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ: SOYLU'DAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

MECLİS’TE ‘ŞEREFSİZ’ GERİLİMİ!

İMAMOĞLU BİLMECESİ! BİRBİRİNDEN FARKLI İKİ AÇIKLAMA…

ÜLKÜ OCAKLARI İSTANBUL İL BAŞKANI AYŞE ATEŞ’İ HEDEF ALDI!

VOLKAN DEMİREL'İN ACI GÜNÜ

İHRAÇ EDİLEN HAKİMİN WHATSAPP KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI! ‘ARAP BÜYÜCÜ’ DETAYI

2024 Avrupa Şampiyonası’nda İngiltere ve Danimarka son 16 turunda

TCMB'nin faaliyet izni kararları Resmi Gazete'de

AKOM'dan orman yangını uyarısı: Risk yüksek

Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye üyelik müzakereleri başladı

SİNAN OĞAN'IN SEÇİM SONRASI MAL VARLIĞINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

BAHÇELİ RAHATSIZLANDI, MHP’Lİ BAŞKAN GÖRÜNTÜ ALMAK İSTEYEN GAZETECİLERİ AZARLADI

ALTAN’DAN GREVDEKİ YOLBULAN EMEKÇİLERİNE DESTEK…

YÜKSELİŞ KOLEJİNDE ERASMUS FIRTINASI DEVAM EDİYOR!

HBB, VATANDAŞ SAĞLIĞINI ÖN PLANDA TUTAN DENETİMLERİ ARTTIRDI

Akaryakıta gelen zamlara tepki gösteren Kadirlili vatandaş: "Eski günlere geri döneceğiz, bir at arabası alacağız"

Diyarbakırlı sanayicilerden emekliye ayrılan Diyarbakır Valisi’ne tepki

Tülay Hatimoğulları: "Arkadaşlarımızın ikinci etap Kobani kumpas davasında serbest bırakılması gerekiyor"

HÜDA-PAR: Hükümetin duyarsızlığı yüzünden halkın öfkesi siyonizmin destekçisi firmalara yönlenmektedir

Hakan Fidan, Türkiye-Romanya-Polonya Üçlü İşbirliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı için yarın Varşova'ya gidiyor

Yükleniyor


ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

ÖNTÜRK SAĞLIKÇILARLA BULUŞTU

UYUZ HASTALIĞI, BELİRTİLERİ VE UYUZDAN KORUNMA YOLLARI

STRES, GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISINA NEDEN OLUYOR

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK SİNİR SIKIŞMASI YAPIYOR

AMELİYAT MI? STENT Mİ? İLAÇ TEDAVİSİ Mİ?

‘KARPAL TÜNEL’ SENDROMUNA DİKKAT!

  • Çarşamba 35.7 ° / 20.1 ° Güneşli
  • Perşembe 36.1 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Cuma 34.6 ° / 20.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16