ÇOCUKLARDA BAHAR ALERJİSİ KAPIDA!

ÇOCUKLARDA BAHAR ALERJİSİ KAPIDA!

Bahar mevsimi ile birlikte alerjik hastalıklarda artış görüldüğünü belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Kır, özellikle bu mevsimde astımdan korunmanın önemini vurgulayarak, astımı

Bahar mevsimi ile birlikte alerjik hastalıklarda artış görüldüğünü belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Kır, özellikle bu mevsimde astımdan korunmanın önemini vurgulayarak, astımı olan çocukların tedavisinin aksatılmaması gerektiğini ifade etti. 

Alerjik hastalığı arttıran durumlar hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Gözde Kır, “Bahar mevsiminin gelmesi ile beraber alerjik hastalıklarda artıyor. Alerji ile birlikte üst ve alt solunum yollarına ait bulgular görülebiliyor, bunlardan en sık görüleni alerjik nezle olup bu hastalıkta arka arkaya sürekli hapşırmalar, sulu burun akıntısı, kaşıntısı ve beraberinde gözlerde sulanma ve kaşıntı olabiliyor.

Bu bulgulara bezen göğüste hırıltı sesi ve nefes darlığı eklendiğinde artık astım diyoruz. Hava kirliliği, evdekilerin sigara kullanması, ailede alerjik hastalık bulunması, ailenin ilk çocuğu olma gibi nedenler çocuktaki alerjik hastalığı artırmaktadır. Alerjik hastalıklarda Uyku, okul performansı, iştah ve hayat kalitesi etkilenir. Dikkat dağınıklığına neden olabilir. Bu durumda mutlaka hekime başvurmak gereklidir.

Hastalığın tanısı ve tedavisi; hem çocuğun rahatlaması, hem de ileride gelişebilecek astım ve KOAH hastalıklarının önlenebilmesi açısından çok önemlidir. Bunun için kullanılan ilaçlar hastalığı tam geçirmese bile, kontrol altına almakta yardımcıdır” açıklamasında bulundu. Çocukları bahar alerjisinden korumak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Gözde Kır, “Çocuğunuza yünlü ve tüylü giyseler giydirmeyin.

Özellikle astım tanısı konmuşsa, çocuğunuza grip aşısı yaptırmanız korunmada etkili olabiliyor. Çocuğunuz alerjikse, evin içinde nem oranını azaltmaya yönelik önlemler alın. Evdeki nem oranının yüzde 50’nin altında olmasına dikkat edin.

Evde duvarlarda ve özellikle banyoda akan ya da kabaran yerleri onarın. Ev içinde çiçek varsa, çiçek diplerinde küf olup olmadığını kontrol edin. Çocuğunuzda ev tozu alerjisi varsa, yatak odasındaki halıyı kaldırın.

Çok fazla eşya, baza, büyük giysi dolabı ve yüklü bir kitaplık bulundurmayın, battaniye kullanmayın. Çünkü bu tip eşyalar ister istemez toz barındırıyor ve alerjileri tetikleyebiliyor. En önemlisi sigara içmeyin” uyarısında bulundu.