ÇOCUKLAR NEDEN SIK HASTALANIR?

ÇOCUKLAR NEDEN SIK HASTALANIR?

İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Kır, sık ateşlenen, enfeksiyon sorunu yaşayan çocukların mutlaka bağışıklık sistemine baktırılması konusunda ailelere uyarıda bulundu. 

Çocukların bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemiş olduğu için yetişkinlere göre daha sık hastalandıklarını ifade eden Uzm. Dr. Gözde Kır, “Kış mevsimiyle birlikte, çocuklarda hastalanma oranı artıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri; kreş ve okul ortamlarında hastalıkların çocuklara solunum yolu ile bulaşmasıdır.

Bir çocuğun çok hastalanması demek, bağışıklığı düşük demek değildir. Bir yıl içerisinde; bört veya daha fazla kulak enfeksiyonu, iki veya daha fazla ağır sinüzit veya zatürre geçirmesi, iki ay veya daha uzun süre antibiyotik kullanmasına rağmen enfeksiyonun düzelmemesi, kilo alamama ve büyüme geriliği, tekrarlayan cilt ve organ apseleri, ağızda kalıcı pamukçuk ve ciltte mantar enfeksiyonu, enfeksiyon tedavisi için her seferinde antibiyotik kullanma gereksinimi, derin doku ve organlarda yaygın enfeksiyon geçirilmesi durumlarında, bağışıklık sistemi hastalıklarının mutlaka araştırılması gerekir.

Ancak sık hastalanan çocuklarda kansızlık, D vitamini eksikliği, geniz eti, bademcik büyüklüğü, reflü ve alerjik hastalıkların olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Ayrıca çocuğun yeterince dengeli beslenememesi ve beslenme yetersizliği, evde sigara içilmesi, kreş ve anaokulun fiziki şartları sık hastalanmaya sebebiyet veren faktörlerdir. Sık tekrarlayan hastalık durumunda aileler mutlaka uzman bir hekime başvurarak, gerekli testleri yaptırmalıdır” açıklamasında bulundu.