Sağlık Bakanlığı önünde Göktuğ isimli vatandaş SMA hastası bir çocuğu olduğunu, çaresiz kaldığını belirterek kendisini benzinle yakmak istedi, yakınları vazgeçirmeye çalıştı.
Sağlık Bakanlığı önünde Göktuğ isimli vatandaş SMA hastası bir çocuğu olduğunu, çaresiz kaldığını belirterek kendisini benzinle yakmak istedi, yakınları vazgeçirmeye çalıştı. Göktuğ, Bakan Fahrettin Koca ile görüşmek istedi. Göktuğ'nun eylemi sürüyor.
“Sağlık Bakanı Koca buraya gelecek” dediği iddia edilen SMA hastası bir çocuğun babası olduğu öğrenilen vatandaş, elinde benzin dolu bir şişe ile Sağlık Bakanlığının Bilkent Merkez Bina Yerleşkesi önünde eylem yaptı.
Çevrede bulunan kişilerin sakinleştirmeye çalıştırdığı vatandaş ise “benim çocuğum SMA hastası, orada can çekişiyor, yaklaşmayın” ifadesini kullandı.Polis ekipleri tarafından kısa sürede ikna edilen kişi olay yerinden uzaklaştırırken akıllara 2 gün önce ambulans şoförünün Sağlık Bakanlığı önünde yaptığı eylem geldi.
Ambulans şoförü Sağlık Bakanlığı önüne çektiği ambulansın kapılarını kilitleyerek içerideki oksijen tüplerini açtığını belirtmiş, Bakan Koca’nın yanına gelmesini talep etmişti. Kısa sürede Bakan Yardımcısı Tolga Bey ile görüşen ambulans şoförü daha sonra Bakan Koca ile telefonda görüşmüş, ardından yüz yüze görüşerek eylemini sonlandırmıştı.
SMA HASTALIĞI NEDİR?
SMA (Spinal Muskuler Atrofi) omurilikte bulunan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığıdır.
Görülme sıklığı Dünya genelinde 1/10.000, Türkiye'de 1/6.000'dir. Ön boynuz hücrelerinde görülen dejenerasyon nedeni ile; kaslarımızın kontrolünü sağlayan sinirlerin fonksiyonu için gerekli protein üretimi gerçekleştirilemez.
İstemli kaslarda kuvvetsizlik ve erime (atrofi) görülür.
Sinir hücrelerinin işlevini yerine getirememesi; zayıflamaya ve genellikle ölümcül kas güçsüzlüğüne sebep olur. İstemsiz kaslar bu hastalıktan etkilenmez.
SMA hastası bireylerin görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez. Zeka; normal veya normalin üzerindedir.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55