Uygulama için, Bilkent Şehir Hastanesi'nde he bir bölümde 10 oda olmak üzere toplam 70 aşı odası oluşturuldu. ANKA Haber Ajansı bu odaları görüntüledi, uygulama için uzmanından bilgi aldı.Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Bircan Kayaaslan, aşı uygulama odalarındaki işleyişin nasıl olacağını Anka'ya anlattı. Odaların diğer poliklinik ve acil servislerden uzakta özel olarak hazırlandığını belirten Kayaaslan, aşı sonrası yaşanacak olumsuz bir durum içinde acil müdahale odası da ayrıldığını söyledi.
Aşıların önce sağlık personeli ve 65 yaş üstündeki vatandaşlara uygulanacağını vurgulayan Kayaaslan, aşı yaptıracak kişilerin Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-nabız üzerinden aşı hakkı olup olmadığını öğrenebileceğini dile getirdi. Kayaaslan, şöyle konuştu:“İlk etapta Sağlık Personeli aşılanacak ve 65 yaş üstü kommorbidite’si (ek hastalığı olanlar) olan kişiler aşılanacak. Kendileri MHRS ve e-nabız üzerinden aşı hakkı olup olmadığını görebilecek ve eğer aşı hakları varsa bir randevu oluşturacaklar. Randevuyla gelecekler yani. Hastalar içeri randevu sistemi ile geldiği için, randevu sistemi ona göre bir saat belirleyecek ve o saate uygun olarak eğer randevusuna geldiyse aşılamasını yaptıracak. Hastalar yönlendirme personeliyle aşı odalarına getirilecek. Ve kimlik kontrolü yapıldıktan sonra aşılamaları yapılacak. Hastane personeli dışında 65 yaş üstü, daha sonra diğer riskli gruplar da dahil olmak üzere bu kişiler randevuyu ister hastanelerde ister Aile Sağlığı Merkezi’nde oluşturup aşılamalarını istediği kurumda olabilecekler.”
'ODALAR AYRI BİR ALANDA YERLEŞTİRİLMİŞ DURUMDA'
Kayaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Covid ile ilgili mücadelede en önemli etkenlerden bir tanesi olan aşıya kavuşmuş bulunuyoruz. Bununla ilgili aşıların aksama olmadan yapılması ile ilgili planlamalar bir süredir yapılmaktaydı ve bunları tamamlamış bulunuyoruz. Sağlık Bakanlığı Genelgesine göre, 1000 yatağın üzerindeki hastanelerde en az 25 covid aşı polikliniklerinin olması gerekiyor. Bizde hastanemiz olarak bu koşulları sağlamış durumdayız. Bu aşı odaları diğer hastalardan ayrı bir alanda yerleştirilmiş durumda. Odalar merkezi havalandırma sistemi bulunan ve havalandırması yeterli koşullarda olan odalar ve diğer poliklinik odalarından, acil servisten uzakta özel olarak sadece bu aşı için oluşturulmuş odalar.”
'AŞI SONRASI YAŞANACAK BİR OLUMSUZLUK İÇİN MÜDAHALE ODASI DA HAZIRLANDI'
Kayaaslan, aşı uygulamasının nasıl yapılacağını da şöyle anlattı:“Başından itibaren hastalar geldiği andan itibaren özel güvenlik görevlileri ve yönlendirme personelleri tarafından bu odalara yönlendiriliyorlar. Hastalar daha önce randevu alarak geldikleri için, bununla ilgili bir yığılma yaşanmasını beklemiyoruz. Herhangi bir yığılma olması durumunda da sosyal mesafe kurallarına uygun olacak şekilde hastane personeli hastaları yönlendirecek. Öncelikle hastalar aşı odalarına alınacak. Her seferinde tek 1 hasta alınacak.
Bu hastaların daha önceki özgeçmişleriyle ilgili bir anamnez alınacak. Mevcut olan hastalıkları, o anda aşı olmasına engel bir durum söz konusu mu? Aktif bir hastalık geçiriyor mu? Ya da daha öncesinde aşı içeriğinde bulunan bir maddeye yönelik bir alerjisi var mı? Bununla ilgili bilgiler alınacak. Bununla ilgili bir aksilik olmaması durumunda kişiye aşı uygulaması yapılacak. Aşı uygulamasından sonra herhangi bir olumsuz etki olmamasını bekliyoruz, ama olması durumunda hastaya müdahale etmek amacıyla hastanın en az 15 dakika hastanede bulunması planlanıyor. Aşı uygulamaları bir doktor kontrolünde yapılacak. Hastada herhangi bir olumsuzluk olması durumunda hekim tarafından müdahale edilecek.”