PTT’DEN SENDİKA YÖNETİCİSİ AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARINI ELEŞTİRDİĞİ İÇİN İŞTEN ATILDI

PTT, sosyal medyadan PTT’deki ağır çalışma koşullarına tepki gösteren PTT-Sen Genel Merkez Yöneticisi Süleyman Şen’i kod 43’le işten çıkarttı,

GÜNDEM 3.08.2022 21:32:00 0
PTT’DEN SENDİKA YÖNETİCİSİ AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARINI ELEŞTİRDİĞİ İÇİN İŞTEN ATILDI

PTT, sosyal medyadan PTT’deki ağır çalışma koşullarına tepki gösteren PTT-Sen Genel Merkez Yöneticisi Süleyman Şen’i kod 43’le işten çıkarttı, iş akdini fesih bildirimini işçinin savunmasını aldığı günden bir gün önce yaptı. KRT'ye konuşan Şen, "Ben savunmamı  1 Ağustos’ta teslim ettim ancak benim fesih bildirimim 31 Temmuz’du. E siz benden savunmayı niye aldınız o zaman? Soruşturma süreci niye yürüttünüz o zaman?" diyerek duruma isyan etti.

PTT’den sendika yöneticisine Kod 43 damgası: Ağır çalışma koşullarını eleştirdiği için işten atıldı

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) bünyesinde taşeron olarak çalışan işçiler, birçok ilde sefalet sözleşmesine karşı iş bıraktı. Artan enflasyon ve hayat pahalılığına rağmen yapılacak olan yeni sözleşmede işçilerin zam oranları, eski sözleşmede yazılan zam oranından daha az olarak gösterildi. Zam beklerken daha önceki sözleşmede olan ücretlerinin de ellerinden alınmasına tepki gösteren işçiler Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde iş bıraktı.

PTT, sefalet sözleşmesine karşı işçilerin mücadelesiyle gündemdeyken bir başka skandal daha yaşandı. PTT’nin yetkili sendikası PTT-Sen Genel Merkez Yöneticisi ve 2018 yılından beri taşeron PTT işçisi Süleyman Şen,  PTT işçilerinin ağır çalışma koşullarını eleştiren sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek kod 43’le işten çıkarıldı.

SENDİKA YÖNETİCİSİNE KOD 43 DAMGASI

PTT dağıtım işçisinin sırtında 210 gönderi yüküyle dağıtıma çıkartılmasına tepki gösteren Süleyman Şen, Çalışma Bakanlığı, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ve PTT Genel Müdürü Hakan Gülten’i etiketleyerek “Arkadaş PTT’de yeniymiş, 210 tane gönderiyle dağıtıma çıkarılmış. Esnaflardan birisi çekmiş deniyor, video bana yeni ulaştı. Kurumda çalışanları köle mi zannediyorsunuz siz? Bu durum izaha muhtaçtır” paylaşımını yaptı. 22 temmuz tarihinde yapılan bu paylaşımın ardından PTT tarafından hakkında soruşturma başlatıldı ve soruşturma kapsamında savunması alındı. Süleyman Şen, kısa bir süre sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelen kısa mesajla kod 43’le işten çıkarıldığını öğrendi. 

KRT TV’den Sultan Eylem Keleş’e konuşan Şen, yaşadığı süreci şöyle anlattı: 

“Bir sendika yöneticisinin işçinin çalıştığı ağır koşulları paylaşmaktan, bunu duyurmaktan, ilgilileri haberdar etmekten ve bunun önüne geçmeye çalışmaktan daha doğal bir görevi olamaz. Bir işçinin 210 adet gönderiyle dağıtıma çıkarılmasını eleştiremeyen biri sendika yöneticisi olamaz zaten. Ben yapmam gerekeni yaptım.  Bu durumda ceza alması gerekenler o arkadaşı o şekilde dağıtıma çıkartanlar, çıkmasına göz yumanlardır. Onlar bunu yapanlara ceza vermek yerine bunu duyurana, yani bana ceza vermeye çalışıyorlar”

Şen, ‘işçinin işveren yahut aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve istinatlarda bulunması’ durumunda uygulanan, işçinin tazminat ve işsizlik maaşı almasını engelleyen hatta daha sonraki iş yaşamını olumsuz etkileyen kod 43’le işten çıkarılmasına da tepki gösterdi:

“Dağıtıcının görüntüsü mevcut, PTT’nin arşivlerinde bu dağıtıcının listesi de mevcut. Ben oraya ne yazmışım, ne demişim ki asılsız ihbar olmuş, istinat olmuş? Ben kod 43’ün gerektirdiği neyi yapmışım ki beni kod 43’le işten atıyorsunuz?”

PTT ÖNCE İŞTEN ATTI, SONRA İŞÇİDEN SAVUNMA ALDI

Şen’e gelen kısa mesajda yer alan bilgilere göre, PTT’nin bildirdiği iş sözleşmesinin fesih tarihi kendisine açılan soruşturma kapsamında verdiği savunma tarihinden daha önce. İşten atılmasına rağmen savunması alınan ve bundan haberi olmayan Şen, “Ben savunmamı  1 Ağustos’ta teslim ettim ancak benim fesih bildirimim 31 Temmuz’du. E siz benden savunmayı niye aldınız o zaman? Soruşturma süreci niye yürüttünüz o zaman? Zaten benim hakkımda verdiğiniz karar baştan belliymiş sizin. Prosedürlere uydurmak için yapılan bir tiyatroymuş yalnızca” diyerek duruma tepki gösterdi.

PTT’nin daha önce de benzer suçlamalarla sendika yöneticilerini işten çıkardığına ve bunun hem müfettişlerce hem mahkemelerce kanıtlandığına dikkat çeken Şen, amaçlarının sendikal örgütlenmenin engellenmesi olduğunu ifade etti:  “PTT keyfi tutumundan vazgeçmiyor, sürekli istinadsız kodlarla işçileri işten atmaya, yıldırmaya çalışıyorlar. Tek amaçları var; içerideki sendikal örgütlenmeyi kırmaya çalışma”

Şen, hem Sosyal Güvenlik Kurumu’na hem Çalışma Bakanlığı’na çağrıda bulundu:

“SGK’nın işverenin ispatı olmadan bu kodları işleme almamaları gerekiyor. Patronlar kafalarına göre saniyesinde bir kodla bizi işten atıyor. Bu geleceğimizi de etkileyecek bir kod, kod 43’le işten çıkarıldığımı gören işverenler bana iş vermek istemeyecekler. Patronların bu kodları kullanırken ispatla yükümlü olmaları gerekiyor. Çalışma Bakanlığı da sürekli sendikadan, sendikal örgütlenmeden bahsediyor. Devletin kurumu dahi devletin kanunlarını tanımıyorsa bu yasaları çiğniyorsa, keyfi hareket ediyorsa sendikal örgütlenmeden nasıl bahsedebiliriz? Devlet kurumunda bunlar yaşanıyorsa siz tutun ki özel sektörde neler yaşanıyordur. Sorumluların acil bir şekilde soruşturmaya tabii tutulmaları, bu keyfi uygulamadan acil şekilde vazgeçmeleri gerekiyor”

  • BIST 100

    11105,90%0,85
  • DOLAR

    41,59% 0,01
  • EURO

    48,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5190,44% 0,61
  • Ç. ALTIN

    8480,18% 1,46

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

EPİK SANAT TİYATROSU SAMANDAĞ’DA “NAZIM” İLE SAHNE ALDI

KAAN, BOEİNG, HAZIR SORULAR… ERDOĞAN SARAY’DA SIZINTININ İZİNDE

“İSKENDERUN’DA GÜZELLİĞİN EN DOĞRU ADRESİ: BUSE ŞİRİNOĞLU GÜZELLİK MERKEZİ”

DÜNYA BU GELİŞMEYİ KONUŞUYOR: NETENYAHU ÖZÜR DİLEDİ

NEJAT İŞLER’İN OSMAN GÖKÇEK ÇIKIŞI MAGAZİN MUHABİRİYLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜ

“MANSUR YAVAŞ’IN AHTAPOT ŞEMASINDA ŞOK: GÖKÇEK DOSYASININ SAVCISI FETÖ FİRARİSİ”

MUTLAK BUTLAN KRİZİ: KILIÇDAROĞLU’NDAN KAYYUM ÇIKIŞI...

“CEM KÜÇÜK İTİRAF ETTİ: UÇAKTA GAZETECİLİK KRİZİ DERİNLEŞİYOR”

“AKP’DE İSTİFA TSUNAMİSİ: İZMİR’DEN TUNCELİ’YE, ART ARDA AYRILIKLAR”

TURGAY CİNER’E YAKALAMA KARARI: CAN HOLDİNG SORUŞTURMASINDA BÜYÜK OPERASYON

Yükleniyor


GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

  • Perşembe 28.5 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2