Tarih: 19.08.2024 16:21

Özgür Çelik: CHP iktidarında Türkiye’nin nasıl yönetileceğine yönelik bütün politikaları birlikte şekillendirmek istiyoruz

Facebook Twitter Linked-in

 CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Tüzük Kurultayı Çalıştayı’nda; “CHP iktidarında Türkiye’nin nasıl yönetileceğine yönelik bütün politikaları birlikte şekillendirmek, birlikte yönetmek, bunun için de İstanbul’daki tüm paydaşlarımızla ve İstanbul’un tüm kurum kuruluşlarıyla, halkın katılımıyla samimi, sürdürülebilir ilişkileri geliştirmek ve geleceği birlikte şekillendirmek istiyoruz. Bu yönüyle bu toplantıyı önemli bir başlangıç adımı olarak görüyorum” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı; demokrasi, insan hakları ve toplumsal cinsiyet alanında çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla bugün Tüzük Kurultayı Çalıştayı düzenledi. Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan çalıştay, “temsiliyet, yolsuzlukla mücadele, hesap verilebilirlik ve etik, demokratik karar alma yöntemleri, örgütlenme modeli, aday belirleme yöntemleri” şeklinde beş masadan oluşuyor. Her masada bir moderatör eşliğinde tartışmalar yürütülüyor. Buradan çıkacak sonuçlar, 4 Eylül’de Sivas’ta başlayıp Ankara’da devam edecek Tüzük Kurultayı’na rapor olarak sunulacak.

Çalıştayın açılış konuşmalarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik yaptı. “Cumhuriyet Halk Partisi olarak 2023 seçimleri sonrası parti içi değişimi gerçekleştiren 31 Mart seçimlerinde Türkiye’nin birinci partisi olan partinin yöneticileri olarak şimdi bu değişimi derinleştirmek için önümüzdeki Tüzük Kurultayı sürecinde sizlerin değerli katkılarıyla değişimi derinleştirmek ve yol haritamızı birlikte şekillendirmek için bir aradayız” diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dönemin yöneticileri olarak değişimi derinleştirmek, gelecek kuşaklara demokratik, özgür, eşit emekten yana bir ülke bırakmak gibi tarihi bir sorumluluğumuz var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak demokratik ve hakça bir düzenin tesis edildiği bir Türkiye için üç büyük görevimiz olduğunun bilincindeyiz. Parti içi süreçlerle ilgili bu üç büyük görevimizin birincisi demokratik bir parti tüzüğünün, demokratik bir yönetim tarzının ön koşulu olduğu bilinciyle parti içi demokrasinin güçleneceği bir tüzük değişimini gerçekleştirmek. İkinci görevimiz, çağın koşullarına uygun toplumun ihtiyaçlarını önceleyen bir parti programını oluşturmak. Üçüncü büyük görevimiz, sosyal demokrat belediyelerimiz için temel ilkeler programı oluşturmak.”

“İstanbul’un önerilerini Ankara’ya taşıyacağız”

“Genel Merkezimizin Ankara’da oluşturduğu tüzük komisyonuna İstanbul’un sesini, önerilerini taşımış olacağız” diyen Çelik, “Tüzük komisyonu kendi içerisinde Türkiye’nin 81 ilinden gelen görüş ve önerileri değerlendirecek ve kurultayımıza önerilerle gitmiş olacağız. Bu şekilde Tüzük Kurultayımızı, bugünkü çalıştayımızı bu sürecin tüm aylar önce başlattığımız ve de bugün devam ettirdiğimiz sürecin en önemli adımlarından bir tanesi olarak görüyoruz. Çünkü biliyoruz ki siyasi parti tüzükleri, parti hukuku düzenleyen metinlerdir. Parti içi hukuku düzenleyen bir metin olsa bile bir siyasi partinin tüzüğü sadece parti içini ilgilendiren bir mesele değildir. Bu yönüyle burada Cumhuriyet Halk Partisi dışında çok sayıda kurum ve kuruluşu temsil eden katılımcılar var. Bu yönüyle Cumhuriyet Halk Partisi açısından çok önemli bir toplantı olduğunu ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

“Çok daha etkin çalıştaylar yapmayı planlıyoruz”

Kurultay sonrası oluşturulacak parti programını çok daha geniş bir zamana yaymak istediklerini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

“Burada sivil toplum kuruluşlarıyla, fikir kuruluşlarıyla, sendikalarla, meslek örgütleriyle ve akademiyle olan ilişkimizi daha samimi, daha sürdürülebilir bir hale getirmek istiyoruz. Bu toplantılarla sınırlı kalmadan önümüzdeki özellikle parti programını, yani Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye’yi nasıl yöneteceğinin şekillendirileceği parti programında çok daha geniş zamanlarda, çok daha etkin çalıştaylar yapmayı planlıyoruz. Bir örnek verecek olursak bugün burada sendikaların sadece çatı örgütlerinin temsilcileri var ama parti programını oluştururken o sendikaların çatı örgütlerinin yanı sıra her iş kolunda, her alanda katılımcılarıyla çalıştaylar yaparak parti programımızı şekillendirmek istiyoruz. Meslek örgütlerinin bugün burada sadece çatı kuruluşlarının temsilcileri var ama çok çeşitli iş kollarıyla, o çatı örgütleri altındaki diğer meslek örgütlerinin tüm katılımcılarıyla çok çeşitli çalıştaylar yaparak parti programını şekillendirmek istiyoruz.

“Bu toplantı önemli bir başlangıç”

Yine burada çok sınırlı sayıda üniversiteden akademisyenler var. İstanbul’un çok çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerle parti programını şekillendireceğimiz bir süreci inşa etmeyi hedefliyoruz. İlişkilerimizi yerel yönetimlerle ilgili oluşturacağımız temel ilkelerimizi ve felsefemizi buradaki katılımcıların ve burada olmayan katılımcıların görüşleriyle ve önerileriyle şekillendirmek istiyoruz. Aslında özetle yapmak istediğimiz şey sadece bu süreci, bu üç önemli adımı birlikte şekillendirmek değil; Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Türkiye’nin nasıl yönetileceğine yönelik bütün politikaları birlikte şekillendirmek, birlikte yönetmek, bunun için de İstanbul’daki tüm paydaşlarımızla ve İstanbul’un tüm kurum kuruluşlarıyla, halkın katılımıyla samimi, sürdürülebilir ilişkileri geliştirmek ve geleceği birlikte şekillendirmek istiyoruz. Bu yönüyle bu toplantıyı önemli bir başlangıç adımı olarak görüyorum.”

“İstanbul’un Sesi sitemizi 10 binin üzerinde insan ziyaret etti”

Özgür Çelik, kürsü konuşmasının ardından gazetecilerin kurultaya ve çalıştaya ilişkin sorularını da yanıtladı. Her kesimden görüşlerin ve önerilerin alınması için açılan “İstanbul’un Sesi” internet sitesiyle ilgili soruya Çelik, şu yanıtı verdi:

“İstanbul’un 39 ilçesinde tüzük çalıştaylarımızı ve danışma kurulu toplantılarımızı gerçekleştirdik. 39 ilçede birer tüzük komisyonu oluşturduk. Onlar 39 ilçede çalışmaları yürüttüler. Sonrasında ‘İstanbul’un Sesi’ isimli bir dijital platform açtık. O dijital platformdan hem üyelerimizin hem İstanbul halkının katılımını ve önerilerini tüzüğe yönelik toparlamış olduk. Birinci gününde bin 500, bugün itibarıyla 3 binin üzerinde katılım oldu. 10 binin üzerinde insan internet sitemizi ziyaret etti. Şu anda 3 binin üzerinde görüş ve öneriler var. Bugün de bu çalıştayı sivil toplum kuruluşlarıyla, düşünce kuruluşlarıyla, sendikalarla, meslek örgütleriyle, akademisyenlerle, kadın ve gençlik örgütleriyle ve insan hakları mücadelesi konusunda çalışmalar yapan çok çeşitli kurumlarla beraber gerçekleştiriyoruz. Bu çalıştayın şöyle bir önemi var. Biz önümüzdeki süreçte tüzük kurultayını tamamladıktan sonra bir parti programı çalıştayı başlatacağız ve yerel yönetimlerde temel ilkeler konulu bir çalışma başlatacağız. Sivil toplum kuruluşlarıyla hem o parti programını birlikte şekillendireceğiz hem yerel yönetimlerde temel ilkeleri birlikte şekillendireceğiz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, sivil toplumla ve toplumun her kesimiyle sürekli ve sürdürülebilir bağlar oluşturmak istiyoruz. Bunu sadece bu tüzük çalıştayını ya da yerel yönetimler çalıştayını şekillendirmek için değil, aslında CHP iktidarında hem sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, kadın, gençlik örgütleriyle, hayatın her alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlarla, düşünce kulüpleriyle ve üniversitelerle Türkiye’yi birlikte yönetmek istiyoruz. Bir katılımcı yönetim anlayışını birlikte ortaya çıkartmak istiyoruz.”

“Rapora dönüştürüp 26’ Ağustos’ta Ankara’ya götüreceğiz”

Çelik, çalıştayın sonucuna ilişkin de şu bilgileri verdi:

“İstanbul’da 60 sivil toplum kuruluşu ama sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütleri... Örneğin sendikaların çatı örgütlerini davet ettik. Sadece çatı örgütleri var. İstanbul'un 39 ilçesinden gelen tüzük komisyonumuz burada Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğüne yönelik maddeleri teker teker değerlendiriyorlar. Hem sivil toplum kuruluşları hem akademisyenler önerilerini sunuyor. Daha demokratik bir tüzük için geçmişten bugüne kadar onların yaptığı çalışmalar var çok çeşitli alanlarda. O tecrübelerini ve deneyimlerini aktarıyorlar. Daha demokratik bir tüzüğün ortaya çıkması için sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini bizim 39 ilçeden gelen tüzük komisyonundan değerlendirmelerle örtüştürüyoruz. Buradan bir rapor, bir sonuç çıkartacağız. Çok profesyonel bir çalıştay şu anda burada gerçekleşiyor. Biz bu konuda Reform Enstitüsü’nden de destek aldık. Raporunu da birlikte yazmış olacağız. Bu çalıştayın sonucunda sadece bu çalıştayla sınırlı kalmayacak tüzüğe yönelik çalışmalarımız. Bu çalıştayın sonuçlarını 24 Ağustos’ta İstanbul’un seçili tüm kadrolarıyla ve delegelerimizle büyük bir toplantı yapıp hem bu ana kadar ortaya çıkan sonuçları hem de seçili kurullarımızın, delegelerimizin önerilerini toparlayacağız. Ayın 26’sında tüm bu çalışmaları bir rapora dönüştürüp Ankara’ya götüreceğiz ve tüzük komisyonuna İstanbul’un sesini yansıtmış olacağız.”


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —