Özel hastanelerin acil servislerine giden hastalardan yüksek miktarda ücret talep edilebiliyor. Bakanlığın “Aciller ücretsiz” söylemi gerçeği yansıtmazken, SGK’ye en çok şikâyet dilekçesi verilen konunun ise bu olduğu belirtiliyor.
Özel hastanelerin acil servislerine giden hastalar yüklü miktarda tedavi masrafları ile karşı karşıya kalabiliyor. Sağlık Bakanı'nın ‘acil servislerin ücretsiz olduğu’ yönündeki söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı vurgulayan Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, SGK il müdürlüklerine iletilen şikâyet dilekçelerinin büyük bir çoğunluğunun özel sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran kanser hastaları ile acil servise müracaat eden hastalardan alınan ilave ücretlere ilişkin olduğunu söyledi.
Kılıç ve Demir, özel hastane acil servislerinde çalışan hekimlerin işletme sahiplerinin baskısı altında olduğunu ve hastalara ‘yeşil kod’ vererek yüksek ücretler talep ettiklerini öne sürdüler.
YEŞİL ALANDAN ÜCRET
BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, özel hastanelerin acil servislerine başvuran hastalardan istenen ücretler tepkilere neden oluyor. Son olarak İstanbul’da rahatsızlanan dedesini özel bir hastanenin acil bölümüne götüren avukattan 34 bin TL istenmesi, özel hastanelerin acil servislerindeki durumu yeniden gündeme getirdi. Dr. Demir ve Dr. Kılıç, şehrin içindeki kamu hastanelerinin kapatılmasıyla acil hastaların özel hastanelerin insafına terk edildiğini belirterek "Özel hastane acil servislerinde çalışan hekimler, vicdanlarıyla hastane sahiplerinin baskısı altında görev yapmaya çalışmaktadırlar” dedi.
Acil servis hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile konuya ilişkin yayımlanan genelge ve kurum mevzuatı doğrultusunda yürütülmek zorunda olduğunu vurgulayan hekimler, özetle şunları ifade etti:
"Özel sağlık işletmesi sahipleri maliyet ve kâr hesabı içinde acil serviste görev yapan hekimlerin alan muayenesi değerlendirmesine etki yapmakta, birçok özel hastanede acil servislere başvuran hastalardan hangi alan muayenesine girerse girsin yüzde 200 ve ötesi ilave ücret alınabilmektedirler. Özel sağlık kuruluşlarının acil servislerinde çalışan birçok hekim, görevlerini genelge ve mevzuata, iyi hekimlik değerlerine uyarak vicdanın sesiyle yapmaya çalışırken bir taraftan da işletme sahiplerinin ilave ücret alınması yönündeki baskısı altında kalmaktadırlar.”
Şehir hastaneleri açılırken 30 devlet hastanesinin de kapatıldığını anımsatan Demir ve Kılıç, “Şehir merkezinde herkesin kolayca ulaşabileceği bir noktada yıllardır hizmet veren hastanelerin kapatılması, özellikle akşamları kilometrelerce yolu ve pek çok aktarmayı göze alamayan ve acil sağlık hizmetlerine gereksinimi olan hastalar için sağlığa erişimi olanaksız hale getirmekte, böylece de özel sağlık kuruluşlarının insafına terk edilmesine yol açmaktadır" dedi. SUT hükümlerine göre özel sağlık hizmet sunucuları acil servislerinde kırmızı ve sarı alan muayenesine giren hastalardan ilave ücret alınmadığını, sadece yeşil alan muayenesine giren hastalardan ücret alınabildiğini kaydeden hekimler, "Pratik yaşanmışlıklardan bilinmektedir ki, vatandaşlar/hastalar can derdine düşmüşken birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu acil servise müracaat eden tüm hastalardan yüzde 200 ve ötesi ilave ücret alabilmektedirler. Halen özel hastanelerin acil servisine müracaat eden hastaların yeşil alana girenlerinden ilave ücret alınmamasına ilişkin SUT ve eki listesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır" dedi.
Kılıç ve Demir, hastadan ilave ücret talep edilmesi durumunda ise SGK il müdürlüğü şahıs ödemeleri bölümüne iletilmek üzere konuya ilişkin dilekçe verilmesi gerektiğini söyledi.
KODLAMALAR NEYİ ANLATIR
•Yeşil alan: Ayakta başvuran, genel durumu itibarıyla stabil olan, beklemesi hayati tehdit, morbidite veya komplikasyon oluşturmayacak basit sağlık sorunları bulunan hastalar.
•Sarı alan: Hayatı tehdit etme olasılığı, uzuv kaybı riski ve önemli morbidite oranı olan durumlar. Orta ve uzamış dönem belirtileri olan ve ciddiyet potansiyeli taşıyan durumlar, basit kanamalar.
•Kırmızı alan: Hayatı tehdit eden, hızlı agresif yaklaşım, acil olarak eşzamanlı değerlendirme ve tedavi gerektiren durumlar. 10 dk. içerisinde değerlendirilip tedavi edilmesi gerekli durumlar.
HANGİ TEDAVİLER ÜCRETSİZ?
Kırmızı ve sarı kod verilen tüm hastalardan ücret alınamaz. Bunlardan bazıları;
•Kalp krizi, trafik kazaları, silahlı yaralanmalar
•İnme
•Travmalar
•Zehirlenmeler
•Ciddi alerjik reaksiyonlarda ve krizler
•Yüksek tansiyonun yanı sıra kalp krizi ve ritim bozuklukları
•Uzuv kaybı gibi durumlar