Tarih: 16.07.2024 11:42

ÖSYM'nin 14 Temmuz'da yaptığı KPSS'de şaibe iddiası... CHP'li Öztunç'tan Bakan Tekin'e soru önergesi: "KPSS'nin yapıldığı gün sınav sonunda kayıp ya da eksik kitapçık, koli teslimi olmuş mudur"

Facebook Twitter Linked-in

(ANKARA) - CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, geçen pazar günü ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS'de, Bingöl'de ÖSYM yetkililerinin sınav için teslim ettikleri kitapçık adedi ile sınav sonrasında geri aldıkları kitapçık adedi arasında farklar olduğunu, eksik kitapçıkların resmi olmayan araçlarla sınavdan saatler sonra ÖSYM yetkililerine teslim edildiğini, bu süreçte elektrik kesintisi yaşandığı için kameraların çalışıp çalışmadığının bilinmediğini iddia ederek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Öztunç, 14 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen KPSS'ye, ilgili kamu görevlilerinin sorumluluklarını tam yerine getirmediği için şaibe karıştığını iddia etti. Öztunç, Bingöl’de yaşanan olayda, bazı ÖSYM görevlilerinin KPSS'nin tamamlanmasından hemen sonra teslim almaları gereken sınav kağıtlarını sınav bittikten saatler sonra teslim aldığını, sınav kağıtlarının ise iki sivil araçtan çıktığını ileri sürdü.

"O sivil kişilerin kimler olduğu belirlenmeden bu şaibe ortadan kalkmaz"

2010 yılında, yine KPSS'de FETÖ tarafından sınav sorularının sızdırılması olayını hatırlatan Öztunç, Bingöl'de KPSS'de yaşandığını belirttiği  olayla ilgili şunları kaydetti:

"ÖSYM yetkillileri emniyet mensupları ile birlikte sınav kitapçıklarını sınavdan önce teslim ediyorlar. Örneğin 100 koli. Bu kolilerin, yani kitapçıkların sayıları ve nereye gidecekleri tutanak altına alınıyor. Kim teslim aldı, kim nereye götürdü, kaç tane götürdü biliniyor. Ancak yetkililer sınav sonunda kitapçıkları geri teslim aldığında bazı kolilerin eksik olduğunu fark ediyorlar. Araçların içleri tekrar aranıyor. Sorumlulara soruluyor ama aradan saatler geçiyor. Saat 15.00 civarında bu sivil araç geliyor ve içinden eksik koliler çıkıyor. Bu kişilerin kim olduğu belli değil, yanlarında ne emniyet ne ÖSYM görevlisi var. Sınav saat 10.00’da başladı. Sınavın süresi 130 dakika, yani 2 saat 10 dakika. Sınav bitişi 12.25. Kolilerin ÖSYM merkezine teslim edilmesi gereken saat en geç 13.30 ama eksik koliler saat 15.00 civarında geliyor. Burada yaşanan ilginç bir ayrıntı da bütün bunlar olurken elektriğin kesik olması.

"Birden elektrik kesiliyor, teslimat bölgesindeki kameraların çalışıp çalışmadığı bilinmiyor"

Sınav bitmiş, koliler teslim alınacak, eksik var ve birden elektrikler kesiliyor. Teslimat bölgesindeki kameraların çalışıp çalışmadığı bilinmiyor. Aradan saatler geçmişken iki tane sivil araç birinin plakası 44 AFM 382, söz konusu ÖSYM bürosuna geliyor ve araçtan eksik olan kolileri indiriyor, teslim ediyor. Bu süre zarfında ÖSYM sınav sorularının cevaplarını açıklamaya başlıyor. Bu durum akıllara birçok soru gelmesine neden oldu. Kolilerin kayıp olduğu saatlerde sınav kağıtları üzerinde istenilen değişiklik yapılabilir. ÖSYM yetkillilerinin yaşanan bu sorun ile ilgili tutanak tutmaması da ilginç. Bu durum da akıllara 'danışıklı dövüş mü var' sorusunu akıllara getiriyor. Bu sivil araçlar kimlere aittir, o anların kamera görüntüleri var mı acilen açıklanmalıdır. Kamera görüntüleri açıklanmadan, o sivil kişilerin kimler olduğu belirlenmeden bu şaibe ortadan kalkmaz."

Öztunç, soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e şu soruları yöneltti:

"KPSS’nin yapıldığı gün olan 14 Temmuz 2024 günü sınav sonunda kayıp ya da eksik kitapçık, koli teslimi olmuş mudur? Tutulan tutanaklarda kamu görevlilerinin eksik beyanı var mıdır? Sonradan getirilen kolilerdeki kitapçıklar kimlere aittir ve kaç puan almışlardır? Kitapçıkların teslim alındığı kamera görüntüleri incelenmiş midir? Kamera görüntüsü olmayan yerler nerelerdir? Kamera görüntüsünün olmamasının gerekçesi nedir? Sivil kişilerin, resmi görevli olmayanların bu kolilere erişimi nasıl mümkün olmuştur? Bu ihbarlarla ilgili bir soruşturma yapmayı planlıyor musunuz? FETÖ’nün sınav sorularını çalarak milyonlarca insanın iş bulma umutlarını yok ettiği tecrübeleri çok acı bir şekilde bu ülke tecrübe etti. Bir daha böyle şeylerin yaşanmaması için ne gibi tedbirler alınmaktadır? İlgili şikayetlerle ilgili savcılık nezdinde bir girişimde bulunuldu mu?"




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —