ÖĞRETMEN ATAMALARINDAKİ SÖZLÜ SINAV ADALETSİZLİĞİNE MAHKEMEDEN MÜDAHALE

Öğretmen ataması mülakatlarında yaşanan usulsüzlükler, atama mağduru öğretmen adaylarının eylemleriyle kamuoyu gündeminden düşmezken, Türk Eğitim Sen konuyu yargıya taşımıştı.

EĞİTİM 15.02.2025 10:50:00 0
ÖĞRETMEN ATAMALARINDAKİ SÖZLÜ SINAV ADALETSİZLİĞİNE MAHKEMEDEN MÜDAHALE

Mahkeme, mülakat puanlarının keyfi olarak belirlendiğine hükmederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ankara 19. İdare Mahkemesi, Türk Eğitim Sen’in Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 2023 KPSS'ye dayalı sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav uygulamalarına karşı açtığı davada itirazlar kabul edilerek, işlemin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Türk Eğitim Sen avukatları tarafından farklı illerde uygulanan puanlama sistemlerinin adaletsiz olduğu gerekçesiyle açılan davada, Ankara 19. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme kararında, "eğitim bilimleri" kriteri üzerinden verilen "0" puanlar ve diğer kriterlerdeki puanlamaların gerekçesizliği vurgulandı. Mahkeme, her bir kriter için yapılan değerlendirmelerde komisyon üyelerinin aynı puanı vermelerinin, takdir yetkisinin objektif şekilde kullanılmadığını gösterdiğini belirterek, davacının başarısız sayılmasına dair işlemin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Yürütmeyi durdurma kararında, davaya konu işlemin devamı halinde sözlü sınavda başarılı olan diğer adayların atamasının yapılması ve olası kadrosuzluk durumu halinde davacının çalışma hakkının zedelenebileceği, dava sonuçlanıncaya kadar işlemin uygulanmaya devam etmesinin ise telafisi güç zararlar doğurabileceği belirtildi.

Ankara 19. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Davacıya tüm sınav komisyonu üyeleri tarafından ‘eğitim bilimleri’ kriteri yönünden 0 puan verildiği gibi, ‘bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü’ kriteri alt başlıkları altında yapılan öğretim sürecine ilişkin değerlendirmelerde davacıya tam puan olan 5 puan verildiği, buna göre davacıya eğitim bilimleri kriteri yönünden neden 0 verildiğine yönelik değerlendirme formunda bir açıklamada bulunulmadığı gibi, benzer kriterler yönünden tam puan verilmesinin de somut bir gerekçe ile ortaya konulamadığı, ayrıca davacıya sorulan 2025 ve 3034.soruların cevaplarının da bulunmadığı görülmektedir.

Bu durumda, 'eğitim bilimleri' kriteri yönünden 0 puan verilmesine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulmadan ve her bir kriter yönünden yapılan değerlendirmede bütün komisyon üyeleri tarafından ayrı ayrı değerlendirme yapılmasına rağmen bütün kriterler ve alt kriterler için komisyon üyelerinin aynı puanı takdir etmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu nedenle takdir yetkisinin objektif kullanılmadığı sonucuna varıldığından, davacının yapılan sözlü sınav neticesinde başarısız sayılması işlemine yaptığı itirazın reddine yönelik işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.

Diğer yandan; davaya konu işlemin devamı halinde sözlü sınavda başarılı olan diğer adayların atamasının yapılması ve olası kadrosuzluk durumu halinde davacının çalışma hakkının zedelenebileceği gibi hususlar gözetildiğinde, dava sonuçlanıncaya kadar işlemin uygulanmaya devam etmesi hâlinde telâfisi güç zararlar doğabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması hâlinde telâfisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun'un 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, tebligatın tamamlanmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi (7) gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere 05/02/2025 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."

 

  • BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,64% 0,14
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4295,97% 0,12
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

BENZİN VE MOTORİNE DEV ZAM GELİYOR

ALİ BABACAN'DAN CHP'LİLERİ KIZDIRACAK SÖZLER

İMAMOĞLU HAPİSTEKİ YOL ARKADAŞLARINA SESLENDİ: İFTİRANAMELERİ BİLEREK İMZALAYIN

RUSYA: HAMANEY'E OLASI BİR SUİKAST PANDORA'NIN KUTUSUNU AÇAR

ÇATIŞMALAR 1 HAFTAYI GERİDE BIRAKTI…

CHP'Lİ 81 İL BAŞKANINDAN ÖZEL'E DESTEK, KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI

İMAMOĞLU'NDAN AVUKATININ TUTUKLANMASINA TEPKİ

NURİ ÜYSEN CAMİİ YENİDEN PROTOKOLÜ İMZALANDI

KAYMAKAM YILMAZ,BELEN’DEN GÜMÜŞHANE’YE UĞURLANDI…

BELEDİYE LERİN ELİNDEN YURT AÇMA RUHSATI ALINDI

HATAYDA ATIK SU ALT YAPI ÇALIŞMALARI SIRASINDA GÖÇÜK: 2 İŞÇİ ÖLDÜ

İMAMOĞLU'NUN AVUKATI MEHMET PEHLİVAN TUTUKLANDI!

TUTUKLU BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE BAŞKANI MURAT ÇALIK HASTANEYE SEVK EDİLDİ

ÇATIŞMALARDA 7. GÜN | İRAN, TEL AVİV'İ VURDU; İSRAİL YENİ HAVA SALDIRILARI DÜZENLEDİ

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

WSJ: TRUMP İRAN'A HAREKAT PLANINI ONAYLADI ANCAK "VUR EMRİ" VERMEDİ

MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR: ON BİNLER AVCILAR'DA BULUŞTU

CHP KADIN KOLLARI'NIN AVCILAR MİTİNGİ ÖNCESİ DÜZENLEDİĞİ YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHALESİ

ERDOĞAN ANAMUHALEFETİ HEDEF ALDI

DEM PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANI GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ

İSKENDERUN'DA DOĞALGAZ PATLAMASI

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELİYOR

ÇATIŞMALARDA 6. GÜN | İRAN KIZILAY BAŞKANI: İSRAİL, 21 EYALETE SALDIRI DÜZENLEDİ

YENİSİNİ ALINCA ESKİSİNE YOL VERDİ

AKAY, TBMM'DE KAMU KAYNAKLARI İLE ÇOKLU MAAŞ ALANLARA TEPKİ GÖSTERDİ

ÖZBUDUN ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI OLDU….

HATAY'DA 21 BİN KONUT İÇİN KURA HEYECANI

ÖNTÜRK, ALTINÖZÜ’NDE MUHTARLARLA İSTİŞARE ETTİ

TRUMP’TAN HAMANEY'E SUİKAST SİNYALİ, KOLAY HEDEF AMA ONU ÖLDÜRMEYECEĞİZ

TBMM'DE "İSRAİL-İRAN TEZKERESİ" OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Yükleniyor


YUSUF TEKİN, ZORUNLU EĞİTİMİN LİSE DÜZEYİNDEKİ SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ VERDİ…

ERASMUS PROJESİ İLE GELECEĞE STEAM DOKUNUŞU!

YUSUF TEKİN'DEN ÖĞRETMEN KRİZİNE AÇIKLAMA…

YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

ÖĞRETMEN ATAMALARINDAKİ SÖZLÜ SINAV ADALETSİZLİĞİNE MAHKEMEDEN MÜDAHALE

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA KPSS ŞARTI KALDIRILDI

  • Cumartesi 35.2 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Pazar 34.4 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 34.8 ° / 18.6 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2