NACİ GÖRÜR'DEN ANTALYA UYARISI

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’da katıldığı “Deprem Dirençli Antalya” söyleşisinde önemli uyarılarda bulundu.

GÜNDEM 1.03.2024 12:04:00 0
NACİ GÖRÜR

Antalya’nın doğusundaki risklere dikkat çeken Görür, “Depremde Antalya’nın doğusunda binalar ya ters döner ya da suyun içine batarlar” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Anttalks’ buluşmaları kapsamında ‘Deprem Dirençli Antalya’ söyleşisine katıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılan söyleşide Görür, Antalya, İstanbul, Tunceli, Bingöl gibi deprem riski taşıyan bölgeler başta olmak üzere tüm Türkiye’de gerçek bir deprem hazırlığına hızla başlanması konusunda iktidarı ve yerel yönetimleri uyardı.
Görür konuşmasında, Türkiye’de bugün var olan büyük fayların bundan 13,6 milyon yıl önceki levha hareketleriyle oluştuğunu ve son yıllarda art arda yaşanan depremlerin devam edeceğini belirterek, deprem dirençli yerleşim alanlarının hayati önemine vurgu yaptı. Türkiye’de 6 Şubat’ta 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan Maraş merkezli depremlerden sonra Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem olduğunu ve bu depremde 132 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Görür, “Yakın zamanda Japonya’da yaşanana benzer şiddette bir deprem Türkiye’de olsaydı on binlerce kişi maalesef ölebilirdi. Türkiye’de bir sabah uyandığımızda 7 ve üzeri deprem yaşanmış olabilir. Her depremde 80-90 bin insanımızı toprağa veremeyiz. Bu bize yakışmıyor” dedi.
“Antalyalılar rant hastalığına yakalanmış”
Belediyelere bu konuda acilen harekete geçmeleri için çağrıda bulunan Görür, kenti tehdit eden fay hatlarının incelenmesi, mikro bölgeleme yapılması ve risk analizleriyle yıkım tehlikesini azaltmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Antalya’da yaşayanlara ve yaşamayı düşünenlere seslenen Görür, şunları söyledi:
“Siz yakında bir belediye başkanı seçeceksiniz. Kim ‘Seni yönetmeye talibim’ diyorsa ona Antalya’yı deprem dirençli bir kent yapıp yapmayacağını sorun ve bunun için tarih isteyin. Şehri depreme hazırlamak yapı stokunu artırarak olmaz. Antalyalılar rant hastalığına yakalanmış. Olur olmaz her yerde binalar yükseliyor. Yol boyu sıra sıra gökdelenleri gördüm, dehşete düştüm. Ev alırken, bina yaptırırken özellikle gökdelen gibi büyük binalardan uzak durun. Zeminin yapısına uygun, esnekliği yüksek malzemeler kullanılmalı”
“Antalya’nın sorunu…”
Genç zemin oluşumları üzerine kurulu Antalya’nın büyük bir bölümünde zeminin sağlıklı olmadığına dikkat çeken Görür, kentin önemli bir kısmının alüvyon dolgu üzerine kurulduğunu söyledi.
Özellikle Aksu, Serik, Manavgat ve Alanya’dan geçerek Gazipaşa’ya kadar uzanan şehrin doğu yakasının alüvyon zeminden oluştuğunu belirten Görür, şöyle konuştu:
“Deprem dirençli bir kent için en büyük engel, Antalya’nın üzerinde oturduğu bu alüvyonlu körfez dolgusu. Şehirde sık rastlanan bir diğer zemin türü de kireç taşlı traverten yapı. Bu tür zeminin de problemli yönleri var ama alüvyonlu zemine göre daha iyi. Kentin doğusunda alüvyonlu topraklar, batısında ise çoğunlukla travertenlerin veya kireç taşlarının olduğu zemin var. Traverten üzerinde olan binalar yüksek olmamak kaydıyla biraz daha dirençli olabilirler”
“Depremde Antalya’nın doğusunda binalar ters döner”
Görür, özellikle kentin doğu yakasında tarım toprakları üzerinde yerleşim nedeniyle deprem riskinin yüksek olduğunu söyledi:
“Ciddi deprem gelse Antalya’nın doğusu çok hasar görür. Çünkü bu yaka, alüvyonun üzerinde oturuyor. Bu hat üzerinde yerleşim alanları alüvyonun üzerinde olduğu için deprem anında alttan basıncı yediği zaman sıvılaşma olur. Binaların çoğu yerli yerinde kalmaz. Allah akıl versin, o kesime de gökdelenler dikiyorlar. Alüvyonun bulunduğu bir yerde yıkıcı bir depremde o bölgenin şansı yok. Binalar toprağın üstünde değil de suyun içindeymiş gibi hareket etmeye başlar. Alttan basıncı yiyince ya ters dönerler ya da suyun içine batarlar. Mesela 8 katlı bina 3 kat olur, bir bakarsınız 5 kat suyun içine gömülmüş”
“Antalya’nın dört yanı aktif faylarla çevrili”
Antalya’nın aktif faylarla çevrili olduğunu ifade eden Görür, şunları söyledi:
“Antalya Körfezi, doğu, batı ve kuzeyden geçen aktif fay hatlarıyla çevrili. Akşehir zonu, Isparta-Burdur zonu ile Göller Yöresi’nin bulunduğu yerler düşey atımlı fayların olduğu bölge. Kentin güneyinde Akdeniz içerisinde Kıbrıs, Girit bölgesinde Helen yayı dediğimiz dalma batma zonu var. Üç büyük tektonik hat Antalya’yı tehdit etmekte. Güneyden dalma batma zonu büyük deprem üretebilir. Girit yakınlarında 8 büyüklüğünün üzerinde deprem üretmiş, her an 7’nin üzerinde deprem üretebilir. Antalya’yı tehdit eden bu tehlike denizden gelir. Akşehir ve Fethiye Burdur zonu deprem ürettiği zaman Antalya ciddi şekilde etkilenebilir. Antalya fay zonlarına 100 kilometreden uzakta değil. Yaklaşık 50-60 kilometre uzaklıktaki bu fay kuşaklarında olacak depremler, Antalya’yı önemli ölçüde etkiler”
“Deprem hızının fazla olduğu yerde yıkım olur”
Antalya’da 1459, 1743 ve 1851 tarihlerinde yıkıcı depremlerin yaşandığını belirten Görür, “Bu tarihlere baktığımız zaman bu bize fikir verir ama depremin ne zaman olacağı konusunda bize ayrıntılı çalışmalar yardımcı olur. Antalya’ya deprem dalgaları geldiği zaman, depremi kentin neresi nasıl hissedecek? Bunu şimdiden bilebilirsiniz. Çünkü zemini biliyorsunuz. Bunun şimdiden araştırılması lazım. Bölgenin topografyası çıkarılmalı. Antalya’nın jeolojisi stratigrafik, tektonik ve jeolojik haritalarla ayrıntılı bir biçimde çalışılmalı. Hangi zemin ne kadar dayanıklıdır, kalitesi nedir, inceleyip ortaya koymak lazım. Antalya’nın tamamında zemin dağılım haritasını hazırlamak lazım. Depremin hızı nerede fazla, nerede az olacak, bunlar belirlenmeli. Deprem hızının fazla olduğu yerde yıkım olur” diye bilgi verdi.
Tsunami uyarısı
Antalya’da tsunamiye yönelik bir çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Görür, olası bir tsunami felaketinin ne kadar alana yayılabileceğinin hesaplamalarla belirlenmesine ihtiyaç olduğu konusunda kent yöneticilerini uyardı. Zaman zaman su taşkınları ve sel felaketlerinin yaşandığı şehirde kaya düşmeleri ve heyelanların geliş yönlerini de belirlemek ve önlem almak gerektiğini vurguladı.
“Antalya’ya yol yaptık, tünel yaptık demenin anlamı yok”
Görür, yerel yönetimleri projeleri konusunda uyardı:
“Antalya’da ivmenin çok fazla olduğu yerlerde türeller, barajlar yıkılır, doğal gaz ve içme suyu şebekeleri tahrip olur. Bunu bilmeden Antalya’ya yol yaptık, köprü yaptık, tünel yaptık demenin bir anlamı yok.Öncelikle deprem dalgaları girdiği zaman Antalya’nın zemin yapısıyla uyumunu ortaya koymadan toprak üzerine ne yaparsan yap anlamlı yapmıyorsun demektir. Yani sen üstten süslüyorsun. Asıl mevzu altta. Yeryüzünde yapacağın yapının yaşayıp yaşamayacağına deprem karar verecek. Bizim ülkemizde hiç kimse yerin altına bakmıyor. Yerin üstüne projeler yapıyoruz, 3 katlı yetmez deyip 30 katlı binalar yapıyor. Bizi yıkan etki yok sayılıyor.”

 

Anahtar Kelimeler: GÖRÜR' ANTALYA UYARISI
  • BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,15
  • EURO

    46,94% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4277,20% 0,43
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

CHP'Lİ KARA’DAN DÖRTYOL’DAKİ YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

DÖRTYOL’DA ALEVLER İKİ MAHALLEYE DAYANDI: TAHLİYE ÇAĞRISI YAPILDI

MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMASINI YIRTMIŞTI: DORUK DÖRÜCÜ SERBEST BIRAKILDI

CHP KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ KEZ "GÖREVSİZLİK" KARARI

NİHAT GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

HATAY DÖRTYOL’DA ORMAN YANGINI…

AKP'Lİ ÜYENİN 'TÜRKİYE HUKUK DEVLETİDİR' ÇIKIŞI BELEDİYE MECLİSİNİ GÜLDÜRDÜ

İZMİR'DE SİYASİ DEPREM: TUNÇ SOYER TUTUKLANDI!

MANAVGAT BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA

SİLİVRİ’DE YENİ DOSYA: İMAMOĞLU’NA SAHTECİLİK SUÇLAMASI

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMA YIRTAN GENÇ GÖZALTINA ALINDI

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: TUNÇ SOYER DAHİL 119 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI: EMEKLİ VE MEMURUN ZAM ORANI NETLEŞTİ

RİZE'YE GİDERKEN DÜŞEN TEK MOTORLU UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI: PİLOT DEMİRCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

'DOĞA KATLİAMINA YASAL KILIF' ŞEKLİNDE TEPKİLERE NEDEN OLAN İKLİM KANUNU TEKLİFİ, MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

KALIN IRAK’TA, PKK SAHNEDE: SEMBOLİK TÖRENLE SİLAH TESLİMİ

MADIMAK KATLİAMI'NIN 32. YILI... SİVAS KATLİAMI HAFIZALARDA HÂLÂ CANLI

GÖZALTINDAKİ TUNÇ SOYER'DEN İLK GÖRÜNTÜ…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: GÖZALTI SAYISI 130'A YÜKSELDİ

SİGARAYA 10 LİRALIK VERGİ ZAMMI GELİYOR!

GÖKÇEK LÜKS LOJMAN DAVASINI KAYBETTİ: “EVDEN ÇIKIYORUM”

HATAY'DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

İSKENDERUN’DA 1 TEMMUZ KUTLAMASI: ŞEHİTLER İÇİN MAVİ SULARA ÇELENK

SARAÇHANE'YE YASAK KOYMASI BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI: ÜMİT ÖZDAĞ'DAN İLK AÇIKLAMA

MİTİNG SONRASI SARAÇHANE'DE POLİS MÜDAHALESİ

SARAÇHANE'DE GERGİN ANLAR! POLİSTEN CHP'Lİ VEKİLE MÜDAHALE

100. GÜNDE SARAÇHANE AYAKTA: ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARİHİ KONUŞMA!

MANSUR YAVAŞ'TAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI

ERDOĞAN'DAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI: "MİZAH KİSVESİYLE YAPILAN AÇIK BİR KIŞKIRTMADIR"

HATAY’DA ALEVLERLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR!

Yükleniyor


MEZUNİYET TÖRENİNDE DİPLOMASINI YIRTMIŞTI: DORUK DÖRÜCÜ SERBEST BIRAKILDI

CHP KURULTAY DAVASINDA İKİNCİ KEZ "GÖREVSİZLİK" KARARI

NİHAT GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

AKP'Lİ ÜYENİN 'TÜRKİYE HUKUK DEVLETİDİR' ÇIKIŞI BELEDİYE MECLİSİNİ GÜLDÜRDÜ

İZMİR'DE SİYASİ DEPREM: TUNÇ SOYER TUTUKLANDI!

MANAVGAT BELEDİYESİ'NE OPERASYON: BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA

SİLİVRİ’DE YENİ DOSYA: İMAMOĞLU’NA SAHTECİLİK SUÇLAMASI

  • Cumartesi 35.3 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.2 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.6 ° / 20 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2